Een scheerapparaat is natuurlijk handig en gemakkelijk, maar is niet per se de beste methode voor een glad resultaat bij het scheren. Daarvoor maken velen van ons toch nog gebruik van scheren op de 'ouderwetse' manier met een scheerset. Zo’n scheerset maakt het scheren niet alleen een noodzakelijk kwaad, maar ook een soort wellness ervaring die je een keer geprobeerd moet hebben. Maar wat is nu eigenlijke een goede scheerset voor dit zogeheten nat-scheren? We vergeleken twee populaire scheersets die zich kenmerken door een goede kwaliteit en een hoge efficiëntie bij lichte tot normale baardgroei, namelijk de Edwin Jager Diffusion en de Mühle Rytmo scheersets.

Edwin Jagger Diffusion 36


Beste deal:
€121,10

De Diffusion 36 scheerset van het Engelse merk Edwin Jagger is een 3-delige scheerset die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, namelijk ivoor, zwart en olijf. Dit is een van de populairste scheersets en bestaat uit een zogeheten safety razor, een scheerkwast en een stijlvolle houder.


Mühle Rytmo


Beste deal:
€89,95

Een andere populaire keuze is de Rytmo scheerset uit de INTRO-range van het Duitse merk Mühle, welke net als andere producten van Duitse makelij bekend staat om de precisie. Dit betreft echter geen 3-delige, maar een 4-delige scheerset. Het bestaat uit een safety razor, een scheerkwast, een houder en daarnaast een handig zeepbakje. Ook deze set is vergelijkbaar in verschillende kleuren, namelijk in zwart of in essenhout.


Scheermesje

Beide scheersets bestaan standaard uit een safety razor, ook wel een veiligheidsscheermes of een double edge razor genoemd. Met zo’n scheermes kun je met beide kanten van het mes scheren, er is namelijk aan twee kanten een snijvlak. Deze scherpe snijvlakken worden echter omhuld door een soort metalen constructie, wat ook wel een gesloten kam wordt genoemd. Deze beschermt de huid waardoor je je minder snel snijdt tijdens het scheren en dus de kans op scheerwondjes verkleint. Je maakt hiervoor gebruik van een dubbelzijdig scheermesje dat je eenvoudig kunt vervangen, maar die wel iets duurder zijn dan een enkelzijdig scheermesje.

Toch liever een ander soort scheermes? Dan geldt voor beide sets dat het mogelijk is om te kiezen voor een Mach3 scheermes voor enkelzijdige vervangbare scheermesjes van Gillette. Deze zijn goedkoper op de lange termijn en sneller te vervangen, maar je hebt hierbij wel een grotere kans op wondjes.

Bij zowel Edwin Jagger als Mühle geldt dat de handvatten ergonomisch gevormd zijn, waardoor ze gemakkelijk in de hand liggen. Bij Mühle is het handvat gemaakt van essenhout, terwijl het handvat van Edwin Jagger gemaakt is van edel kunsthars met verchroomde accenten. De handvatten van Edwin Jagger gaan hierdoor wat langer mee, waardoor deze set naar verwachting een langere levensduur heeft dan de set van Mühle.

Scheerkwast

Dan de scheerkwast. Voor beide sets geldt dat deze gemaakt is van synthetische haren, het zogeheten black fibre. Het voordeel hiervan is dat de scheerkwast langer meegaat dan een scheerkwast van natuurlijke haren en bovendien sneller droogt. Ook kan het feit dat er geen dierlijke materialen zijn gebruikt bij de productie van deze scheersets voor bepaalde doelgroepen een doorslaggevende factor zijn, al worden scheerkwasten van dassenhaar vaak wel als comfortabeler ervaren.

De handvatten van de scheerkwasten zijn bij beide sets gemaakt van dezelfde materialen als de handvatten van de scheermessen. Ook geldt voor beide sets dat het mogelijk is om eventueel een losse scheerkwast aan te schaffen van een ander materiaal. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de scheerkwast vervangen moet worden of wanneer de synthetische haren je toch niet bevallen. Zo biedt Mühle bijvoorbeeld ook bijpassende scheerkwasten bestaande uit zuiver graudas dassenhaar.

Houder

Beide sets beschikken over een houder voor het scheermes en de scheerkwast. Dit is niet alleen gemakkelijk en netjes, maar het ziet er ook nog een stijlvol uit. Hierbij kunnen we stellen dat de houder van de Mühle set wat eenvoudiger is en simpelweg een verchroomde staander is. Bij de Edwin Jagger scheerset is dat toch wat luxer en is de houder gemaakt van hetzelfde materiaal als de handvatten van het scheermes en de scheerkwast.

Zeepbakje

Een groot voordeel van de Mühle Rytmo set ten opzichte van de Edwin Jagger Diffusion 36 is dat er een zeepbakje inbegrepen is, welke bij de Edwin Jagger set ontbreekt. Hierin kun je voor het scheren een mooi romig scheerschuim aanmaken om vervolgens aan te brengen op je huid. Na het scheren spoel je het bakje eenvoudig uit met een beetje water. Wil je liever de Edwin Jagger Diffusion scheerset, maar ook een zeepbakje? Niet getreurd, je kunt dan namelijk kiezen voor de Diffusion 72, wat in essentie dezelfde set is, maar dan inclusief zeepbakje. Wel is de prijs hiervan natuurlijk wat hoger dan de Edwin Jagger Diffusion 36 set.

Conclusie: Edwin Jagger of Mühle

Beide scheersets zijn geschikt voor een lichte tot normale baardgroei en minder wanneer je erg stug baardhaar hebt. Wel zijn ze daardoor ook erg geschikt wanneer je last hebt van een gevoelige huid, maar toch graag een glad scheerresultaat ziet. Wil je een scheerset als cadeau geven, dan is het dus verstandig om voorzichtig uit te pluizen wat voor baardgroei de ontvanger van het cadeau heeft.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de Edwin Jagger Diffusion 36 kwalitatief een treetje boven de Mühle Rytmo scheerset staat. De materialen gaan langer mee en de gehele set heeft ook een meer luxueuze look. De Mühle Rytmo is kwalitatief gezien een goede set, maar ook echt een set voor beginnende nat-scheerders, waar de Edwin Jagger Diffusion 36 een upgrade is voor als je definitief de keuze hebt gemaakt om voor nat-scheren te gaan. Kies je vooral voor kwaliteit en een luxere uitstraling, dan kies je voor de Diffusion scheerset van Edwin Jagger.

Dat neemt echter niet weg dan de Mühle scheerset nog steeds een kwalitatief zeer goede keuze is en echt wel boven in het segment van scheersets voor beginners staat. Bovendien heeft deze als voordeel dat er een zeepbakje inbegrepen is en hij toch wel een stukje goedkoper is dan de Edwin Jagger set. Je hebt een 4-delige scheerset in plaats van 3-delig en ook nog eens voor minder geld. Ben je dus een beginnende nat-scheerder en is vooral een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor jou van belang, dan is de Mühle een goede keuze.

Bekijk alle scheersets en vergelijk prijzen via ProductenVergelijker