Infrarood verwarmingspanelen zijn een zeer populaire vervanger van een verwarmingsradiator om elektrische te verwarmen. Het kan echter lastig zijn om te bepalen welk paneel geschikt is voor jou. Bij ProductenVergelijker.nl helpen we je een handje en hebben we de beste modellen voor elk type ruimte op een rijtje gezet:

Beste infraroodpaneel voor kleine ruimtes: Eurom Mon Soleil 450 Glass Wifi


Beste deal voor dit product:
€409,- €299,-

Beste infraroodpaneel voor kleine ruimtes: Eurom Mon Soleil 450 Glass Wifi

Wil je graag een kleine ruimte zoals je thuiskantoor verwarmen, zodat je lekker comfortabel kunt werken? Dan is dit infraroodpaneel van Eurom perfect. Je kunt hem bedienen via je smartphone waarmee je zelf de intensiteit instelt of hem koppelt aan een ruimtethermostaat. Bovendien is hij ook erg geschikt voor slecht geïsoleerde plekken, zoals een schuurtje. Je monteert hem eenvoudig aan de wand en hij is flinterdun, waardoor hij bijna niet opvalt.


Beste infraroodpaneel voor grotere ruimtes: Heatwave Pro Line 1000


Beste deal voor dit product:
€889,-

Beste infraroodpaneel voor grotere ruimtes: Heatwave Pro Line 1000

Heb jij een grotere ruimte om te verwarmen en zoek je een onopvallend infraroodpaneel dat de ruimte snel en duurzaam kan verwarmen? Dan is dit super efficiënt paneel van Heatwave ideaal voor jou. Hij is bovendien te koppelen met een draadloze thermostaat, zodat je hem eenvoudig bedient. De Heatwave Pro Line 1000 is waterdicht (IP-65) en kan daarom in alle soorten ruimtes worden gebruikt.


Beste infrarood verwarmingspaneel voor aan het plafond: Eurom Mon Soleil Ceiling 600


Beste deal voor dit product:
€479,99 €399,-

Beste infrarood verwarmingspaneel voor aan het plafond: Eurom Mon Soleil Ceiling 600

Wil je het infraroodpaneel graag aan het plafond bevestigen, waardoor de warmte die het paneel produceert naar beneden wordt gericht? Kies dan voor dit infraroodpaneel van Eurom. Ook deze bedien je met je smartphone en hij is geschikt voor kleinere ruimtes of voor zeer lokale verwarming, zoals een werkplek. Bij het paneel wordt een thermostaat geleverd, waardoor hij geen onnodige energie verbruikt en je ruimte naar de ideale temperatuur brengt. De Eurom Mon Soleil Ceiling 600 is echter niet waterdicht, waardoor hij niet geschikt is voor de badkamer.


Beste infraroodpaneel voor in de badkamer: Eurom Sani 400 Wifi


Beste deal voor dit product:
€269,- €184,44

Beste infraroodpaneel voor in de badkamer: Eurom Sani 400 Wifi

Een paneel dat wél geschikt is voor de badkamer en dus wat extra warmte produceert terwijl jij lekker in bad licht of onder de douche staat is de Sani 400 van Eurom. Net als de eerdergenoemde panelen van Eurom bedien je dit paneel via de Eurom Smart app om het paneel naar wens in te stellen. Ideaal voor de kleine badkamer.


Hoeveel watt verwarmingspaneel heb je nodig?

Wanneer je een infrarood verwarmingspaneel gaat kopen, dan zal je zien dat er veel verschil zit in de wattages. De wattage bepaalt hoe snel het verwarmingspaneel de kamer kan verwarmen en of deze überhaupt voldoende capaciteit heeft om een gehele ruimte te verwarmen. Dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Om te bepalen hoeveel watt je nodig hebt, kun je een relatief eenvoudige rekensom toepassen. Hiervoor neem je het aantal kubieke meter (m3) van de ruimte waar je het paneel wilt gebruiken en vermenigvuldigt dit met 30. Let op: je gebruikt hier dus m3 en niet m2 (vierkante meters), omdat de hoogte van ruimte ook bepalend is voor hoe snel deze opwarmt.

Is je ruimte bijvoorbeeld 5 bij 5 meter, met een hoogte van 2.60 (standaard plafondhoogte bij moderne huizen), dan is de rekensom als volgt:

(5 * 5 * 2,6) * 30 = 65 * 30 = 1950 watt.

Gebruik je een te laag wattage, dan zal het langer duren voordat de kamer warm is. Heb je een te hoog wattage, dan zal de kamer snel opwarmen, maar ook wellicht té warm worden waardoor je ook meer energie verbruikt.

Infrarood paneel of convector verwarming?

Wanneer je kiest voor een elektrisch verwarmingspaneel, dan heb je vaak de keuze uit een infrarood paneel of een convector verwarmingspaneel. Qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar, dus wat is eigenlijk het verschil?

Bij convectie verwarming wordt in de lucht verwarmd. De koude lucht wordt aangezogen door de verwarming en er wordt warme lucht weer uitgeblazen. Infrarood verwarming werkt via stralingswarmte (IR), waardoor de objecten in de ruimte, de muren en de vloer geleidelijk opwarmen. Hierbij wordt dus niet de lucht direct opgewarmd, maar indirect, terwijl dit bij convectieverwarming juist andersom is. Wat zijn dan de voor- en nadelen van infrarood verwarming ten opzichte van een convector? Een opsomming:

  • Bij infraroodverwarming blijft de lucht langer vers, waar je bij een convector sneller frisse lucht toe moet voegen.
  • Infrarood verwarming wordt vaak als natuurlijker ervaren, omdat dit geleidelijker gaat, terwijl er bij convectieverwarming een groot verschil kan zijn in de temperatuur van de lucht tussen de vloer en het plafond.
  • Er is minder kans op schimmel bij infrarood verwarming.
  • Infrarood is beter geschikt voor mensen met allergieën of astma, omdat er geen lucht letterlijk rond wordt geblazen.
  • Een convector verwarming is sneller warm.
  • Infrarood verwarming verwarmt heel gericht de objecten waarop deze wordt gericht, terwijl een convector warme lucht door letterlijk de hele ruimte blaast. Infrarood verwarming is dus beter geschikt voor het verwarmen van een bepaalde zone van een ruimte, terwijl een convector beter geschikt is als je een grote ruimte geheel wilt verwarmen.
  • Infrarood verwarming is efficiënter en verbruikt daarom minder stroom.
  • Een infrarood verwarmingspaneel is vaak dunner en valt daarom minder op, maar kan daardoor ook aan het plafond worden gehangen.
  • Een infrarood verwarmingspaneel maakt geen geluid.

Infrarood verwarming voor de badkamer

Ook in badkamers wordt er steeds vaker gekozen voor infrarood verwarmingspanelen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid is een badkamer namelijk moeilijk om goed te verwarmen. Let echter wel op wanneer je een verwarmingspaneel in de badkamer plaatst dat deze waterbestendig is. Het blijft immers een elektrisch apparaat.

Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing in de badkamer. Een elektrisch verwarmingspaneel mag nooit boven de badkuip worden geplaatst of in de douche. Een badkamerspecialist zal je dit ook altijd vertellen. Dit uiteraard om elektrocutie en kortsluiting te voorkomen.

Infrarood verwarmingspaneel kopen online

Wil je graag een infrarood paneel kopen voor thuis of op kantoor? Vergeet dan niet om online prijzen te vergelijken voor de beste deal. Bij ProductenVergelijker.nl helpen we je een handje en hebben we op onze site alvast de beste prijzen voor je verzameld. Daar wordt je toch warm van?!

Bekijk alle elektrische kachels, waaronder de infrarood panelen