De temperaturen stijgen en we kunnen weer steeds vaker genieten van de zon, we gaan de tuin weer in! Dat betekent echter ook dat het gras weer gemaaid moet worden en zeg nu eerlijk, daar heeft niemand écht zin in toch? Hoe ideaal zou het zijn als het gras automatisch gemaaid wordt, terwijl jij met de voetjes omhoog geniet van een biertje in de zon? Dat kan, met een robotgrasmaaier! Een van de populairste modellen in kwalitatief goede robotgrasmaaiers is de Bosch Indego, die we daarom voor je getest hebben.

Welke Bosch Indego robotgrasmaaier?

Ben je van plan een Bosch robotgrasmaaier te kopen? Dan is het ten eerste belangrijk om te weten dat er verschillende modellen zijn. Dit is een belangrijker keuze, die je maakt op basis van de grootte van je grasmat en je wensen. We lichten ze kort voor je uit:

Bosch Indego XS 300


Beste deal:
€651,81 €599,-
Dit is het goedkoopste model in de Indego robotgrasmaaierlijn van Bosch. Met de inbegrepen 18 V accu kun je de robot ongeveer 45 minuten laten maaien, waarmee hij geschikt is voor een gazonoppervlakte tot maximaal 300 m2. Voor de meeste tuinen is de XS 300 daarmee voldoende.

Bosch Indego S 500


Beste deal:
€872,33 €669,-
Heb je een groot gazon in je tuin en ben je bang dat de XS 300 onvoldoende is? Dan is de Indego S 500 de logische upgrade. Deze heeft namelijk een accuduur van 60 minuten, waardoor hij tot maximaal 500 m2 kan maaien.

Bosch Indego S+ 500


Beste deal:
€917,26 €799,-
Ook de Indego S+ 500 is geschikt voor een gazon tot 500 m2. Het verschil met de ‘gewone’ Indego S 500 is dat deze over smart functionaliteiten beschikt. Zo is hij te koppelen aan andere smart apparaten, zoals een smart beregeningsinstallatie zodat deze niet tegelijkertijd aan gaan, en op afstand te besturen via je stem dankzij Amazon Alexa of Google Assistant. Ook is hij geschikt voor IFTTT.

Bosch Indego M 700


Beste deal:
€999,- €959,-
Heb je een écht groot gazon, dan is de Indego M 700 waarschijnlijk ideaal voor jou. Deze kan in 75 minuten een gazon maaien van maximaal 700 m2.

Bosch Indego M + 700


Beste deal:
€991,12 €949,-
Net als bij de Indego S 500, is er ook voor de M 700 een variant met smart functionaliteiten, dit is de Indego M+ 700. Er verandert niets aan de maaicapaciteit, maar je kunt hem dus wel op afstand bedienen, koppelen en ertegen praten.

Voor de oplettende kijker: de naamgeving is dus vrij eenvoudig en geeft simpelweg de maximale grootte van je gazon aan (300 of XS – extra small, 500 of S - small of 700 of M - medium) in vierkante meters. Aangezien wij een gazon hebben van ongeveer 100m2 hebben we gekozen voor de kleinste variant, de Bosch Indego XS 300.

Geen strepen of vergeten plekken dankzij Bosch LogiCut

Als je kiest voor een goedkope robotgrasmaaier, dan zie je vaak dat deze totaal willekeurige over je gazon gaat. Het resultaat is een rommelig maaipatroon in je gazon en bovendien worden er regelmatig kleine plukjes overgeslagen. Bosch voorkomt dit dankzij LogiCut. De Bosch robotgrasmaaier houdt een gestructureerd patroon aan, waardoor hij geen centimeters van je gras overslaat en alles op gelijke hoogte maait. Bij de volgende maaibeurt verandert hij de maairichting, waardoor je nooit strepen in je gazon krijgt. Overigens kun je zelf instellen hoe hoog je het gras wilt hebben, van 30 tot 50 mm.

MultiArea maaien van meerdere stukken gras

Soms heb je niet slechts één gazon, maar heb je een aantal kleinere stukjes met gras of in ons geval ook een stukje gras aan de zijkant van je huis los van het grotere gazon. Geen probleem voor de Bosch Indego grasmachines. De robot onthoudt tot drie verschillende grasvelden (binnen de maximale oppervlakte) en zorgt ervoor dat alles netjes gemaaid is. Hij rijdt bij ons simpelweg over een paadje van tegels heen, waarna hij verder maait op het andere stukje gras. Ideaal!

Is je tuin niet perfect vlak, maar loopt hij in een helling? Dat is doorgaans geen probleem, de Bosch Indego doet gewoon zijn werk tot een hellingshoek van maximaal 27%. In ons geval was dat echter niet nodig en loopt de tuin recht.

Maaischema's instellen gaat automatisch

Wat ook handig is bij de robotmaaiers van Bosch, is dat je het maaien ook niet kunt vergeten. Aan de hand van de eerste maaibeurt brengt de maaier zelf het gazon in kaart, waarna hij een maaischema opstelt voor een optimale hoogte van het gras. Is het tijd om te maaien? Dan gaat de Bosch maairobot zelf aan de slag. Toch een grappig gezicht dat tijdens het avondeten de robotgrasmaaier plots actie onderneemt.

Wil je dit liever zelf in de hand houden? Kies dan voor een van de slimme modellen (S+ 500 of M+ 700), waardoor je via de app zelf een schema instelt.

Mulchen van het gazon

Met de robotgrasmaaiers van Bosch hoef je geen opvangbak te legen of het gras na het maaien te harken. De Indego grasmaaiers maken namelijk gebruik van een zogeheten 'mulching'-techniek. Dit betekent dat het gras zó kort wordt gemaakt je er geen last van hebt dat het achterblijft, maar dat het juist extra voedingsstoffen biedt voor je gazon. Op deze manier zou je grasveld minder snel verkleuren en het scheelt je bovendien een aantal handelingen.

BorderCut voor gemaaide randen

Wanneer je regelmatig met de hand het gras hebt gemaaid, ken je het ongetwijfeld: de randen zijn erg lastig! Bosch vond hiervoor het zogenaamde BorderCut uit, waardoor ook de randjes van je gazon perfect gemaaid worden. Onze Indego XS 300 heeft dit helaas niet. Hiervoor is een upgrade nodig naar de S 500 (geautomatiseerd) of de M 700 (zelf in te stellen).

SpotMow ideaal bij tuinmeubels

Heb je tuinmeubels in het gras staan, zoals een speeltoestel of een bankje en wil je hier graag extra onder maaien? Dit kan met SpotMow, waarmee je specifiek kleine stukjes gras kunt maaien. Ook dit is helaas niet beschikbaar bij onze XS 300. Wil je hiervan gebruikmaken, kies dan voor de S 500 (2x2m of 3x3m) of de M 700 (2x2m, 3x3 of 4x4m).

Botssensor

Wanneer je objecten langs of in het gras hebt staan, zoals houten palen of stenen beelden, dan is het natuurlijk niet handig als je robotgrasmaaier deze beschadigt door er herhaaldelijk tegenaan te rijden. De Indego grasmaaiers van Bosch beschikken over een botssensor waardoor dit voorkomen wordt. Bij ons staat een van de houten palen van een pergola in het gras, hier rijdt de robot netjes omheen, zonder de paal te raken.

Conclusie

De Bosch Indego XS 300 bevalt ons erg goed. Je hoeft nooit meer na te denken over het maaien van je gazon en het ziet er altijd netjes uit. Erg handig! Het installeren vergt even wat tijd. Je dient het basisstation een plekje te geven (heeft stroom nodig) en bovendien moet je de contouren van je gazon uitlijnen door middel van de bijgeleverde begrenzingsdraad en bevestigingspinnen. Het is eventueel mogelijk extra begrenzingsdraad en bevestigingspinnen daarvoor, evenals extra accu's en een garage bij te kopen als accessoires. De garage is wel een aanrader, deze beschermt je maaier namelijk onder alle weersomstandigheden waardoor je de levensduur van het apparaat verlengt.

Enkele functionaliteiten zouden wellicht handig zijn, waardoor ook voor een kleiner gazon een upgrade interessant zou kunnen zijn. Zo is de BorderCut-functionaliteit geen overbodige luxe en ontbreekt deze op de XS 300, waardoor de randjes soms toch niet helemaal netjes zijn. Met de S 500 voorkom je dit. We raden je daarom aan toch een maatje groter te nemen, ook als je geen groot grasveld hebt.

Vergelijk hier alle Bosch Indego robotmaaiers