Een dashcam is een kleine camera die je monteert op het dashboard van je auto en die naar buiten filmt. Dankzij een dashcam hoef je je geen zorgen te maken over bewijsmateriaal wanneer je betrokken bent bij bijvoorbeeld een ongeluk met je auto. Lijkt zo'n apparaat jou wel handig? ProductenVergelijker.nl helpt je met deze koopgids in je zoektocht naar de beste dashcam.

Dashcams vergelijken: onze top 4!

We beginnen met een top 4 beste dashcams van het moment. Hiervoor hebben we tientallen exemplaren vergeleken op basis van functies en prijs-kwaliteit. Zowel voordelen als eventuele nadelen komen aan bod. Na onze top 4 geven we je nog een aantal tips over waar je op kunt letten bij het kopen van een dashcam. Ook vertellen we je wat meer over plaatsen van de dashcam en het bewaren van filmbeelden.

1. Beste goedkope dashcam: Mio MiVue C312 Dashcam


Beste deal voor dit product:
€69,95 €62,99

1. Beste goedkope dashcam: Mio MiVue C312 Dashcam

Heb je niet eerder een dashcam gehad? Dan wil je waarschijnlijk eerst een goedkope variant proberen. De Mio MiVue C312 is een fijn instapmodel dat beelden opneemt in Full HD (1080p). Bovendien heeft hij een erg grote beeldhoek van 130 graden, waardoor hij vrijwel alles vastlegt wat aan de voorkant van je auto gebeurt, ook op andere rijbanen.

De dashcam monteer je aan je vooruit, maar is ook los te halen en te gebruiken als fotocamera om eventuele schade aan je auto te kunnen fotografen. Plotselinge bewegingen tijdens het rijden (bijvoorbeeld door een ongeval) worden direct opgeslagen, zodat je deze zeker niet verliest en bovendien gemakkelijk later terug kunt vinden. Deze Mio MiVue C312 kan overweg met SD-kaarten tot 64GB, maar er is geen SD-kaart inbegrepen bij aankoop.


2. Beste dubbele dashcam: BlackVue DR590X-2CH Full HD Wifi Dashcam 32GB


Beste deal voor dit product:
€299,95 €295,-

2. Beste dubbele dashcam: BlackVue DR590X-2CH Full HD Wifi Dashcam 32GB

Wil je graag een dashcam die zowel aan de voor- als achterkant opneemt? Dan raden we de BlackVue DR590X-2CH Full HD Wifi aan. Hoewel deze camera ook verkrijgbaar is in 64GB, 128GB of 256GB, raden we toch de 32GB aan, omdat het prijsverschil relatief groot is terwijl er geen ander verschil is. Daarnaast is de capaciteit bij alle modellen uitbreidbaar is tot 256GB. Bovendien is 32GB ruim voldoende als je direct na een ongeval de beelden van het kaartje haalt.

Deze dashcam beschikt over twee losse camera's die filmen in Full HD (1080p) en heeft uitstekend nachtzicht. Dankzij een app en ingebouwde WiFi kun je gemakkelijk bij de beelden vanaf een smartphone of tablet. Ook legt de BlackVue DR590X-2CH Full HD Wifi automatisch beelden vast als er beweging wordt gedetecteerd, ook als je auto geparkeerd is.


3. Beste dashcam met parkeerstand: Nextbase 522GW


Beste deal voor dit product:
€209,- €199,-

3. Beste dashcam met parkeerstand: Nextbase 522GW

De Nextbase 522GW is, ook gezien de relatief lage prijs, de beste keuze als dashcam met parkeerstand. Dit zorgt ervoor dat de camera gaat filmen als de auto beweegt terwijl hij geparkeerd is. Zo weet je precies hoe parkeerschade veroorzaakt is. Wat deze camera uniek maakt is dat hij beschikt over Alexa, zo kun je bijvoorbeeld vragen hoe het weer is op je eindbestemming of iemand een berichtje te sturen.

Ook heeft deze dashcam een Emergency SOS functie die je locatiegegevens automatisch doorstuurt naar de hulpdiensten als je een ongeval hebt. De Nextbase 522GW filmt in QHD (1440p), Full HD (1080p) of HD ready (720p), afhankelijk van je instellingen. Hoe scherper de beelden, hoe meer opslagcapaciteit ze innemen. Een SD-kaart is niet inbegrepen en kaartjes tot 128GB worden ondersteund.


4. Beste dashcam met GPS: Mio MiVue 866


Beste deal voor dit product:
€199,99 €187,-

4. Beste dashcam met GPS: Mio MiVue 866

Hoewel ook de Nextbase 522GW op plaats 3 een uitstekende dashcam met GPS-functie is, geeft deze je geen meldingen van flitspalen als je te hard rijdt. Omdat de Mio MiVue -ondanks dat deze enkel in 1080p of 720p filmt- dit wel doet heeft deze onze voorkeur voor beste dashcam met GPS. Zo voorkom je onnodige boetes. Dankzij een grote beeldhoek van 150 graden legt hij bovendien alle rijstroken vast, ook op een zeer brede snelweg.

De Mio MiVue 866 beschikt over een speciale sensor, waardoor hij ook in de schemering gedetailleerde beelden vastlegt. Bij verwachte frontale botsingen of plotselinge afwijkingen van je rijbaan zal deze dashcam je bovendien waarschuwen, zodat je een ongeval hopelijk nog kunt voorkomen. De camera kan overweg met SD-kaarten tot 256GB, maar er zit geen kaart inbegrepen bij aankoop.


Dashcam kopen tips

Wanneer je een dashcam in je auto installeert zorg je ervoor dat je eventuele beelden van ongelukken, verkeersagressie of een beroving vastlegt. Het is een handig apparaatje, dat in landen als Rusland al jarenlang enorm populair is. Ook in Nederland wordt de dashcam steeds vaker gebruikt. Waar let je echter op bij het kopen van een dashcam? We leggen je een aantal tips voor.

Enkele of dubbele dashcam

Wil je alleen opnemen wat er aan de voorkant van je auto gebeurt, dan is een enkele camera voldoende, maar wat nu als je van achteren aangereden wordt door een andere auto? Je hebt dan geen beelden opgenomen van wat er gebeurd is. Je kunt daarom ook kiezen voor een dubbele dashcam, waardoor je ook beelden achter je auto opneemt. Zo heb je ook in dat geval dus het ongeluk vastgelegd met je camera.

Er zijn twee soorten dual dashcams: één apparaat bij je voorruit die zowel aan de voor- als achterkant een camera heeft of twee losse apparaatjes waarvan je er één op de voorruit en één op de achterruit monteert. Eerstgenoemde variant is niet geschikt om te gebruiken als parkeersensor, de tweede wel.

Parkeermodus

Een dashcam legt normaal gesproken beelden vast terwijl je rijdt, maar wat nu als je auto geparkeerd staat en er bij terugkomst schade blijkt te zijn? Niet iedereen is zo netjes om een schadeformulier achter te laten. Hiervoor is een dashcam met parkeermodus een goede oplossing. Zo'n camera gaat namelijk automatisch aan zodra er iets of iemand tegen de auto botst. Zo heb je altijd beelden van eventuele schade.

GPS

Sommige dashcams beschikken ook over een GPS-functionaliteit. Op deze manier wordt er bijgehouden wanneer je waar gereden hebt. Zo kun je later bijvoorbeeld precies zien waar een bepaalde calamiteit gebeurd is. Veel dashcams die een GPS hebben geven je bovendien een seintje wanneer er een snelheidscontrole op je route is.

Het bewaren van beelden

Beelden van een dashcam worden doorgaans opgeslagen op een SD-kaartje. Een dashcam filmt constant en overschrijft geheugen op de SD-kaart automatisch zodra deze vol is. Het is belangrijk deze kaart dus zo snel mogelijk te legen wanneer er iets gebeurd is onderweg waarvan je de beelden graag wilt bewaren. Er bestaan echter ook dashcams die alleen opnemen wanneer zij een grote schok voelen, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Op deze manier is je kaartje dus niet zo snel vol. Je neemt dan echter dus ook enkel beelden op bij een ongeluk en niet bij andere calamiteiten onderweg.

Regels bij gebruik van een dashcam

Het gebruik van een dashcam is toegestaan in Nederland, al zitten er wel een aantal basisregels aan. Zo mag de camera niet in het zicht van de bestuurder hangen, dat maakt de situatie er immers niet veiliger op. Ook ben je gebonden aan de privacywetgeving. Zo mag je de beelden die je hebt gemaakt niet zomaar openbaar delen wanneer iemand herkenbaar in beeld is. Het delen van beelden waar kentekens op zichtbaar zijn is grijs gebied. In principe is er niemand herkenbaar in beeld, maar valt een kenteken wel te herleiden tot een persoon. We raden daarom aan op kentekens te vervagen als je beelden wilt delen.

Let erop dat de regels voor een dashcam per land kunnen verschillen, al gelden in de meeste Europese landen dezelfde regels. In onze buurlanden Duitsland en België, maar ook in Frankrijk raden we echter aan de meldingen over flitspalen uit te zetten, dat is hier namelijk verboden. In Portugal en Oostenrijk is een dashcam zelfs in zijn geheel verboden, dus zorg dat je deze verwijdert wanneer je door deze landen rijdt.

Dashcams vergelijken en kopen

Met onze top 4 heb je alvast een overzicht gezien van de beste dashcams van het moment. Nu je aan de hand van onze aankoopgids beter weet waar je allemaal op kunt letten en wat de mogelijkheden zijn, kun je zelf een keuze maken voor het apparaat dat het beste bij je past. Snuffel hierboven nog eens door onze top 4 dashcams of bekijk alle dashcams.

Bekijk hier alle dashcams