In de zoektocht naar een high-end console voor gaming kom je eigenlijk altijd bij de PlayStation 5 of Xbox Series X/S uit. Voor sommigen is de persoonlijke voorkeur direct doorslaggevend, maar voor anderen kan de keuze lastig zijn. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de nieuwste PlayStation en Xbox console en welke kies je dan het best?

Sony PlayStation 5


Beste deal voor dit product:
€399,99

Sony PlayStation 5

De PlayStation 5 staat momenteel toch wel bekend als de eindbaas van alle spelconsoles en is de 5e generatie gameconsole van Sony. Dankzij een ongekende rekenkracht en fantastische 4K graphics verloopt ieder spel vloeiend en ziet het er fantastisch uit. De eerste 8K game voor de PS5 is zelfs al uit. Kijken we puur naar performance, dan is er eigenlijk geen gelijke aan de PlayStation 5. Wel is de PlayStation 5 duurder dan een Xbox, zijn ze beperkt beschikbaar en ook de accessoires en games zijn doorgaans prijzig. Een ander nadeel van de PlayStation is dat hij vrij veel ruimte inneemt, het is een groot apparaat met een onhandig design. De game-ervaring is echter ongeëvenaard. Op de PlayStation 5 kun je eventueel ook je huidige PlayStation 4 games afspelen.


Xbox Series X


Beste deal voor dit product:
€556,-

Xbox Series X

De Xbox Series X is op dit moment het gaming paradepaardje van Microsoft. Ook deze Xbox heeft een grote rekenkracht en speelt je favoriete games af in 4K (in theorie tot 8K, maar er zijn nog geen games die dit ondersteunen). Gaan we echter wat kritischer kijken, dan is de performance toch wat minder dan de PlayStation 5. Het verschil is echter beperkt, de games zijn grotendeels hetzelfde en de Xbox is toch zo'n €200 goedkoper. Daarmee kan de Xbox een uitstekende keuze zijn voor wie graphics minder belangrijk vindt en de PlayStation te duur vindt. Ook bij de Xbox kun je games uit de vorige generaties blijven spelen (Xbox One en zelfs Xbox 360).


Xbox Series S


Beste deal voor dit product:
€290,-

Xbox Series S

Naast de Series X heeft Microsoft nog een console gelanceerd binnen deze vijfde generatie, namelijk de Series S. Dit model is aanzienlijk goedkoper dan de Series X, het verschil is ruim €200. Er zijn natuurlijk wel een aantal compromissen. Zo heeft de Series S geen disklade en kun je dus enkel digitaal games kopen welke je op de harde schijf installeert. Hij speelt daarmee ook geen Blu-rays, dvd’s of cd’s af, wat de andere consoles in deze opsomming wel kunnen. De vraag is natuurlijk hoe erg je dat gaat missen en een voordeel hiervan is dat de console ook kleiner is. Belangrijker is echter dat de Series S een lagere beeldkwaliteit heeft van maximaal 1440p. Als je geen tv hebt die 4K ondersteunt, heeft de Xbox Series X echter eigenlijk amper meerwaarde. De Xbox Series S beschikt over exact dezelfde games als de Series X.


Sony Playstation 4


Beste deal voor dit product:
€209,-

Sony Playstation 4

Vind je de PlayStation 5 nog te duur, maar wil je wel graag een PlayStation kopen? Dan is de PlayStation 4 nog steeds een uitstekende keuze met een groot aanbod games voor een veel lagere prijs. De games die je hiervoor koopt kun je dus bovendien later ook op de PlayStation 5 spelen en worden zelfs geüpgraded als er ook een geoptimaliseerde PS5 versie bestaat. Maakt het merk van de console je echter niet uit, dan kun je beter voor de Xbox Series S gaan. Je hebt zo een betere performance en een next-gen ervaring voor vrijwel hetzelfde bedrag.


Beschikbaarheid

Lang niet iedereen die graag een PS5 in huis wil hebben heeft er eentje kunnen bemachtigen, ondanks dat hij al ruim twee jaar uit is. Vanwege een tekort aan chips zijn ze namelijk bijna letterlijk niet aan te slepen. De vraag is veel groter dan het aanbod. Ook bij de Xbox Series X is dit lang een issue geweest, maar is dit momenteel grotendeels opgelost. Kortom, wil je een van deze twee consoles aanschaffen, dan moet je dus een beetje geluk hebben. Pas bovendien op voor doorverkoop. Sommige bedrijven kopen massaal consoles op om ze vervolgens voor €200 - €300 meer door te verkopen. Zonde van je geld.

De conclusie is echter dat de Xbox Series S en ook de PlayStation 4 enorm populair blijven. De beschikbaarheid hiervan is veel groter, terwijl ze bovendien een stuk goedkoper zijn.

Met of zonder disk gamen?

Je kent games hoogstwaarschijnlijk wel aan de groene of blauwe doosjes waarin de schijfjes komen. Het wordt echter steeds populairder om diskloos te gamen. Het komt erop neer dat je dan het schijfje dus niet meer nodig hebt, maar de games via een digitale catalogus koopt op je harde schijf. Dit heeft twee belangrijker voordelen. Ten eerste nemen de games geen ruimte meer in van je kast of tv-meubel en daarnaast zijn de consolevarianten zonder disklade goedkoper.

Bij de vorige generaties was dit al mogelijk, maar inmiddels is de Xbox Series S zelfs volledig digitaal. Bij de Series X is het mogelijk de games zowel digitaal als op een schijfje af te spelen. Koop je echter de PlayStation 5, dan moet je even goed opletten. Er zijn namelijk twee varianten: de PlayStation 5 Digital Edition (zonder disklade) en de PlayStation 5 Disc Edition (met disklade). Hierbij is de Digital Edition goedkoper, maar als je per se games vanaf een schijfje wilt spelen of als je ook Blu-Rays en dvd’s af wilt spelen, dan moet je de Disc Edition kopen.

PlayStation Plus en Xbox Game Pass

Bij zowel de PlayStation als de Xbox heb je een abonnement nodig om online te kunnen gamen. Bij PlayStation heet dit PlayStation Plus en bij Xbox heet het Xbox Live. Het prijsverschil is verwaarloosbaar, beide kosten ongeveer €60 per jaar. Bij PlayStation Plus krijg je de mogelijkheid om een aantal games gratis te spelen en krijg je ook maandelijks een gratis game (volledige versie of beperkte trial). Xbox Live kun je eventueel upgraden naar Xbox Game Pass (€9,99 per maand). Hiermee krijg je gratis toegang tot een bibliotheek van bijna 500 games, zowel populaire nieuwe games als oudere classics, die je onbeperkt kunt spelen (inclusief Xbox One en Xbox 360 games), welke ook maandelijks een update krijgt. Met Xbox Game Pass Ultimate (€12,99 per maand) kun je deze games daarnaast ook nog eens spelen in de cloud en via je (Windows) pc. Ook is EA Play inbegrepen.

PlayStation exclusives en Xbox exclusives (2022)

Voor zowel de PlayStation als de Xbox geldt dat er bepaalde “exclusives” zijn. Dit houdt in dat er bepaalde spellen zijn die alleen beschikbaar zijn voor deze console en niet bij andere merken. Dit zijn vaak bepaalde bekende franchises. Als je dus een bepaalde game graag wilt spelen en is dit een exclusive, dan moet je dus kiezen voor deze console.

Bekende PlayStation exclusives:

Bekende Xbox exclusives:

  • Microsoft Flight Simulator
  • Quantum Break
  • Halo
  • Sunset Overdrive
  • Forza Motorsport
  • Psychonauts
  • Sea of Thieves
  • Gears of War (en Gears 5)

Xbox of Playstation online kopen

Wil jij een Xbox of PlayStation kopen? Vergelijk dan vooraf de prijzen via onze prijsvergelijker. Hier vind je altijd de beste aanbieding op het internet. Bovendien hebben we verschillende bundelaanbiedingen voor je verzameld. Hierdoor koop je de console inclusief een game en/of accessoires met een leuke korting. ProductenVergelijker.nl heeft de beste deals al voor je gevonden!