In de meeste huishoudens vinden we in de keuken anno 2022 een koel-vriescombinatie. Dit is handig, want een dergelijk apparaat combineert twee functies in een relatief compact formaat. Daar zit echter ook meteen het nadeel; de meeste koel-vriescombinaties hebben een erg klein volume voor vriezen. Het is vaak echter gemakkelijk als je juist een grote vriezer hebt, zeker in een gezinssituatie. Zo kun je overgebleven restjes invriezen, meerdere broden bewaren, ijsjes inkopen, vlees invriezen, pizza’s bewaren, noem maar op. Met het kleine vriesgedeelte van een koel-vriescombinatie zul je daarom compromissen moeten maken.

Vaak wordt er daarom naast een koel-vriescombinatie gekozen voor een losse vriezer om te plaatsen in de garage, schuur of bijkeuken. Zo’n apparaat staat echter het hele jaar door aan en verbruikt daarmee de nodige energie. Mede door de snel stijgende energieprijzen is het daarom meer en meer belangrijk om te kijken naar de energiekosten bij het kopen van elektronische apparaten. Bij ProductenVergelijker.nl verzamelden we daarom de beste energiezuinige vriezers voor je. We kozen hierbij enkel voor vrijstaande vriezers.

Beste energiezuinige vriezer: Liebherr GN3245-20


Beste deal voor dit product:
€1.149,-

Beste energiezuinige vriezer: Liebherr GN3245-20

Ben je simpelweg op zoek naar een standaardformaat vriezer van goede kwaliteit én een laag energieverbruik. Dan is dit model van Liebherr je nieuwe koude vriend met een verbruik van ongeveer 177 kWh per jaar. Deze vriezer heeft een inhoud van 200 liter en beschikt bovendien over een No Frost functionaliteit. Dit betekent dat je de vriezer nooit hoeft te ontdooien, waardoor je er geen omkijken naar hebt. Hij is geschikt voor een schuur of garage en daarnaast is hij door zijn geluidsniveau van slechts 38 dB ook nog eens erg stil.


Beste energiezuinige tafelmodel vriezer: Liebherr GP 1486-21


Beste deal voor dit product:
€599,- €583,68

Beste energiezuinige tafelmodel vriezer: Liebherr GP 1486-21

Heb je liever een kleiner model, zodat je hem bijvoorbeeld ergens op of onder kunt zetten? Ook dan heeft Liebherr een perfect energiezuinig model voor je. Ondanks dat deze vriezer slechts 85 centimeter hoog is beschikt hij toch over een aardig volume van net boven de 100 liter (vergelijkbaar met het vriesgedeelte van een koel-vriescombinatie). Het energieverbruik kunnen we met 137 kWh per jaar met recht laag noemen. De vriezer is geschikt voor schuren of garages, mits het er niet kouder wordt dan -15, en heeft Low Frost. Dit betekent dat hij slechts twee keer jaar per ontdooid hoeft te worden. Hij is met 37 dB zelfs nog nét ietsje stiller dan het model hierboven.


Beste energiezuinige grote viezer: Siemens GS51NDWDV


Beste deal voor dit product:
€909,- €783,20

Beste energiezuinige grote viezer: Siemens GS51NDWDV

Heb jij vooral veel vriesruimte nodig, maar wil je toch een beetje aan je energierekening en het milieu denken? Dan hebben we met dit model van Siemens een pareltje voor je gevonden. Met een inhoud van liefst 286 liter vries je met gemak al het nodige voedsel in. Bij een groter volume komen ook wat meer energiekosten kijken, maar met 201 kWh per jaar valt er absoluut niets te klagen. Bovendien beschikt hij over enkele handige functionaliteiten, zoals No Frost (nooit meer ontdooien). Je kunt deze vriezer in je garage of schuur plaatsen, maar let er wel op dat het er niet kouder mag worden dan 10 graden. Plaats hem dus niet in een onverwarmde of niet geïsoleerde ruimte tijdens de winter. Let op dat deze vriezer een breedte heeft van 70 centimeter, daarmee is hij breder dan een standaard keukenkastje (60 cm).


Beste energiezuinige vrieskist: AEG AHB538E1LW


Beste deal voor dit product:
€849,- €549,-

Beste energiezuinige vrieskist: AEG AHB538E1LW

Wist je dat een vrieskist vrijwel altijd een duurzamere optie is dan een vrieskast? Dit komt doordat koude lucht naar beneden zakt en daarom minder snel ontsnapt uit een lager apparaat bij het openen. Een andere reden om te kiezen voor een vrieskist boven de vrieskast is een groter volume. Dat blijkt dan ook uit dit model van AEG met een inhoud van maar liefst 371 liter. Het energieverbruik is wat hoger dan bovenstaande vrieskasten met 255 kWh, maar rekenen we dit om naar het aantal kWh per liter, dan is dit met afstand de meest energiezuinige vriezer uit dit rijtje. In de Verenigde Staten zouden ze deze vrieskist van AEG daarom ‘the best bang for your buck’ noemen. Let er wel op dat deze vriezer niet geplaatst kan worden in ruimtes waar het kouder dan 10 graden Celsius is.


Waarom vriezer ontdooien?

Low Frost, No Frost, wel frost… Fabrikanten verzinnen allerlei trucjes om het ontdooien van je vriezer voor jou gemakkelijker of zelfs helemaal onnodig te maken. Bij een vriezer is het doorgaans nodig om deze met enige regelmaat te ontdooien. Dit komt doordat er gaandeweg ijsvorming optreedt in de vriezer en de koelelementen. Dit is onhandig, want als er veel ijsvorming aanwezig is sluiten de lades minder goed en werkt de diepvries bovendien minder goed. Wist je echter dat ijsvorming in de vriezer ook zorgt voor een hoger energieverbruik? Een klein laagje kan de energiekosten al snel met 10% tot 20% verhogen. Belangrijk dus om regelmatig te ontdooien, zeker wanneer je bewust voor een energiezuinige diepvries hebt gekozen. Heb je hier geen zin in? Kies dan voor gemak met een No Frost vriezer.

Hoe ontdooi je een vriezer?

Een standaard vriezer moet je iedere twee tot drie maanden ontdooien om zijn energiezuinigheid te behouden. Een low frost vriezer beperkt dit al tot slechts één keer per half jaar. Hoe dan ook blijft het belangrijk dat je het ontdooien goed aanpakt, maar hoe doe je dat?

  • Zet de vriezer uit.
  • Haal alle producten uit de vriezer, zorg dat hij helemaal leeg is.
  • Leg een handdoek onder in de vriezer om smeltwater op te vangen.
  • Zet de vriezer open en wacht een aantal uur. Overgebleven ijsvorming kun je eventueel weghalen met een krabbertje.
  • Maak de diepvries goed schoon.
  • Zet de vriezer pas weer aan zodra hij helemaal droog is. Overgebleven vocht zal namelijk bevriezen en direct voor nieuwe ijsvorming zorgen.

Let op: gebruik nooit een föhn of andere verwarmende elektronische apparaten bij het ontdooien van je vriezer. Het water dat naar beneden druppelt door het ontdooien van het ijs kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen in combinatie met elektriciteit.

Online vriezer kopen

Ben jij op zoek naar een nieuwe vrijstaande vriezer die niet te veel energie verbruikt? Dan is het slim online prijzen te vergelijken. Dezelfde vriezer kan namelijk op verschillende plekken een totaal ander prijskaartje hebben. Het is natuurlijk zonde als je te veel betaalt. Op ProductenVergelijker.nl helpen we je graag een handje. We hebben namelijk de beste prijs op het internet al voor je gevonden. Ontdek welke energiezuinige vriezer het best bij jouw wensen past en profiteer direct van de beste prijs!

Bekijk alle vriezers en vind de beste prijs!