Per 1 juli 2022 dient iedere woning voorzien te zijn van een werkende rookmelder op iedere verdieping. De verplichting geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar gaat nu dus ook voor bestaande woningen gelden. Eigenlijk maar goed, want rookmelders redden levens. Maar wat zijn nu eigenlijk de goede rookmelders en waar let je op bij het kopen van dit belangrijke apparaat? In dit artikel ontdek je onze beste rookmelder top 4 en aanvullende aankooptips.

Onze top 4 beste rookmelders

Beste rookmelder: Google Nest Protect V2 (batterij of netstroom)


Beste deal voor dit product:
€99,-

Beste rookmelder: Google Nest Protect V2 (batterij of netstroom)

De Google Nest Protect V2 is een uitstekende rookmelder die ook koolmonoxide detecteert. Je kiest tussen Google Nest Protect V2 op netstroom of batterij (6 AA – meegeleverd). Deze slimme rookmelder is te verbinden met je smartphone, tablet en/of smartwatch. Meerdere Nest rookmelders zijn aan elkaar te koppelen en je kunt tevens direct een combi-deal scoren. Is er rook gesignaleerd? Dan zie je in de app direct in welke zone van het huis het zich bevindt.

Daarnaast gaat er een 85 dB alarm af en zal ook een stem je op een geluidsniveau van 70 dB vertellen waar de rook of koolmonoxide vandaan komt. Je krijg tevens een melding wanneer het – in geval van de batterij variant – tijd is om deze te verwisselen. Tot slot heeft dit model een testschakelaar en noodverlichting. Het is niet de goedkoopste rookmelder, maar wel een die je alles biedt wat je je wensen kan aan een gedegen model.


Beste slimme rookmelder 10 jaar: Netatmo Slimme Rookmelder


Beste deal voor dit product:
€74,99

Beste slimme rookmelder 10 jaar: Netatmo Slimme Rookmelder

Als het voor jou geen probleem is dat je de verschillende rookmelders niet aan elkaar kunt koppelen, dan kies je wellicht liever voor deze Netatmo rookmelder. Die komt qua prijs namelijk wat voordeliger uit dan de Google Nest Protect V2. Hij heeft ingebouwde wifi en je kunt dus meldingen ontvangen op je smart device. Je kunt tevens connecten met Google Assistant of Apple HomeKit om ook via stem geïnformeerd te worden. En wanneer je kiest voor dit model dan heb je er voorlopig geen omkijken meer naar (al blijft testen natuurlijk wel aan te raden). De batterij gaat namelijk liefst 10 jaar mee! En ben je tegen die tijd alweer vergeten wanneer het tijd is om de batterij te vervangen? Geen probleem, middels een geluidssignaal word je op de hoogte gebracht.


Beste goedkope rookmelder met uitbreidingen: KlikAanKlikUit ZSDR-850


Beste deal voor dit product:
€44,95 €32,99

Beste goedkope rookmelder met uitbreidingen: KlikAanKlikUit ZSDR-850

We vinden het absoluut de moeite om de bijzondere KlikAanKlikUit rookmelder model ZSDR-850 te vermelden in onze top 4 beste rookmelders. Waarom wij vinden dat het een goede keuze is? Omdat je bij dit model zelf kiest of je de slimme functies gebruikt. Dat beslis je uiteraard altijd zelf, maar het verschil is dat je bij dit model veel minder geld betaalt, en dat je later altijd nog kan investeren in de uitbreiding met slimme functies (door een bridge of basisstation aan te schaffen). Dit komt vooral van pas als je nog twijfelt of die functies iets voor jou zijn of wanneer je klein woont en binnenkort gaat verhuizen naar een groter huis waar juist die koppeling van rookmelders erg relevant is. Houd er wel rekening mee dat dit model geen koolmonoxidegas registreert. Hij werkt op batterij die circa 3 jaar meegaat en je krijgt een melding wanneer het tijd is om de batterij te vervangen.


Beste goedkope rookmelders (combideal!): WOOX Zigbee Smoke Alarm Kit R7100


Beste deal voor dit product:
€119,95

Beste goedkope rookmelders (combideal!): WOOX Zigbee Smoke Alarm Kit R7100

Als je meerdere rookmelders in je huis wilt plaatsen zonder een vermogen kwijt te zijn dan komt de WOOX Zigbee Smoke Alarm Kit R7100 set goed van pas. De inhoud van de deal bestaat uit 4 rookmelders die qua prijs in totaal net zo duur zijn dan sommige 1-stuks rookmelders. Deze slimme rookmelders zijn aan elkaar te koppelen. Bij rooksignalering krijg je een melding op je smartphone en verder werken ze met spraakassistentie-diensten als Amazon Alexa en Google Assistant. Mocht je een externe binnensirene bezitten dan kun je hem zelfs daaraan koppelen. Het standaard geluidsniveau is 85 dB en het bewakingsbereik is 30 m2. Je ontvangt 4 AAA-batterijen bij je aankoop, die ervoor zorgen dat je WOOX rookmelders zo’n 1,5 jaar meegaan.


Tips rookmelders vergelijken

Veel branden in huis ontstaan door kleine vuurtjes die beginnen met smeulen. Door het hebben van een kwalitatieve rookmelder kun je erbij zijn voordat het te laat is. Dus ook zonder de wetgeving is het hebben van een werkende rookmelding absoluut aanbevolen. In onze top 4 beste rookmelders las je al over de eigenschappen van het apparaat. Hieronder zetten we nog een aantal belangrijke specificaties uiteen.

Wat registreert de rookmelder?

Basisrookmelders die registreren rook op basis van een infraroodsensor. Er zijn daarnaast ook modellen die koolmonoxide kunnen detecteren, een reukloos en onzichtbaar gas dat bijvoorbeeld uit een lekkende cv-ketel kan komen. Ook zijn er modellen die hitte kunnen registreren. Dat komt goed van pas in kleine en warme ruimtes, zoals kleine keukens.

(Meerdere) slimme rookmelders

Koppelbare rookmelders zijn zoals de naam al aangeeft aan elkaar te koppelen. Mocht er dus op de bovenverdieping iets aan de hand zijn, dan krijg je daar beneden ook melding van. Daarnaast kun je met de slimme rookmelder notificaties op je smartphone ontvangen. Krijg je een seintje, dan weet je dat het tijd is om de brandweer te bellen (of om de buren te vragen een kijkje te nemen). Een ander voordeel is dat je via de app altijd direct kunt controleren of de rookmelders nog werken. De meeste modellen zijn overigens compatibel met Android en iOS, maar check voor de zekerheid even of de slimme rookmelder compatibel is met jouw besturingssysteem.

Batterijduur rookmelder

Allereerst willen we graag benadrukken dat het belangrijk is om de rookmelder regelmatig te testen, bijvoorbeeld eens in de maand. Het is ook aan te raden om je rookmelder vaak genoeg te ontdoen van stof, daar dit de werking kan beïnvloeden. Daarnaast is het van belang om je rookmelder iedere 10 jaar te vervangen, omdat na deze periode de werking van de sensor af kan nemen. Verder is het uiteraard noodzaak om te zorgen voor energievoorziening.

Er zijn rookmelders op accu, waarbij je soms de batterij kunt vervangen, maar soms ook niet. Bij deze 'ingebouwde rookmelders' vervang je hem sowieso wanneer de accu leeg is. Bij het product staat normaliter aangegeven hoe lang de batterij meegaat. Daarnaast zijn er ook rookmelders op netstroom. Deze hebben een back-up batterij voor het geval de stroom zou uitvallen. Ook deze batterij moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Raadpleeg de handleiding van het product om te weten welke richtlijnen op jouw rookmelder van toepassing zijn.

Rookmelder met hard geluid en noodlicht

Standaard produceert een rookmelder 85 dB aan geluid, wat vergelijkbaar is met heel hard geschreeuw. Is je gehoor echter wat minder, slaap je bijvoorbeeld zonder gehoorapparaat? Kies dan liever voor een model met extra luid geluidssignaal, vaak 95 dB.

Een andere upgrade is een rookmelder met verlichting. Noodlicht welteverstaan, dat automatisch inschakelt wanneer het alarm afgaat. Mocht je echt ooit halsoverkop moeten rennen voor je leven, dan komt noodverlichting vooral in donkere ruimtes en 's nachts op de overloop erg goed van pas.

Online rookmelder kopen

De prijs van rookmelders wordt onder meer bepaald door specificaties en de batterijduur (zoals verwisselbare batterij tegenover ingebouwde rookmelders met een accuduur van 1 tot 10 jaar). Het kan dus echt variëren van enkele tientallen euro’s tot meerdere honderden euro's. Vaak gaan duurdere rookmelders dus langer mee, zijn het slimme rookmelders en hebben ze extra opties als het detecteren van koolmonoxide en het verhogen van het geluid.

Bovendien schelen de prijzen van rookmelders (dezelfde modellen) soms ook weer per aanbieders. Uiteraard is het zonde om onnodig te veel te betalen en daarom hebben we op ProductenVergelijker.nl de rookmelder aanbiedingen van verschillende webwinkels verzameld. We sturen je door naar de shop met de laagste prijs. Zo pak jij de beste rookmelder deal. Snuffel nog eens door onze top 4 beste rookmelders of bekijk hieronder alle modellen en combideals.

Bekijk alle rookmelders