Natuurlijk wil je niet dat je kinderen iets overkomt. Het is daarom belangrijk om ze in de auto zo veilig mogelijk te vervoeren. Een goed autostoeltje zorgt ervoor dat je kind goed vastzit en bovendien zo goed mogelijk beveiligd is bij een ongeval. Daarnaast is het voor jezelf ook wel zo fijn om een kinderstoeltje te hebben dat ook handig is in gebruik, waarmee je je kind snel vast kunt maken of die je eenvoudig in en uit de auto kunt halen. Wat is dan het beste kinderstoeltje?

Beste baby autostoeltje (Groep 0+): Maxi-Cosi Cabriofix i-Size


Beste deal voor dit product:
€179,-

Beste baby autostoeltje (Groep 0+): Maxi-Cosi Cabriofix i-Size

Deze babyautostoel is een kwalitatief goede en degelijke autostoel voor baby’s tot 12 maanden oud. Hij is bovendien erg handig in gebruik! Dankzij de i-Size plaats je de stoel binnen twee tellen in de auto (en ook weer eruit). Je plaatst deze autostoel namelijk op een zogeheten isofix base. Deze bevestig je in je auto waarna je het stoeltje er zo op vastklikt. Bovendien is deze autostoel ook te bevestigen op vrijwel alle kinderwagen van het merk Maxi Cosi en met adapters ook op veel andere merken.


Beste peuter autostoeltje (Groep 1): Maxi-Cosi Tobi


Beste deal voor dit product:
€165,-

Beste peuter autostoeltje (Groep 1): Maxi-Cosi Tobi

Wordt je kindje wat groter, dan heb je ook een andere autostoel nodig. In de praktijk zul je dit stoeltje wat minder vaak in en uit je auto halen, omdat je je kind niet per se meer hoeft te dragen, maar hij of zij kan lopen. De Maxi-Cosi Tobi is een van de populairste autostoelen van Nederland. Je bevestigt hem simpelweg met de gordel en een handig design zorgt ervoor dat je je kindje gemakkelijk in de auto zet. Bovendien biedt deze stoel een speciale slaapstand, ideaal voor de lange(re) ritten!


Beste autostoel voor kleine kinderen (Groep 2): Maxi-Cosi Rodi SPS Basic


Beste deal voor dit product:
€85,04

Beste autostoel voor kleine kinderen (Groep 2): Maxi-Cosi Rodi SPS Basic

Ook in deze categorie komen we bij een autostoeltje van Maxi-Cosi uit. Je zet hem met de gordel vast en dankzij een in hoogte verstelbare hoofdsteun is hij lang bruikbaar en biedt hij goede ondersteuning voor meerdere jaren. Wat ook fijn is, is dat het mogelijk is om de bekleding van deze Maxi-Cosi eraf te nemen, waardoor je hem gemakkelijk schoon kunt maken. Let op: de Rodi SPS Basic is het instapmodel van de Maxi-Cosi en daarmee ook voor de portemonnee een voordelige keuze. Er zijn echter meer uitgebreide modellen beschikbaar, die bijvoorbeeld voor extra ondersteuning aan de zijkanten zorgen. De Maxi-Cosi Rodi is een autostoel die bovendien goedgekeurd is voor zowel Groep 2 als Groep 3 en dus gebruikt kan worden totdat je kind niet meer in een autostoel hoeft te zitten.


Beste autostoel voor grotere kinderen (Groep 3): Maxi-Cosi Rodifix AirProtect


Beste deal voor dit product:
€169,99

Beste autostoel voor grotere kinderen (Groep 3): Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

Zoals gezegd kan de Maxi-Cosi Rodi SPS Basic ook gebruikt worden in deze categorie voor grotere kinderen. De Maxi-Cosi Rodifix is echter net een wat luxer model en daarmee ook wat comfortabeler voor grotere kinderen. In de hoofsteun zitten namelijk kussens met lucht, wat Maxi-Cosi AirProtect noemt, die meer bescherming en comfort voor het hoofd bieden. Daarnaast heeft deze autostoel niet alleen een verstelbare hoofdsteun, maar is hij ook verstelbaar in de breedte. Deze autostoel kan bevestigd worden met een gordel, maar ook op een Isofix basisstation.


Wat is Isofix?

Wanneer je op zoek bent naar een autostoel, zeker voor kleinere kinderen, dan zul je het woord Isofix geregeld tegenkomen. Het Isofix systeem is een systeem dat geïnstalleerd is in steeds meer (moderne) auto’s. Hierbij bevestig je een Isofix basisstation boven op je autostoel. Vaak wordt deze vastgeklikt en vind je hiervoor bevestigingshaken in je auto onder een kapje of opening in de stof. Bij de autostoel hoef je vervolgens bij het plaatsen en verwijderen uit de auto niet telkens jezelf te frustreren over het vastmaken en loshalen van de gordel. Je klikt de autostoel in twee tellen op het basisstation en de stoel zit vast. Met één druk op de knop en een tilbeweging haal je de stoel vervolgens weer uit de auto.

Let wel op, er zijn verschillende soorten Isofix basisstations en niet ieder basisstation is geschikt voor iedere autostoel en vice versa. Wil je daarom graag gebruikmaken van Isofix, dan is het verstandig om je kinderstoel en Isofix basisstation in één te kopen om zeker te weten dat het past. Wanneer je vervolgens een grotere stoel gaat kopen controleer je best even of deze gangbaar is met jouw Isofix basisstation.

Ongeveer 60% van de auto’s in Europa beschikt over Isofix, maar om dit zeker te weten controleer je dit het best even in je auto of in de handleiding van je auto. Eventueel heeft Maxi-Cosi hiervoor zelf een autostoel keuzewijzer ontwikkeld.

Wanneer is een autostoel verplicht?

Het is in Nederland wettelijk verplicht dat alle kinderen tot een lengte van 1,35m vervoerd worden in een autostoeltje. Als je op vakantie gaat geldt in sommige landen zelfs dat dit tot 1,50m verplicht is. Grotere kinderen vinden een stoeltje vaak vervelend, kinderachtig of willen dit niet meer. Behalve dat deze regel niet voor niets bestaat en noodzakelijk is voor de veiligheid van het kind, geldt er ook een boete van maar liefst €150 wanneer er geen (goed) kinderstoeltje wordt gebruikt.

Wil je je kind achterstevoren vervoeren (dit is de norm bij babystoeltjes), dan mag dit alleen als een eventuele airbag is uitgeschakeld.

Kinderstoelen zijn er in verschillende maten, maar hoe weet je nu welke maat je moet hebben? Over het algemeen gelden er bij nieuwe kinderstoeltjes vier groepen. Dit worden de i-Size groepen genoemd:

  • Groep 0+: Voor de allerkleinsten tot een lengte tot 83cm of tot 13kg.
  • Groep 1: Voor kinderen tussen de 60 en 105cm of tussen de 9 en 18kg.
  • Groep 2: Voor kinderen tussen de 60 en 135cm of tussen de 15 en 25kg.
  • Groep 3: Voor kinderen tussen de 100 en 135cm of tot 36kg

Vrijwel alle stoeltjes voor groep 2 zijn ook geschikt voor groep 3. Ook zitverhogers vallen in deze groep. Het gaat hierbij met name om het comfort en de bewegingsruimte bij grotere kinderen.

Zowel voor de veiligheid als de wettelijke verplicht geldt dat je een kinderstoeltje uit de juiste groep moet hebben, die ook op een juiste manier is bevestigd. Stap niet te vroeg over naar een hogere groep.

Let op keurmerken!

Ook is het belangrijk om te kiezen voor een goedgekeurd stoeltje, wat betekent dat het aan bepaalde keurmerken voldoet. Deze keurmerken zijn in de hele Europese Unie vastgelegd, waardoor je stoeltjes die hieraan voldoen dus in de hele EU kunt (en moet) gebruiken. Een stoeltje zonder keurmerk is onveilig en mag je niet gebruiken.

De i-Size goedkeuring is het nieuwste keurmerk en ook bekend onder ECE-R129. Dit is een van de twee goedgekeurde Europese keurmerken voor autostoeltjes. Heb je een ouder stoeltje, dan bestaat de kans deze het R44 keurmerk heeft. Deze stoeltjes worden sinds 2020 niet meer gemaakt, maar autostoeltjes met dit keurmerk mogen nog wel gebruikt worden. Een stoeltje met het ECE-R129 of i-Size keurmerk is wel veiliger, omdat deze ook zijn getest op impact vanaf de zijkant. Daarnaast zijn ECE-R129 ingedeeld op lengte, waar R44 autostoeltjes ingedeeld zijn op gewicht.

Bekijk alle autostoelen