Ga je bij iemand thuis barbecueën, dan zien we steeds vaker de groene of zwarte eivormige barbecue. Dit noemen we een kamado barbecue, waarvan de meest populaire merken de Big Green Egg en The Bastard zijn. Belangrijk om te weten is dus dat dit merknamen zijn en geen type barbecue of specifiek model. Maar welk merk is nu eigenlijk het best? Bij ProductenVergelijker.nl vergelijken we dat graag voor je, maar laten we het eerst even over de populairste modellen hebben.

Big Green Egg - Large


Beste deal voor dit product:
€2.088,45

Big Green Egg - Large

De Large van Big Green Egg is het populairste model van het merk. Deze heeft een kookoppervlak met een diameter van 46 centimeter, waardoor hij geschikt is voor groepen tot acht personen. We raden je aan te kiezen voor het Expert pakket. Hierdoor krijg je verschillende extra roosters, voor verschillende typen bereidingen, voor een voordeligere prijs bijgeleverd. Standaard wordt de Big Green Egg Large geleverd met enkel een grillrooster.


The Bastard - Large


Beste deal voor dit product:
€1.377,-

The Bastard - Large

Ook bij The Bastard is het Large model het populairst. Het kookoppervlak heeft een diameter van 49 centimeter, waardoor je er net even een extra stukje vlees op kwijt kan vergeleken met de concurrent van Big Green Egg. Kies vooral voor het ‘Compleet’ pakket. Voor een relatief kleine extra investering krijg je dan, naast de barbecue natuurlijk, een onderstel en twee zijtafels erbij. The Bastard Large wordt standaard geleverd met een charcoal basket, ash lifter, advanced cooking system en twee RVS halve maan roosters.


Big Green Egg - Medium


Beste deal voor dit product:
€1.349,- €1.270,-

Big Green Egg - Medium

Veel mensen kiezen toch voor een maatje kleiner dan de Large bij Big Green Egg. Niet alleen vanwege de significant lagere prijs, maar ook omdat de Large simpelweg ook gewoon erg groot is. De Big Green Egg Medium is geschikt voor groepen tot zes personen tegelijkertijd dankzij een kookoppervlak van 40 centimeter. Let wel op dat ook hier de enige bijgeleverde accessoire een grillrooster is.


The Bastard - Medium


Beste deal voor dit product:
€1.099,-

The Bastard - Medium

Het zal geen verrassing zijn, maar ook voor The Bastard wordt er vaak voor net even een maatje kleiner gekozen dan de Large. De prijs is hier wel een minder belangrijke factor, gezien het prijsverschil veel kleinere is dan bij Big Green Egg. The Bastard Medium heeft een kookoppervlak van 42 centimeter. Ook hierbij raden we aan de 'Compleet'-versie te nemen, inclusief onderstel en zijtafels. Deze BBQ wordt standaard geleverd met een plate setter, charcoal basket, ash lifter en een grillrooster.


Wat is een kamado barbecue?

We benoemden het in de intro al kort, maar zowel de barbecues van Big Green Egg als die van The Bastard zijn dus zogeheten kamado barbecues. De kamado BBQ kenmerkt zich door zijn kenmerkende keramische ei-vorm en werd meer dan 3000 jaar geleden al uitgevonden in China. De benaming 'kamado' is echter Japans en betekent eigenlijk gewoon oven. Het grote voordeel van een kamado is dat je de temperatuur heel precies af kunt stellen, doordat je dit zowel aan de boven- als aan de onderkant kunt regelen. Doordat het goed isolerende keramiek als materiaal wordt gebruikt blijft de barbecue vervolgens heel goed op temperatuur en worden alle sappen en smaken behouden waardoor het eten niet uitdroogt. Ook kan de barbecue hierdoor een veel hogere temperatuur bereiken dan een 'gewone' barbecue.

Dit zorgt ervoor dat een kamado BBQ erg veelzijdig is en je er allerlei verschillende soorten gerechten mee kunt bereiden. Zo is de kamado geschikt voor roken, braden, grillen, bakken, stomen en slow cooking. Al wordt de barbecue ook simpelweg gekocht vanwege het design. Let op dat het keramiek deze barbecues ontzettend zwaar maakt. Zo weegt The Bastard Medium meer dan 100 kilo! Dit maakt ze niet ideaal om te verplaatsen. We raden dus, tenzij je een kleintje koopt, altijd aan deze aan te schaffen inclusief onderstel of om hem in te bouwen.

Verschillen tussen Big Green Egg en The Bastard

Voor zowel Big Green Egg als The Bastard gelden dus bovenstaande voordelen van een kamado barbecue, maar welke kies je dan? Belangrijk om te vermelden is dat de een niet per se beter is dan de ander, maar dat het vooral aankomt op persoonlijke voorkeuren. Wat zijn de verschillen?

  • The Bastard is een Nederlands merk dat bestaat sinds 2013, terwijl de Big Green Egg uit de Verenigde Staten komt en in 1974 al opgericht werd. Belangrijk om te vermelden is wel dat beide niet in deze landen worden gemaakt. The Bastard wordt gemaakt in China en Big Green Egg in Mexico.
  • The Bastard is in Nederland doorgaans goedkoper dan Big Green Egg voor vergelijkbare modellen, dit komt met name doordat The Bastard dus Nederlands is.
  • De accessoires van The Bastard zijn dan weer duurder dan die van Big Green Egg.
  • Hoewel er voor Big Green Egg meer accessoires beschikbaar zijn, wordt The Bastard (als je een zogeheten 'Complete' uitvoering neemt) met meer handige accessoires geleverd. Een Big Green Egg is bij aankoop kaal (dus ook zonder onderstel en zijtafels!) en vergt dus direct extra investeringen om hem compleet te maken.
  • Big Green Egg is verkrijgbaar in zeven verschillende formaten, terwijl er voor The Bastard keuze is uit vier. Iets meer keuze dus bij Big Green Egg, dat zowel kleinere als grotere modellen biedt dan The Bastard.
  • Koop je een Big Green Egg dan geniet je van (beperkte) levenslange garantie op de barbecue zelf, vijf jaar op metalen onderdelen en drie jaar op keramische accessoires. Kies je voor The Bastard, dan krijg je 20 jaar garantie op de buitenkant, twee jaar op het binnenwerk en maximaal twee jaar op andere onderdelen.
  • De bouwkwaliteit van Big Green Egg is net even wat beter dan van The Bastard. Dit zie je niet alleen terug in de garantie, maar ook gaat de bovenkant bijvoorbeeld wat gemakkelijker open en is de temperatuur beter te regelen.
  • Het design van de Big Green Egg is wat strakker en meer klinisch, terwijl The Bastard wat robuuster is.
  • Wellicht wat overbodig om te vermelden, maar Big Green Egg barbecues zijn altijd groen, terwijl The Bastard altijd zwart is, glanzend of mat (vandaar dat hij ook bekend staat als Black Bastard).

Voor beide merken geldt dat het absolute topmerken zijn in dit segment van barbecues, je doet met beide dus zeker geen miskoop. Beide zijn gemaakt van hoge kwaliteit keramiek (corderiet), waar goedkopere merken vaak ook keramiek van mindere kwaliteit gebruiken. Hierdoor gaan Big Green Egg en The Bastard veel langer mee en zijn ze ook beter bestemd tegen allerlei weersomstandigheden en kun je ze ook bijvoorbeeld in de winter gebruiken.

Big Green Egg of The Bastard kopen: wordt het groen of zwart?

Kies je voor een opvallende groene Big Green Egg of ga je toch richting de dark side met een zwarte The Bastard barbecue? Wat je keuze ook is, check altijd even onze vergelijker op ProductenVergelijker.nl. Wij hebben alle prijzen op het wereldwijde web namelijk al voor je vergeleken, waardoor je zeker bent van de beste prijs.