Geen zin meer om de vaat met de hand af te wassen? Dat begrijpen we bij ProductenVergelijker.nl maar al te goed! Daarom hebben we voor jou een artikel geschreven met daarin de beste vaatwassers van het moment. We geven je daarnaast een handige koopgids, boordevol tips over waar je op moet letten bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser. Kun jij voortaan voor weinig geld lekker de vaat voor je laten doen!

Onze top 4 beste vrijstaande vaatwassers!

Beste koop vrijstaande vaatwasser: ETNA VWV240RVS


Beste deal voor dit product:
€549,- €539,-

Beste koop vrijstaande vaatwasser: ETNA VWV240RVS

De ETNA VWV240RVS werd niet voor niets als Best Reviewed 2021 gekozen door Kieskeurig.nl. Bij sluiten ons volledig aan bij de positieve recensies. Hij heeft namelijk meerdere fijne specs die hem tot een topaankoop maken! Dat begint al met de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Verder ziet hij er ook strak uit dankzij de RVS behuizing en de handige display. De afmetingen zijn 59,8x60x84,5 centimeter.

Hij heeft een C energieklasse en verbruikt relatief weinig. Optioneel maak je gebruik van het eco programma, maar je kunt hem tevens instellen op automatisch, behoedzaam, intensief, kort, standaard en voorspoelen. Stel startuitstel in tot 24 uur. Last but not least maakt hij met maximaal 40 dB weinig geluid. Deze ETNA vrijstaande vaatwasser heeft alles te bieden wat je van een goed model mag verwachten, dat ook nog eens aan een scherpe prijs!


Beste energiezuinige vrijstaande vaatwasser: Bosch SMS8YC101E


Beste deal voor dit product:
€1.029,-

Beste energiezuinige vrijstaande vaatwasser: Bosch SMS8YC101E

Let je graag op het milieu? Met deze zilverkleurige, luxe Bosch SMS8YC101E kies je voor een topmodel met energieklasse B. De geschatte energiekosten komen daarmee gemiddeld uit op circa €42 per jaar. Hij is voorzien van diverse slimme functies, waaronder een energiezuiging programma en automatische uitschakeling. Hij past het waterverbruik automatisch aan op de belading en de vervuilingsgraad.

Daarnaast heeft hij nog tal van vaatwasprogramma's en kun je de lades naar wens inrichten. Het is een stille vaatwasser met een maximaal geluidsniveau van 43 dB. De afmetingen zijn 60x60x84,5 centimeter. Naast bediening via de handige display kun je hem zelfs via app bedienen. En is het donker in jouw ruimte? Hij is zelfs voorzien van binnenverlichting. Met deze beste Bosch vrijstaande vaatwasser kies je voor het beste van het beste!


Beste goedkope vrijstaande vaatwasser: Beko DFN05311X


Beste deal voor dit product:
€369,-

Beste goedkope vrijstaande vaatwasser: Beko DFN05311X

Voor minder dan €400 is deze beste Beko vrijstaande vaatwasser al van jou! En daarvoor krijg je zeker niet de minste specificaties. Zo is hij voorzien van 4 wasprogramma's, waaronder eco. Je stelt hem tevens in op halve belading. Hij heeft energieklasse F, maar verbruikt niet super veel (gemiddelde indicatie €25 per jaar aan stroom, €5 aan water). Hij is voorzien van automatische uitschakeling.

Hij zorgt ervoor dat de vaat er droog uitkomt, zodat je alles snel op kunt ruimen. De afmetingen van dit model zijn 59,8x60x85 centimeter. Hij wordt geleverd inclusief besteklade. Verwacht geen uitgebreide extra functies, zoals binnenverlichting, beladingssensor of kindbeveiliging, maar als dit voor jou geen musthaves zijn dan bega je met deze beste voordelige vrijstaande vaatwasser van Beko zeker geen miskoop!


Beste mini vrijstaande vaatwasser: Siemens SK26E822EU


Beste deal voor dit product:
€499,- €399,-

Beste mini vrijstaande vaatwasser: Siemens SK26E822EU

Als je weinig ruimte in huis hebt dan komt deze Siemens SK26E822EU perfect van pas! De afmetingen zijn 55,1x50x45 centimeter. Hij is met 20,8 kilo relatief licht en dat maakt het ook makkelijk om hem te verplaatsen. Hij heeft diverse wasprogramma's, waaronder automatisch, eco, kort en intensief. Je kiest uit een zilverkleurig en wit model.

Hij heeft een geluidsniveau van maximaal 49 dB, wat soms wat lawaaierig kan zijn. Toch is deze Siemens vrijstaande vaatwasser niet voor niets populair onder mensen die alleen wonen in een appartement. Voldoende om jouw 1-persoons vaat in schoon te krijgen, zonder dat hij veel ruimte beslaat en zodat je niet een grote half lege vaatwasser hoeft te laten draaien. Ideaal!


Koopgids: waarop letten bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser?

Dat een vaatwasser handig is dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. We kennen immers maar weinig mensen die ernaar uitkijken om die vieze pannen, borden en glazen met de hand af te wassen. Het kost tijd en je kunt er ook nog eens schrale handen van krijgen. Met een vrijstaande vaatwasser is dat verleden tijd!

Je kunt overigens ook kiezen voor een inbouw vaatwasser, maar wanneer je niet je volledige keuken gaat vernieuwen dan is het vaak niet mogelijk om zomaar een vaatwasser in te laten bouwen. Een groot voordeel aan vrijstaande vaatwassers is dat ze in vrijwel ieder formaat te krijgen zijn, zodat er altijd wel een model is dat past bij jouw keuken.

Afmetingen vrijstaande vaatwasser

Het eerste waar je dus op let alvorens je een nieuwe vrijstaande vaatwasser kiest is het formaat. Wat past er in jouw keuken? Wil je een bepaalde ruimte opvullen? Heb je weinig ruimte? Dan biedt een mini vaatwasser uitkomst. Over het algemeen variëren de vaatwasser groottes in de volgende ranges:

  • Breedte: van 40 tot 60 centimeter
  • Diepte: van 50 tot 65 centimeter
  • Hoogte: van 40 tot 90 centimeter

Design vrijstaande vaatwasser

Als je het formaat bepaald hebt kun je verder gaan kijken. Hierbij zijn zowel het design van de binnenkant en buitenkant van belang. Het oog wil immers ook wat. RVS (zilverkleurig) is vaak wat prijziger, maar ziet er wel luxer uit dan een witte kunststof vaatwasser.

Qua binnenzijde is het handig als de rekjes dusdanig ingericht zijn zodat wat jij veel gebruikt erin past. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bestekmandje, een extra rekje waar je wijnglazen stabiel tegenaan kunt zetten en eventueel een verstelbaar rek, zodat je qua hoogte gemakkelijker kunt indelen.

Let ook op de display en bediening. Er is keuze uit draaiknoppen en drukknoppen. Sommige modellen hebben het bedieningspaneel aan de binnenzijde weggewerkt. Het is een persoonlijke keuze wat jij mooi en fijn vindt.

Programma's van de vaatwasser

Kijken we naar de wasprogramma's, dan zien we een variëteit aan mogelijkheden. Een automatisch programma is handig en beschikbaar op de luxere modellen. Deze selecteert het juiste programma door zelf de vuilheidsgraad van je vaat te controleren.

Verder zijn er standaard programma's, alsook een kort programma, stil nachtprogramma en intensief programma. Verder kies je tussen antibacterieel (hoge temperatuur) en eco (lage temperatuur, beter voor het milieu) en behoedzaam (als je veel kristallen glazen hebt).

Kortom, keuze genoeg aan programma's. De een zal graag het programma afstemmen, terwijl de ander één standaard programma ook wel toereikend vindt.

Gebruiksgemak

Mogelijk zoek je gewoon een fijne vaatwasser die doet wat hij moet doen, en zijn allerlei extra functies voor jou overbodig en niet de investering waard. Wil je hier wel op letten, dan kun je bij je aankoop rekening houden met de volgende functies:

  • Startuitstel: zo kun je het programma later aanzetten. Komt bijvoorbeeld van pas wanneer je met energie een verschil hebt in dag- en nachttarief.
  • Resttijdindicator: zodat je kunt zien hoelang het programma nog duurt.
  • Kinderbeveiliging: zo kan je kind de vaatwasser tijdens de looptijd niet per ongeluk opentrekken.
  • Binnenverlichting: handig als je vaatwasser op een donkere plek staat.
  • Bediening via app: zo kun je hem via je smartphone bedienen.

Energiezuinigheid vrijstaande vaatwasser

Wellicht wil je ook letten op de energiezuinigheid. Het is enerzijds fijn als je zoveel mogelijk kunt besparen op de energierekening en anderzijds als je op het milieu kunt letten. De meeste modellen vallen in energieklasse C, D, E of F. De meest energiezuinige modellen in A of B.

Vaak hangt dit samen met de droogtechniek: zo is de condensdroogtechniek minder energiezuinig dan de ventilatiedroogtechniek. Een vaatwasser met zeolietkorrels is ook energiezuinig en zorgt ervoor dat plastic bakjes droog uit de vaatwasser komen.

Als je de energiezuinigheid een belangrijke factor vindt, kies dan in ieder geval voor een model met een eco wasprogramma.

Geluidsniveau van de vaatwasser

Hoe vervelend is het als je vrijstaande vaatwasser dicht bij de tv staat en zoveel lawaai maakt dat je amper meer iets hoort? Afhankelijk van de locatie van je vaatwasser is het geluidsniveau iets om rekening mee te houden. Stille vaatwassers hebben een geluidsniveau van 43 dB of minder. Vanaf 48 dB is luid en alles daartussenin is normaal.

Online vrijstaande vaatwasser kopen

Als we kijken naar de prijzen van vrijstaande vaatwassers dan zien we dat die uiteenlopen van budgetmodellen voor rond de €400 tot de meest luxe modellen tot ruim €1000. Gedegen merken zijn onder meer Bosch, Siemens, Whirlpool, Miele, Inventum, ETNA, Beko en AEG.

Om de beste prijs voor je nieuwe vrijstaande vaatwasser te vinden, maak je gebruik van ProductenVergelijker.nl. We vergelijken namelijk de prijzen van verschillende webwinkels en sturen je door naar de online shop waar de vaatwasser op dat moment het voordeligst is.

We hopen dat je veel hebt gehad aan deze kooptips en onze gevarieerde top 4 beste vrijstaande vaatwassers. Wil je nóg meer vaatwassers vergelijken en de beste deal scoren? Bekijk dan nóg meer modellen en filter eventueel op merk en prijsklasse.

Bekijk hier alle vrijstaande vaatwassers