Ben je op zoek naar een nieuwe inductiekookplaat, bijvoorbeeld omdat je je huidige (gas)fornuis wilt vervangen? Een snelle blik op het aanbod laat zien dat er genoeg keuze is. Stop met uren zoeken, want de Consumentenbond heeft al onderzocht wat de beste koop en best geteste inductiekookplaten zijn (60, 80 en 90 centimeter). Daar vertellen we je graag wat meer over, zodat jij overweegt welke van deze beste inductiekookplaten bij je past.

4x inductiekookplaat beste getest & beste koop 2023

Beste inductiekookplaat 60 cm breed: AEG IKB64301XB serie


Beste deal voor dit product:
€426,99

Beste inductiekookplaat 60 cm breed: AEG IKB64301XB serie

De AEG IKB64301XB is de beste inductiekookplaat volgens de consumentenbond, dit om meerdere redenen. De kookplaat is slim ingericht zodat je met vier pannen tegelijkertijd kunt koken, zelfs wanneer het grote pannen zijn. Middels de panherkenning weet de plaat of er pannen op staan en zo niet, dan schakelt hij automatisch uit. De boostfunctie zorgt ervoor dat de pannen extra snel opgewarmd zijn, en wanneer dat zo is, dan schakelt de kookzone automatisch terug naar de normale stand. De losse platen stel je middels touchscreen (plus- en mintoetsen) eenvoudig in. Houd er wel rekening mee dat je de kookzones niet kunt combineren tot een grote flexzone.

Ook het algehele design en de techniek achter dit model mogen er zijn. De bediening wijst zichzelf en het geluidslevel van de piepjes is aan te passen. Verder is de inductiekookplaat voorzien van een rvs rand. Dat ziet er mooi afgewerkt uit en zorgt ervoor dat etensresten niet onder de randen van de plaat kunnen verdwijnen. Verder blijft eten goed sudderen en heeft het nauwelijks effect op het vermogen als je alle platen tegelijkertijd gebruikt. Deze AEG inductiekookplaat krijgt van de Consumentenbond een 7,6 (hoogste cijfer) en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding!

TIP: ook andere inductiekookplaten van AEG uit dezelfde prijsklasse scoren hoog en hebben vergelijkbare specificaties, zoals de AEG IKR64301XB. Deze heeft een iets lager vermogen per kookzone, maar heeft wel overkookbeveiliging.


Beste inductiekookplaat 80 cm breed: Bosch PIV851FC5E


Beste deal voor dit product:
€809,-

Beste inductiekookplaat 80 cm breed: Bosch PIV851FC5E

Deze Bosch inductiekookplaat van 80 centimeter komt als beste uit de test, met een cijfer 7,7. Hij scoort vooral hoog op gebruiksgemak (8,7), wat onder meer komt door de vijf kookzones met boostfunctie. Hij heeft geen flexfunctie, maar door de grote ruimte heb je die vast ook niet nodig. Hij is erg energiezuinig en scoort van alle modellen zelfs het hoogste punt hierop, een 7,5!

Bovendien werkt de bediening erg eenvoudig. De temperatuur is snel per kookzone in te stellen door een rij met nummers. Je kunt dus direct naar de hoogste stand schakelen zonder meerdere keren een pijltje omhoog te hoeven aandrukken. Je ziet zelfs het vermogen per cijferrij staan. Deze Bosch 80 cm inductiekookplaat heeft een lage tot gemiddelde prijs en daarvoor krijg je uitstekende kwaliteit!


Beste koop inductiekookplaat 80 cm breed: AEG IKB8440SFB


Beste deal voor dit product:
€699,- €579,-

Beste koop inductiekookplaat 80 cm breed: AEG IKB8440SFB

De AEG IKB8440SFB inductiekookplaat is de beste koop volgens de Consumentenbond. Dat komt omdat je voor een scherpe prijs een topmodel tot je beschikking krijgt. Hij scoort een 7,3, waarbij ook weer het gebruiksgemak eruit springt (8,5). Verder kookt en bakt hij erg goed. Hij scoort ten opzichte van de meeste modellen ook erg positief op energieverbruik (7,3). De Consumentenbond benadrukt dat dit niet de beste inductiekookplaat van AEG is, maar wel het model met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Een recht-toe-recht-aan kookplaat die doet wat hij moet doen en die eenvoudig in gebruik is. Je maakt gebruik van vier kookzones met boostfunctie. Houd er wel rekening mee dat het vermogen afneemt wanneer alle kookzones tegelijkertijd gebruikt worden. Verder maakt hij relatief veel lawaai. Dat is dan ook precies de reden dat het gemiddelde punt van deze kookplaat flink afneemt (geluid scoort een 3,2). Is dat echter geen probleem voor je en zoek je simpelweg een goede inductiekookplaat die eenvoudig werkt? Dan is deze AEG inductieplaat een goede keuze voor je.


Best geteste inductiekookplaat 90 cm breed: Bosch PIV975DC1E


Beste deal voor dit product:
€1.129,- €939,-

Best geteste inductiekookplaat 90 cm breed: Bosch PIV975DC1E

Deze Bosch inductiekookplaat krijgt vooralsnog het hoogste testoordeel van de Consumentenbond. Echter geven ze wel aan dat er nog niet genoeg modellen getest zijn om definitief een beste uit de test of beste koop te kunnen bepalen. Met de Bosch PIV975DC1E zit je in ieder geval goed. Ga voor de ultieme kookervaring met liefst vijf kookzones met boostfunctie en bereid heerlijk sappig vlees met behulp van de braadsensor.

Dit model heeft panherkenning, dus weet wanneer hij uit moet gaan als er geen pannen op staan. En bang dat je eten overkookt hoef je niet meer te zijn, want hij schakelt dan automatisch uit. Schuift je bezoek wat later aan? Schakel dan de warmhoudfunctie in. De grote inductiekookplaat van 90 centimeter behoort zonder twijfel tot de topklasse. Een goede keuze voor liefhebbers die graag in de keuken staan en gigantische maaltijden op tafel willen zetten. Smakelijk!


Inductiekookplaten vergelijken: tips

De Consumentenbond heeft inductiekookplaten getest op basis van onder meer gebruiksgemak, geluid, energiezuinigheid en het kook- en bakresultaat. Hierbij hebben ze in het bijzonder gelet op een aantal highlights.

Ten eerste snel kokend water, welke inductiekookplaten zijn echte krachtpatsers en hoe snel kookt het water op de grote en kleine kookzone. Verder ook het sudderen op een laag pitje, want dat kan nog wel belangrijk zijn. Je wilt immers niet dat je eten op de laagste stand aanbrandt. Toch zijn er nog wel inductiekookplaten waar dat wel het geval bleek. Tot slot werd ook de simpele bediening onder de loep genomen, bijvoorbeeld het niet vaak hoeven drukken om een bepaalde stand in te stellen.

Overige bevindingen uit de inductiekookplaat test:

  • Je hebt misschien gezien dat er geen beste inductieplaten met flexzones uit de test naar voren zijn gekomen. Uit de test van de Consumentenbond blijkt namelijk dat deze flexzones vaak niet naar behoren werken, omdat de ruimte tussen twee kookplaten niet goed wordt verhit.
  • De beste inductiekookplaat van 70 cm breed is volgens de Consumentenbond nog niet concreet te benoemen, omdat er vooralsnog te weinig modellen getest zijn.
  • Er zijn ook inductieplaten met een downdraft-afzuigsysteem, waarbij het afzuigsysteem in de kookplaat is ingebouwd. Hierbij komt de Bora Pura als beste uit de test. Dit type is een goede keuze als je geen luchtafvoerkanaal naar buiten hebt. Nadeel van dit type inductiekookplaat is dat ze net iets lastiger schoon te maken zijn dan de gladde inductieplaten.

Online inductiekookplaat kopen

Wil je een beste inductiekookplaat volgens de test van de Consumentenbond kopen? Klik dan hierboven op je favoriet, dan sturen wij je bij ProductenVergelijker door naar de webwinkel met de beste deal. De prijzen kunnen namelijk nogal eens van elkaar verschillen, waarbij voor de ene inductieplaat de een goedkoper is, en bij een ander model weer een andere webwinkel. Bespaar moeite met je zoektocht en tik jouw nieuwe inductiekookplaat voor de beste prijs op de kop!

Nog meer beste inductiekookplaten vergelijken?