Het kopen van een Apple iPad lijkt heel gemakkelijk, maar de praktijk blijkt wat weerbarstiger. Wanneer je je verdiept in een iPad kopen zul je namelijk merken dat er verschillende modellen zijn. Zonder echt een specialist te zijn kan het lastig zijn om de verschillende modellen uit elkaar te houden, want wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Bij ProductenVergelijker leggen we het je uit.

iPad


Beste deal voor dit product:
€605,95 €574,95

iPad

Het eenvoudigste en goedkoopste iPad-model is het model dat simpelweg iPad heet, zonder toevoegingen. Hierbij zijn we inmiddels al bij de 10e generatie beland van dit populaire Apple device. Deze beschikt over een 10,9 inch scherm en de A14 Bionic-chip van Apple. Wil je simpelweg een iPad om ’s avonds om te bank een spelletje te spelen, een film te streamen, een mailtje versturen of een boek lezen? Dan is dit basismodel iPad een uitstekend keuze. Hij is verkrijgbaar in vier kleuren en in een 64GB en een 256GB variant. Let op: de basis iPad is niet compatibel met het Apple Smart Keyboard Folio en de 2e generatie Apple Pencil.


iPad Air


Beste deal voor dit product:
€748,-

iPad Air

Is de iPad toch bedoeld voor wat serieuzer werk, bijvoorbeeld voor gaming of het maken van muziek? Dan is de iPad Air een serieuze stap vooruit op het gebied van performance. Deze beschikt namelijk over de M1-chip van Apple, welke je ook in de Apple Macbook vindt. Deze is ongeveer 80% krachtiger dan de A14 chip in de basis iPad en is dus veel sneller en krachtiger. Een ander belangrijk verschil is het beeldscherm, in tegenstelling tot de basis iPad heeft de iPad Air namelijk een volledig gelamineerd scherm met een anti-reflectiecoating. Dit zorgt voor een veel betere kijkervaring, zeker in een lichte omgeving. Ook deze iPad is beschikbaar als 64GB en als 256GB variant met een 10,9 inch scherm, maar er zijn vijf kleuren om uit te kiezen.


iPad Pro


Beste deal voor dit product:
€1.319,-

iPad Pro

Is de iPad echt bedoeld voor zware zakelijke toepassingen, bijvoorbeeld webdesign, grote spreadsheets of development? Dan kies je voor de iPad Pro. Deze beschikt over een veel beter en bovendien groter Liquid Retina XDR scherm (11 inch of 12.9 inch) voor optimale beeldkwaliteit, leesbaarheid en helderheid. Ook heeft de iPad Pro de allernieuwste Apple M2-chip die ook gebruikt wordt voor de Macbook Pro. Deze is maar liefst 108% krachtiger dan de A14 in de basis iPad en ongeveer 15% krachtiger dan de M1-chip in de iPad Air. Hij beschikt bovendien over een extra ultragroothoekcamera en Thunderbolt en USB 4 mogelijkheden. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren en opslagcapaciteiten van 128GB, 256GB, 512GB, 1 TB of zelfs 2 TB.


iPad Mini


Beste deal voor dit product:
€692,74 €549,99

iPad Mini

Ben je op zoek naar een iPad die met name handzaam en gemakkelijk mee te nemen is? Dan is de iPad Mini wellicht een goede keuze voor jou. Deze beschikt over een kleiner scherm van 8.3 inch. Dit is op de grote na hetzelfde scherm als de iPad Air, mét anti-reflectiecoating dus. De iPad Mini beschikt over een Apple A15-chip. Wat betreft performance zit deze tussen de basis iPad en de iPad Air in. De iPad Mini is verkrijgbaar in vier kleuren en als een 64GB en een 256GB variant.


Wat is Wi-Fi + Cellular?

Als je een iPad gaat kopen heb je altijd de keuze tussen een “Wi-Fi”-model of een “Wi-Fi + Cellular”-model, waarbij de tweede altijd duurder is. Hier is nogal eens wat onduidelijkheid over. De reden is dat het “Wi-Fi”-model enkel kan beschikken over een internetverbinding via WiFi, bijvoorbeeld thuis of in een kantoorruimte. Het “Wi-Fi + Cellular”-model heeft net als een smartphone de mogelijkheid om een simkaart te gebruiken met een mobiel data abonnement. Hierdoor kun je ook onderweg gebruik maken van internet via je mobiele provider. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld veel in de trein zit. Veel providers bieden speciale abonnementen aan voor tablets, gezien ze niet bedoeld zijn om ook mee te bellen.

Kies de juiste hoeveelheid opslaggeheugen

Ook kun je bij een iPad kiezen altijd tussen verschillende opslagcapaciteiten. Belangrijk om te weten is dat het opslaggeheugen van een iPad niet uit te breiden is met bijvoorbeeld een SD-kaartje. Je bent dus altijd gebonden aan de capaciteit van je initiële aankoop. Het is dus belangrijk niet te weinig te nemen. Heb je al een tablet, onderzoek dan eens hoeveel GB’s je momenteel in gebruik hebt of vergelijk het met je smartphone. Gebruik je nu maar 30GB, dan is het echter natuurlijk ook niet nodig om te kiezen voor een 256GB model. Dat maakt de aanschaf namelijk ook aanzienlijk duurder, terwijl dat onnodig is.

iPad 2021 model of ouder kopen?

Het kan soms aantrekkelijk zijn om een tablet te kopen van de vorige generatie. Deze hebben weliswaar wat minder prestaties of niet de allerlaatste snufjes, maar de prijs is ook aanzienlijk lager. Momenteel echter belangrijk om te weten is dat de meeste modellen van 2021 of ouder beschikken over de kenmerkende Lightning-poort van Apple voor het opladen van het apparaat of accessoires. De modellen vanaf 2022 beschikken echter over een meer generieke USB-C poort.

Dat lijkt wellicht niet zo spannend, gewoon een ander kabeltje. Echter is het gebruik van de Lightning-poort en de verkoop van nieuwe devices met deze poort vanaf eind 2024 verboden binnen de Europese Unie. USB-C wordt de verplichte standaard voor alle leveranciers, dit om de wirwar aan verschillende kabels en connectoren tegen te gaan. Ook de Apple iPad en de Apple iPhone zullen hieraan moeten geloven. De verwachting is daarom dat er ook vanaf eind 2024 steeds minder accessoires beschikbaar zullen zijn voor Apple apparaten met een Lightning-adapter. Als je de iPad koopt met de gedachte om hem meer dan twee jaar te gebruiken, is het daarom aan te raden om te kiezen voor een model mét USB-C poort (standaard in iPads vanaf 2022).

Online iPad kopen

Ben je eruit welk iPad-model geschikt is voor jouw behoeften en heb je ook een mooie kleur uitgekozen? Vergeet dan niet online prijzen te vergelijken. Hoewel Apple doorgaans standaardprijzen hanteert, is er wel met enige regelmaat Apple iPad korting te vinden bij specifieke aanbieders. Om je die zoektocht te besparen hebben we bij ProductenVergelijker.nl de beste prijzen per model al voor je verzameld. Zo weet je zeker dat je geen iPad deal mist.

Bekijk alle Apple iPads