Als we kijken naar het enorme aanbod tv's dan zijn er tal van factoren waar je op kunt filteren. Van schermgrootte tot merk en resolutie, om over de technologie achter het scherm nog niet te spreken. Eerder vertelden we je al over de best geteste televisies van het moment en gaven we je handige tips over het kiezen van een geschikt formaat tv. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen LCD, LED, OLED, QLED en Neo QLED. Wanneer kies je het beste voor welk type tv-scherm?

Onze top 4 beste tv's met verschillende schermsoorten

Wat is een LCD televisie?

We benoemen de technieken van tv-schermen in oplopende volgorde van ontwikkeling. We beginnen daarom met de LCD tv's die nog steeds op de markt zijn. LCD was jarenlang de standaard in televisies en staat voor Liquid Crystal Display, oftewel een vloeibare kristallen beeldscherm. In praktijk wil dat zeggen dat hij vanaf achteren verlicht wordt door verouderde CCFL lampen (cold cathode fluorescent lamps).

Het grote voordeel tegenover andere soorten technologieën is dat een LCD relatief voordelig in productie is. Qua aanschafprijs dus erg aantrekkelijk. De keerzijde is wel dat ze een stuk duurder zijn in energiekosten. Ook zijn ze minder helder dan de tv's met de nieuwere technologieën. Ze worden in verhouding tot andere modellen nauwelijks meer verkocht en bieden vooral uitkomst voor iemand die een goedkope tv zoekt en vrij weinig kijkt (in verband met hogere energierekening). Een LCD tv zouden we echter niet aanraden, omdat er ook qua LED tegenwoordig genoeg keuze is uit budgetmodellen.

Wat is een LED televisie?

Een LED televisie is simpel uitgelegd een verbeterde versie van de LCD televisie. Deze is namelijk ook voorzien van achtergrondverlichting, maar het verschil is dat deze uit allemaal kleine led lampjes bestaat. Deze verlichten vervolgens het LCD scherm dat voor de leds is geplaatst en dit zorgt er vervolgens weer voor dat het scherm de kleuren uitstraalt.

Het grote voordeel van deze LED technologie ten opzichte van de traditionele LCD technologie is duidelijk: de led lampen zijn een stuk energiezuiniger. Dat ga je dan ook zeker terugzien op de maandelijkse energierekening. Daarnaast kunnen de led lampjes per stuk worden gedimd, waardoor het beeld ook nog eens gedetailleerder is. Last but not least kan er dankzij deze technologie gezorgd worden dat de schermen dunner zijn en de warmteontwikkeling lager is.

Bekijk alle LED televisies

Onze aanrader voor beste LED tv: LG 65UP77006LB


Beste deal voor dit product:
€718,- €699,-

Onze aanrader voor beste LED tv: LG 65UP77006LB

Met deze LG LED-LCD televisie die eerder al bekroond werd tot Beste Koop LED tv door de Consumentenbond kies je voor een uitstekende kijkervaring. De kleurdiepte geeft tot 17 miljoen kleuren en dankzij de 4K resolutie zijn details kraakhelder. Bovendien is het een smart televisie, waardoor je hem eenvoudig verbindt met al je favoriete apps. Met de handige LG Magic Remote scrol je eenvoudig door het overzicht van onder meer streamingsdiensten en YouTube. Ook kun je je stem gebruiken, ook om over te schakelen op een andere zender. Je koopt dit model in je favoriete grootte, namelijk 43, 50, 55, 65, 70 of 75 inch. Zo ga je voor een optimale televisie-ervaring.


Wat is een OLED televisie?

Weer een stapje hoger op de kwaliteitsladder vinden we de OLED televisie. Dit staat voor Organic Light-Emitting Diode en wil zeggen dat het tv-scherm gebruik maakt van zeer kleine en individuele lichtbronnen genaamd diodes. Groot voordeel is dat iedere pixel afzonderlijk aangestuurd kan worden, wat zorgt voor een erg hoog contrast en extra scherp kleurdetail.

Dat heeft onder meer te maken met dat OLED-scherm pixels geen omgevingslicht opvangen (terwijl LED dit wel doet). Het gevolg is dat zwart ook écht zwart is, in plaats van een grijze ondertoon te hebben. Daarnaast zijn OLED televisies nóg energiezuiniger en dunner, doordat ze geen backlight hebben. En daarnaast geven ze van alle soorten tv-schermen relatief gezien de minste weerspiegeling, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor scherp beeld vanuit iedere hoek. Met OLED kies je voor de grootste kijkhoek.

Bekijk hier alle OLED televisies

Onze aanrader voor beste OLED tv: Philips Ambilight 650LED806


Beste deal voor dit product:
€1.899,-

Onze aanrader voor beste OLED tv: Philips Ambilight 650LED806

Deze Philips 650LED806 gaat je gegarandeerd een fijne kijkervaring opleveren. Verwacht een combinatie van natuurgetrouwe kleuren met écht diep zwart. Bovendien zorgt de P5 beeldprocessor voor de meest vloeiende beelden. Full HD in total experience, zo noemen we dat ook wel graag. Maar liefst 1 miljard kleuren komen perfect tot zijn recht. Optioneel is het zelfs mogelijk om een Philips soundbar met korting bij te bestellen, maar dat is zeker niet noodzakelijk, want ook zo al produceert hij een topgeluid. Uiteraard kies je ook hier weer je favoriete tv-afmeting, namelijk 48, 55, 65 of 77 inch.


Wat is een QLED televisie?

Hoewel de naam QLED veel lijkt op OLED, benadrukken we graag dat ze flink van elkaar verschillen. Deze Quantum Dot technologie is juist een aanvulling op de bestaande LCD-LED techniek en wordt ook wel Super Ultra HD (SUHD) genoemd. Wat doet dat met het scherm? Deze bevat een led beeldscherm met filter voor de backlight-verlichting met daarbij een extra laag nanokristallen. Als er licht schijnt op de nanokristallen dan lichten ze op.

In praktijk wil dat zeggen dat je met QLED een veel groter kleurbereik haalt, tot wel een miljard kleuren. Van de andere kant zijn de kleuren in vergelijking tot OLED wel iets minder contrasterend en diep zwart. Wel zijn kleuren helderder en daardoor ook natuurgetrouwer. Met QLED tv's kies je voor de minst mogelijke reflectie, wat het tevens gemakkelijker maakt om overdag te kijken. Tot slot hebben deze modellen de minste kans om in te branden.

Bekijk hier alle QLED televisies

Onze aanrader voor beste QLED tv: Samsung QLED 55Q80A


Beste deal voor dit product:
€799,- €725,-

Onze aanrader voor beste QLED tv: Samsung QLED 55Q80A

In je zoektocht naar een QLED televisie kom je al snel bij Samsung uit, maar ook andere merken zoals TCL en Hisense verkopen QLED pareltjes. Als aanrader blijven we toch graag trouw aan tech-fabrikant Samsung, die hier als eerste mee op de markt kwam. Wat dacht je van de 55Q80A QLED Samsung tv, die naast 55 inch ook verkrijgbaar is in 66 inch? Dit model met een prijs in de middenklasse is perfect voor iedereen die op zoek is naar een gedegen tv die snel én helder is. Zo bekijk je door full array local dimming contrastrijke beelden en is donker ook echt donker. De Adaptive Picture and Sound technologie passen de beeld- en geluidsweergave zelfs aan op de ruimte waarin je tv kijkt!


Wat is een Neo QLED televisie?

Graag benoemen we toch nog even de laatste techniek onder televisies, een variant op QLED, namelijk Neo QLED. Deze techniek die is ontwikkeld door Samsung combineert de kracht van QLED met de precisie van miniled. Wat dat wil zeggen? Dat hij bestaat uit nóg meer led lampjes, waardoor de belichting nóg specifieker aangestuurd kan worden.

In praktijk zorgt dit ervoor dat kleuren nóg meer tot leven komen en dat zwart ook echt goed zwart blijft. Neo QLED voorkomt blooming, een soort van 'beeldfout' die ervoor zorgt dat belichte pixels uitlekken naar delen ernaast, oftewel pixels die de naastgelegen pixels beïnvloeden in kleur en contrast. Door deze technologie komen kleuren nóg meer tot leven en blijft zwart ook echt goed zwart. Tevens heeft het bijvoorbeeld invloed op de helderheid van logo's en ondertiteling, want daar schijnt geen gloed meer doorheen. Bij deze modellen kies je voor het beste van het beste, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan.

Bekijk alle Neo QLED televisies

Onze aanrader voor beste Neo QLED tv: Samsung Neo QLED 55WN95A + Soundbar


Beste deal voor dit product:
€1.748,-

Onze aanrader voor beste Neo QLED tv: Samsung Neo QLED 55WN95A + Soundbar

Topklasse, het beste van het beste, dat is hoe we deze Samsung Neo QLED tv graag omschrijven. Met dit model dat verkrijgbaar is in 55, 65, 75 en 85 inch, kies je voor de mooiste, helderste, diepste kleuren, zonder gloed. Zo ga je voor krachtige contrasten waarin zelfs schaduwen tot in de puntjes tot hun recht komen. En met de anti-reflectielaag en Ultra Wide Viewing Angle kijk je waar en wanneer je maar wilt, zonder in te leveren op kwaliteit.

Met de Slim One Connect Box kun je alle apparaten aansluiten op een los kastje, waardoor er maar één transparante kabel naar je tv loopt. Bovendien connect je deze smart tv met smart platform Tizen om voor de ultimate experience te gaan en je tv vanaf je afstandsbediening, met app of spraakbesturing te bedienen. Bij deze aankoop krijg je er ook nog eens een soundbar bij, zodat je gaat voor 3D-sound. Het is een flinke investering, maar dan heb je ook wat. De beste keuze voor de échte tv-liefhebber!