Wanneer je op zoek gaan naar een soundbar voor je televisie die niet alleen fantastisch klinkt, maar ook nog veel handige slimme functies heeft, dan zul je al snel bij het merk Sonos uitkomen. Waar dit topmerk zich een aantal jaren geleden nog kenmerkte door één karakteristieke soundbar, de Sonos Playbar, is deze inmiddels verouderd en vervangen door drie verschillende soundbars. Dit zijn de Sonos Arc, de Sonos Beam en sinds kort ook de Sonos Ray, maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Bij ProductenVergelijker.nl hebben we ze voor je vergeleken.

Sonos Arc


Beste deal voor dit product:
€999,- €879,-

Sonos Arc

De Sonos Arc is de grootste soundbar van het merk en het paradepaardje van Sonos. De Arc beschikt over maar liefst elf ingebouwde speakers, waardoor hij je een echte 3D-geluidsbeleving belooft. Daarnaast beschikt hij over het prestigieuze Dolby Atmos, wat je anders alleen in de bioscoop vindt. Wil je de beste Sonos soundbar, dan kies je voor de Arc. Door het formaat van de Arc is hij echter pas geschikt voor tv’s vanaf 49 inch, bovendien moet je televisie wel Dolby Atmos af kunnen spelen of optimaal te profiteren van de Arc.


Sonos Beam


Beste deal voor dit product:
€499,- €399,-

Sonos Beam

Vind je de Sonos Arc te duur of te groot? Dan maak je ook met de Sonos Beam een uitstekende keuze. Ook de nieuwe versie (Gen 2) van de Sonos Beam beschikt namelijk over Dolby Atmos geluid. Hij is geschikt voor televisies tot 55 inch. Met vijf interne speakers heeft de Sonos Beam nog steeds een fantastisch vol geluid voor je thuisbioscoop, maar het is wel duidelijk minder overweldigend dan zijn grote broer, de Arc.


Sonos Ray


Beste deal voor dit product:
€294,-

Sonos Ray

Wil je genieten van alle voordelen van Sonos, maar is je budget beperkt? Goed nieuws, want vanaf juni 2022 levert Sonos de gloednieuwe Sonos Ray. Deze soundbar heeft met vier interne speakers nog steeds voldoende diepte om een gemiddelde woonkamer te vullen, maar beschikt niet over Dolby Atmos. Daarnaast dient hij aangesloten te worden via een optische aansluiting, in plaats van via HDMI. Wat ook een voordeel is, is dat deze soundbar van Sonos in een tv-meubel past.


Sonos One voor surround sound


Beste deal voor dit product:
€219,- €215,-

Sonos One voor surround sound

Welke soundbar van Sonos je ook kiest, als echt filmliefhebber wil je natuurlijk genieten van surround sound. Zo komt het geluid van je film namelijk niet alleen van voren, maar ook van achter je. Zo zit je dus letterlijk midden in je film. Voor alle Sonos soundbars geldt dat je deze gemakkelijk koppelt met bijbehorende luidsprekers voor surround sound. Hiervoor worden de Sonos One speakers aangeraden. Ook een subwoofer koppelen is mogelijk.


Het aantal speakers zorgt voor diepte in geluid

Eerder vertelde we je al hoe je het beste geluid krijgt in huis. Voor een thuisbioscoop begint dit eigenlijk in alle gevallen met een soundbar, dit is het fundament van je geluidservaring. Ben je dus een echte purist, dan is het niet verstandig om hierop te besparen. Het klinkt wellicht daarom logisch, maar hoe meer speakers een soundbar heeft, hoe dieper het geluid doorgaans zal zijn. Niet alleen gaat het geluid hierdoor harder, maar het wordt ook naar meerdere kanten van je kamer gericht en afstemmingen van hoog en laag zijn beter te realiseren. Daarin is van de Sonos soundbars de Arc dus zonder enige twijfel de beste keuze. In zijn prijsklasse is de Sonos Ray echter absoluut een topper op dit vlak.

Wat is Doly Atmos?

We vermeldden het hierboven al kort, maar waar de Sonos Arc en de Sonos Beam over Dolby Atmos beschikken, is dit bij de nieuwe Sonos Ray niet het geval. Het verschil in prijs moet immers ergens vandaan komen. Dolby Atmos is een geluidstechniek van Dolby die ervoor zorgt dat het geluid realistisch weergeven wordt. Dit omdat het naar alle hoeken van je kamer en zelfs het plafond en je vloer wordt gericht. Hierdoor komt het geluid dus letterlijk vanuit alle kanten. Het geluid van een overvliegend vliegtuig in je film komt echt van boven, voetstappen komen van beneden en een deur die achter de acteur dichtvalt hoor je ook echt van achteren.

Dolby Atmos werd in eerste instantie vooral gebruikt in bioscopen en is daarmee in feite het bekende geluid waarmee een 'bioscoopervaring' wordt bedoeld. Om gebruik te maken van Dolby Atmos moet je televisie hier wel voor geschikt zijn. Bij steeds meer televisies is dit het geval, maar als je tv al een paar jaar oud is kan het zijn dat jouw tv dit niet ondersteunt. Voordat je een soundbar met Dolby Atmos geluid koopt is het dus verstandig dit te controleren, anders is het zonde van je geld. Uiteraard werkt de soundbar dan nog wel, maar klinkt het toch even wat minder.

Een Dolby Atmos soundbar koppel je altijd aan je televisie via een HDMI-kabel. Deze HDMI-kabel steek je in een speciaal hiervoor bedoelde HDMI-poort, de zogenaamde eARC-poort (vandaar de naam Sonos Arc, de eerste soundbar van Sonos met Dolby Atmos). Deze poort moet dus wel vrij zijn! Aangezien de Sonos Ray geen Dolby Atmos heeft, koppel je deze via een optische kabel. Dat is handig, want HDMI biedt geen meerwaarde zonder Atmos en zo houd je je HDMI-poorten van de televisie dus ook vrij.

Op optimaal te profiteren van Dolby Atmos is het bovendien aan te raden te kiezen voor een volledige surround sound opstelling van je Sonos speakers. Anders wordt het immers lastig om het geluid daadwerkelijk van alle kanten te laten komen. Met de Sonos One speakers zorg je voor speakers achter je, terwijl de Sonos Sub voor extra diep geluid zorgt. Je koppelt de speakers eenvoudig aan elkaar via de Sonos app.

Ingebouwde spraakbediening

Ben jij een fan van spraakbediening? Bijvoorbeeld via Google Assistent of Alexa? Dan is het aan te raden te kiezen voor de Sonos Arc of Sonos Beam. Deze beschikken namelijk over een ingebouwde spraakassistent. Dat betekent in feite dat je de Sonos app niet meer nodig hebt, maar eenvoudig je favoriete nummer of radiostation afspeelt door ernaar te vragen via spraakbediening. De Sonos Ray beschikt niet over zo’n spraakassistent. Kies je dus voor de Sonos Ray, dan bedien je deze via de (overigens erg gebruiksvriendelijke) app van Sonos. Wil je de Ray toch bedienen met je stem, dan zul je extra Sonos speakers aan je systeem moeten koppelen waarmee dat wel mogelijk is, zoals de Sonos One of Sonos Five.

Sonos soundbar kopen

Wil je een Sonos soundbar zoeken, dan zul je veel geluk moeten hebben voor een goede aanbieding. Sonos hanteert namelijk vaste prijzen, waardoor deze meestal overal hetzelfde zijn. De gelukszoekers hoeven echter gelukkig niet het hele internet af te speuren. Dat hebben we bij ProductenVergelijker.nl namelijk al gedaan. Heb je je keuze gemaakt, maak dan gebruik van onze vergelijker, zodat je verzekerd bent van de beste prijs van het moment. Je keuze nog niet kunnen maken? Dan nog even een korte opsomming.

Wanneer kies je voor de...

  • Sonos Arc: Als je op zoek bent naar een slimme soundbar voor een grote televisie met simpelweg het best mogelijke geluid en je een tv hebt met Dolby Atmos ondersteuning.
  • Sonos Beam: Als je op zoekt bent naar een slimme soundbar met uitstekend geluid, je een kleine tot gemiddelde televisie hebt met Dolby Atmos ondersteuning en je het niet erg vindt als je niet het beste van het beste in huis hebt als je daarmee een flinke som geld kunt besparen.
  • Sonos Ray: Als je een relatief goedkope soundbar zoekt met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en een handige app. Of als je graag een Sonos soundbar wilt, maar je tv geen Dolby Atmos ondersteunt. De Sonos Ray is daarnaast ook geoptimaliseerd voor het spelen van games.

Alle soundbars van Sonos zijn te koppelen aan andere speakers en de subwoofer van Sonos via de Sonos app.