De elektronische reader, oftewel de e-reader, is hip! Met dit apparaat heb je al je favoriete boeken binnen handbereik. Geen zware stapels papierwerk meer meedragen, maar eenvoudig lezen vanaf een scherm. Bovendien heb je binnen enkele klikken een nieuw boek tot je beschikking.

Ben je op zoek naar de beste e-reader? Een budgetmodel, een luxe model? We namen verschillende e-readers onder de loep! Onze bevindingen over de beste e-readers van het moment vind je in dit artikel. Ook vertellen we je bij welke webshop je de beste e-reader aanbieding pakt en geven we je nog een aantal tips over waar je op moet letten bij het kopen van een e-reader.

Onze top 4 beste e-readers!

Beste e-reader Consumentenbond: PocketBook Touch Lux 5


Beste deal voor dit product:
€127,95 €109,-

Beste e-reader Consumentenbond: PocketBook Touch Lux 5

Uit de e-reader test van de Consumentenbond kwam deze PocketBook Touch Lux 5 als beste e-reader naar voren. En dat is niet voor niets, want hij scoort bovengemiddeld op leesgemak én beeldschermkwaliteit. Het is een 6 inch model en biedt kraakheldere letters. Hij is zowel te bedienen via touchscreen als fysieke knoppen. Door de achtergrondverlichting kun je ook lezen in het donker. Daarnaast past hij automatisch de helderheid en kleurtemperatuur aan je omgeving aan.

Je neemt deze lichtgewicht e-reader van 155 gram overal mee naartoe. Het opslaggeheugen is 8 GB, dat is optioneel uit te breiden naar 32 GB. De batterij gaat lang mee en hij laadt super snel op, wat een groot voordeel is als je veel leest. Het strakke design is verkrijgbaar in zowel zwart als rood. Deze e-reader is een echte allrounder met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.


Beste schermkwaliteit e-reader: Kobo Libra H20


Beste deal voor dit product:
€179,99 €179,-

Beste schermkwaliteit e-reader: Kobo Libra H20

Als het aankomt op schermkwaliteit dan is de Kobo Libra H20 de overduidelijke winnaar. Deze scoorde op dit punt maar liefst een 9,2 in de e-reader test van de Consumentenbond. En dat niet alleen, want ook de overige specificaties zijn interessant. Zo heeft hij een groot 7 inch scherm en 8 GB opslagcapaciteit. De Comfortlight Pro past de schermverlichting automatisch aan en filtert blauw licht.

Lekker aan het zwembad of in bad lezen? Dit model is waterdicht! Maak een account aan bij Kobo en voeg eenvoudig al je favoriete boeken toe. Over een lege batterij hoef je je geen zorgen te maken, want dit E-ink beeldscherm is mega energiezuinig, waardoor je weken met één acculading doet!


Beste luxe e-reader: Pocketbook Inkpad 3 Pro


Beste deal voor dit product:
€269,- €262,99

Beste luxe e-reader: Pocketbook Inkpad 3 Pro

Met een plaats op plek 6 (eindcijfer 7,7) uit de e-reader test van de Consumentenbond is ook deze e-reader een goede keuze te noemen. Hij scoort uitstekend op leeskwaliteit, schermkwaliteit en algemeen gebruiksgemak. Het is een luxe model dat van alles voorzien is wat je je wensen kan. Zo heeft hij een flinke schermgrootte van 7,8 inch en een opslagcapaciteit van 16 GB. Hij heeft ingebouwde wifi, zodat je ook kunt browsen. Luister bijvoorbeeld naar audioboeken, muziek en podcasts (hoofdtelefoon kun je aansluiten via meegeleverde adapter)!

Lastige woorden zoek je op in het geïntegreerde woordenboek. Hij is waterbestendig en de schermverlichting is dusdanig ontworpen dat hij rustig werkt voor je ogen. Deze stel je bovendien naar wens in via de functie SMARTlight. De opslagcapaciteit is 16 GB. Je ontvangt een beschermhoes bij je aankoop. Je hoeft dit model maar eens in de zoveel weken op te laden. Tot slot is deze e-reader waterproof. Kortom, deze Pocketbook Inkpad 3 Pro heeft het allemaal!


Beste goedkope e-reader: Kobo Nia


Beste deal voor dit product:
€99,99 €99,95

Beste goedkope e-reader: Kobo Nia

Lees je af en toe eens een boekje en vind je prijs een belangrijke aankoopfactor? Dan is de Kobo Nia aan te raden, dit model kost minder dan €100. Hij heeft natuurlijk geen specificaties zoals je bij het luxe Pocketbook Inkpad 3 Pro mag verwachten, maar het is zeker een prima keuze voor iedere lezer die op zoek is naar een voordelige e-reader met toereikende specs. Zo past de Comfortlight functie automatisch de helderheid aan op basis van omgevingslicht (geen blauwlichtfilter).

Je kunt duizenden boeken kwijt dankzij 8 GB opslagcapaciteit. Met 6 inch en een gewicht van slechts 172 gram is hij eenvoudig te vervoeren. De beeldkwaliteit is HD Ready (720 pixels), dat is gemiddelde kwaliteit. Je krijgt toegang tot ingebouwde wifi en een woordenboek en webbrowser. Let op, een nadeeltje is dat dit model niet waterbestendig is. Is dit voor jou geen probleem en zoek je een gedegen e-reader voor de beste prijs? Kies dan voor dit model en voeg eenvoudig je boeken toe via een Kobo abonnement.


E-readers vergelijken: waarop letten?

Heb je hierboven al je favoriet gekozen? Of wil je nog even verder snuffelen in het aanbod en ben je benieuwd waar je op moet letten bij het vergelijken van deze elektronische leesapparaten? We geven je nog een aantal tips.

De grootte van de e-reader

Er zijn kleine e-readers met een scherm van 6 inch (15,24 centimeter). Het voordeel is dat deze modellen erg compact zijn. Ze zijn eenvoudig te vervoeren en vast te houden in één hand. Nadeel is natuurlijk wel weer dat de letters kleiner zijn. Voor een groter scherm kies je voor een model van circa 8 inch (20,32 centimeter) of 10,3 inch (26,16). Deze laatste is zelfs iets groter dan de gemiddelde tablet. Deze houd je met twee handen vast.

Beeldkwaliteit e-readers

Je hebt keuze uit een XGA, HD Ready en Full HD scherm. Met Full HD kies je voor 1080 pixels en dat is dan ook meteen het duidelijkste scherm. De letters zijn het meest scherp in vergelijking tot alternatieven. Daar betaal je overigens vaak wel wat meer voor.

Extra schermopties zijn een kleurenscherm, achtergrondverlichting in het scherm en een blauw licht filter. Achtergrondverlichting is een pre wanneer je vaak in donkerdere ruimtes of 's avonds leest. De blauw licht filter zorgt voor minder belasting van de ogen.

Touchscreen of knoppen

De ene e-reader is voorzien van touchscreen, de ander van fysieke knoppen. Er zijn er ook die beide opties hebben. Wat jouw voorkeur heeft is een persoonlijke keuze. Over het algemeen zijn e-readers met knoppen iets sneller dan die met touchscreen.

Opslagcapaciteit e-reader

De opslagcapaciteit van jouw nieuwe e-reader is een belangrijke factor in je keuze. E-readers met 8 GB kunnen circa 6.000 boeken opslaan. E-readers met 16 GB halen een opslagcapaciteit van zo'n 15.000 boeken. Op e-readers met 32 GB kun je zelfs wel 30.000 boeken kwijt. Nu is 6.000 boeken natuurlijk ook al een hele kluif, dus de vraag is of je per se meer opslagcapaciteit nodig hebt. Je betaalt hier immers wel extra voor. Weet je nog niet zeker of je duizenden boeken gaat verslinden? Dan kun je ook een e-reader met uitbreidbare capaciteit kiezen. Je kunt dan altijd later nog een geheugenkaartje bij kopen.

Extra functionaliteiten

Sommige e-readers hebben toffe extra functies. Hierbij kun je denken aan een optie tot voorlezen of het afspelen van audioboeken. Daarnaast hebben ze soms geïntegreerde woordenboeken en kun je zelfs de webbrowser openen. Er zijn ook waterbestendige e-readers. Deze zijn ideaal wanneer je graag aan het strand, zwembad of in bad leest.

Online e-reader kopen

Bekijk hierboven nog eens onze selectie met de top 4 beste e-readers, want met deze modellen zit je zeker goed. Op ProductenVergelijker.nl kun je tevens terecht voor een groter aanbod. We hebben voor jou een handig overzicht gemaakt van de beste e-readers en verwijzen je door naar de webshop waar het model op dat moment het goedkoopst is!

Bekijk hier alle e-readers