Ben je in je zoektocht naar goede e-readers de PocketBook en de Kobo tegengekomen? Grote kans dat je niet weet wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens verkrijgbaar in verschillende modellen. Kobo vs PocketBook? Na het lezen van dit artikel weet je welk model het beste bij je past!

Kenmerken Kobo e-reader

De e-readers van Kobo blinken uit in hoe fijn ze in de hand liggen. Ze zijn namelijk erg dun en licht en bieden goede grip. Wat daarnaast een absoluut pluspunt is, is dat je Kobo e-books direct vanuit de Kobo shop kunt downloaden op je e-reader. Dat bespaart je heel wat tijd en is super praktisch. Ben je stiekem nog wel fan van papieren boeken? De Kobo e-readers hebben allemaal een energiezuinig e-ink scherm waarbij de looks van papier zijn nagebootst. Niet hetzelfde natuurlijk, maar natuurgetrouwer krijg je het vrijwel niet. Bijna alle Kobo e-readers zijn tot slot bestendig tegen water.

Kenmerken PocketBook e-reader

De e-readers van PocketBook zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waardoor iedere gebruiker een e-reader vindt die perfect aansluit bij het budget. Sommige modellen bieden een kleurenscherm, wat ideaal is als je boeken met afbeeldingen leest en bekijkt. Denk aan natuurboeken met plaatjes van dieren. Daarnaast zijn de meeste PocketBook e-readers voorzien van een blauwe licht filter. Kies ook voor PocketBook als je gek bent op luisterboeken, want via oortjes of een koptelefoon kun je geluid afspelen. Deze e-readers bieden je nog een aantal extra functies, zoals een webbrowser en woordenboek. De meeste PocketBooks zijn waterbestendig en qua geheugen uit te breiden.

Kobo of PocketBook, welke e-reader kiezen?

Het is lastig te zeggen of je het beste voor PocketBook of Kobo kiest. Het hangt namelijk heel erg af van je wensen. Kies je voor e-readers van deze merken, dan zie je dat ze qua functies goed overeenkomen. Om je op weg te helpen beschrijven we de functies van zowel de goedkoopste als premium e-readers van beide merken, zodat je ze beter kunt vergelijken. Eerst nog een aantal algemene tips:

Kies voor Kobo e-reader als je:

  • Een Kobo abonnement hebt
  • Direct Kobo boeken wilt downloaden via je e-reader
  • Een energiezuinig scherm wilt dat papier zo natuurgetrouw mogelijk nabootst

Kies voor PocketBook e-reader als je:

  • Veel keuze wilt hebben in verschillende prijsklassen
  • Een batterij wenst die zo lang mogelijk meegaat
  • Een voorleesfunctie wilt (Inkpad 4 Pro)

Goedkope Kobo e-reader: Kobo Nia


Beste deal voor dit product:
€149,75 €109,95

Goedkope Kobo e-reader: Kobo Nia

Wie op zoek is naar een goedkope e-reader van Kobo die komt uit bij de Kobo Nia. Deze heeft een schermdiagonaal van 6 inch en een totale opslagcapaciteit van 8 GB. Er is wifi ingebouwd en je kunt dus via je e-reader boeken van Kobo downloaden. Er is geen geheugenkaart aanwezig, dus je kunt het geheugen niet uitbreiden, maar met 8 GB kun je sowieso duizenden boeken opslaan, dus daar ben je wel even zoet mee. Daarnaast kun je ook weer boeken verwijderen om geheugen vrij te krijgen. Dit model werkt op basis van touchscreen.

De kleine schermafmeting kan een voordeel zijn, want zo neem je hem overal gemakkelijk mee naartoe. Van de andere kant heb je wellicht liever een groter model (kies dan voor een andere Kobo e-reader). Waar je ook ter wereld leest, de functie Comfortlight past de schermverlichting automatisch aan op basis van het omgevingslicht. We raden dit model dan ook vooral aan als je veel op verschillende plekken leest. Optioneel kun je er een beschermhoes bij kopen en een oplader voor het stopcontact. Niet noodzakelijk, want je krijgt er een kabeltje bij om hem op te laden. Deze kun je bijvoorbeeld aal je laptop koppelen, of aan een losse oplader. Het scherm is HD Ready (720p). Dat is een uitstekende kwaliteit voor een dergelijke aantrekkelijke aankoopprijs!


Goedkope PocketBook e-reader: Touch Lux 5 Ink


Beste deal voor dit product:
€128,95 €119,-

Goedkope PocketBook e-reader: Touch Lux 5 Ink

Het eerste wat opvalt aan deze goedkope e-reader van PocketBook, is dat hij in twee kleuren verkrijgbaar is: zwart en donkerrood. Dat maakt het meteen een ware eyecatcher. Qua prijs komt hij net iets duurder uit dan bovengenoemde Kobo Nia, maar het verschil is minimaal. De PocketBook Touch Lux 5 Ink werd gekozen tot Beste Koop e-reader volgens de Consumentenbond en dat is niet voor niets. Zo heeft hij een opslagcapaciteit van 8 GB, maar het voordeel tegenover Kobo Nia is dat bij deze het geheugen uit te breiden is tot 32 GB. Bovendien neem je hem eenvoudig mee dankzij het lichte gewicht van 155 gram en het kleine formaat van 6 inch. Het is een XGA scherm, ook deze biedt voldoende kwaliteit.

Ook hier krijg je een oplaadkabeltje mee en kun je optioneel een externe stopcontact oplader extra kopen, net als een beschermhoes. De SMARTlight technologie past tevens hier de helderheid en kleurtemperatuur aan de omgeving aan en optioneel stel je de blauwe licht filter in, wat ideaal is als je wilt lezen vóór het slapengaan. Hoewel er een e-book-winkel geïntegreerd is, moet je er rekening mee houden dat je op dit model géén Kobo boeken kunt lezen. Wel kun je via dit model meteen een woordenboek of webbrowser bekijken. Daarnaast kies je zelf hoe je dit model bestuurt, met fysieke knoppen of touchscreen. Tot slot is de batterij (1500 mAh) het benoemen waard, deze gaat zo’n 1,5 keer zolang mee als die van de Kobo Nia (1000 mAh).


Luxe Kobo e-reader: Kobo Sage


Beste deal voor dit product:
€299,- €289,-

Luxe Kobo e-reader: Kobo Sage

De Kobo Sage is een premium e-reader met alle voordelen van de Kobo Nia, plus een aantal fijne extra’s. Zo is dit model waterdicht, zodat je ook lekker aan het zwembad of in bad kunt lezen zonder je zorgen te maken dat er waterdruppels opkomen. Verder heeft dit model een full HD (1080p) scherm, wat hem super helder maakt. Het scherm is 8 inch, wat tevens ook wat groter is dan de Nia Kobo. Hij heeft een gigantisch geheugen van 32 GB (circa 30.000 boeken), zodat je er oneindig veel e-books op kwijt kunt. Daarnaast kan hij geluid afspelen. Download je favoriete luisterboeken via de Kobo Store om ook van deze functie te genieten.

Je kunt dit model ongeveer 2 weken in stand-by laten staan, zonder dat hij uitvalt. Houdt er wel rekening mee dat de batterij iets minder lang meegaat dan die van de PocketBook Touch Lux 5 (wel langer dan Kobo Nia). De capaciteit is namelijk 1200 mAh. Tot slot zijn er tal van accessoires verkrijgbaar, zoals een beschermhoes, oplader en stylus. Deze laatste maakt het gemakkelijker om door je boeken heen te scrollen. Dit model vereist een wat hogere investering, en is daarom aan te raden aan iedere e-books liefhebber die geen genoeg krijgt van lezen en graag een groot en zo helder mogelijk scherm tot de beschikking heeft.


Luxe PocketBook e-reader: Inkpad 3 Pro


Beste deal voor dit product:
€279,-

Luxe PocketBook e-reader: Inkpad 3 Pro

In een vergelijkbaar prijssegment als de Kobo Sage vind je de premium PocketBook Inkpad 3 Pro. Ook bij dit model geniet je van alle voordelen die de goedkopere Touch Lux 5 Ink van PocketBook ook heeft, maar dan ook weer met een aantal upgrades. Allereerst het scherm, met een scherpte in full HD (1080p) en een schermdiagonaal van 7,8 inch. Lekker groot, waardoor het lezen comfortabeler wordt. Wil je overigens een nóg groter scherm? Kies dan voor de PocketBook Inkpad X. Deze heeft een scherm van liefst 10,3 inch!

De opslagcapaciteit van de Inkpad 3 Pro is 16 GB en het intern werkgeheugen is 1 GB. Daarnaast speelt hij muziek af en heeft hij de unieke voorleesfunctie, die je op de eerder benoemde modellen niet vindt. Daarnaast is ook dit model net als de premium Kobo e-reader waterbestendig. Als het op de batterij aankomt ga je met dit model voor het beste van het beste, met een capaciteit van 1900 Ah. Daarmee kun je weken vooruit!


Online Kobo of PocketBook e-reader kopen

Uiteindelijk liggen de goedkope e-readers én de premium e-readers van de merken Kobo en PocketBook relatief dicht bij elkaar qua functionaliteiten en prijs. Wie een Kobo abonnement heeft die kiest wel beter voor Kobo, terwijl fans van luisterboeken beter voor de PocketBook kiezen. Uiteindelijk zijn verschillen beter merkbaar bij doorgewinterde lezers: want ook met minimale opslagcapaciteit en een 'wat mindere' batterij, kun je met de goedkope varianten weken vooruit en meer dan 5.000 boeken opslaan. Wellicht zal de grootte van het scherm voor jou ook een belangrijke rol spelen, alsook de waterbestendigheid.

Naast bovengenoemde modellen zijn er ook nog andere e-readers van deze merken verkrijgbaar, die qua schermgrootte en prijs tussen deze modellen inzitten. Benieuwd naar alle modellen en wil je in ieder geval zeker weten dat je je nieuwe e-reader van Kobo of PocketBook voor de meest aantrekkelijke prijs scoort? Vergelijk dan via ProductenVergelijker, want we sturen je door naar de webshop met de beste prijs van het moment!

Vergelijk alle e-readers van PocketBook en Kobo