Met de zomer op komst kan een vrijstaande koelkast goed van pas komen. Je plaatst ze waar je maar wilt en hebt zo je koude drankjes altijd binnen handbereik. Wat wil je nog meer? Een ingebouwd vriesvak? Ook dat behoort tot de mogelijkheden!

In deze top 4 zoomen we in op de beste vrijstaande koelkasten van het moment. We benoemen verschillende modellen en gaan in op de voordelen per model. We sluiten af met een koopgids, waarin we je nog een aantal handige tips geven over waar je op moet letten bij het kopen van een vrijstaande koelkast.

Vrijstaande koelkasten vergelijken

Er zijn tal van vrijstaande koelkasten op de markt. Van grote Amerikaanse modellen tot kleine exemplaren. In deze top 4 gaan we in op de beste modellen van het moment. Daarbij hebben we een diverse mix samengesteld, zodat er altijd wel een tussen zit die bij je past.

Beste koop vrijstaande koelkast: Bosch KSV36AIDP


Beste deal voor dit product:
€839,-

Beste koop vrijstaande koelkast: Bosch KSV36AIDP

Zoek je een stijlvolle en praktische vrijstaande koelkast, dan zou deze Bosch wel eens jouw nieuwe aankoop kunnen zijn. Hij heeft een koelinhoud van maar liefst 346 liter en wordt geleverd met flessenrek, twee groentelades en drie eierrekjes. De afmeting is 186 x 60 x 65 centimeter en het gewicht 66 kilo. Van binnen wordt hij verlicht met LED. De bouwklasse is van topkwaliteit. Je kiest zelf of je hem links of rechts wilt laten draaien, maar net wat bij jouw inrichting past.

Het geluidsniveau is gemiddeld met 39 dB. Met de lange netsnoer van 2,3 kun je relatief eenvoudig een stopcontact bereiken. Stel hem digitaal in op de gewenste temperatuur. De koelkast is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een strakke zilveren uitstraling. De vijf plateaus binnenin kun je uitnemen om ze te verplaatsen voor een inrichting naar keuze. Deze topkeuze verbruikt met klasse D weinig energie. Indien je de deur te lang open laat staan word je gewaarschuwd met een alarm. Een beste koop voor een vrijstaande koelkast met één deur, waar je voldoende ruimte hebt om alles kwijt te kunnen wat je maar wilt!


Beste vrijstaande koelkast met vriezer: LF GBP61DSPFN Door Cooling


Beste deal voor dit product:
€649,- €579,-

Beste vrijstaande koelkast met vriezer: LF GBP61DSPFN Door Cooling

Deze LG vrijstaande koelkast combineert het beste van alles. Hij is voorzien van groot koelgedeelte en heeft daarnaast een extra vriesvak. Het gaat om een No Frost model, wat betekent dat je hem nooit hoeft te ontdooien. De hoogte is 186 centimeter, de breedte is 59,5 centimeter en de diepte 68,2 centimeter. Hij weegt 74 kilo en heeft een snoer van 2,25 meter. Hij heeft zelfs een omdraaibare deur.

Deze vrijstaande koelkast van LG is superstil. Het maximale geluidsniveau is namelijk 36 dB. Daarnaast is hij ook nog eens energiezuinig met energielabel D. Hij is voorzien van ledverlichting en heeft een handige display waar je digitaal de temperatuur instelt. Dit is door de vele functies volgens ons de beste aankoop voor een koel-vriescombinatie en dat ook nog eens aan een aantrekkelijke prijs.


Beste vrijstaande Amerikaanse koelkast: Samsung RS68A8821B1


Beste deal voor dit product:
€1.399,- €1.349,-

Beste vrijstaande Amerikaanse koelkast: Samsung RS68A8821B1

Dit topmodel van Samsung heeft om te beginnen al een prachtige uitstraling. Hij is verkrijgbaar in zwarte en zilveren variant. Hij is gemaakt van metaal met coating. Dit bijzondere exemplaar heeft ook een vriesgedeelte dat dankzij de functie Smart Conversion ook gebruikt kan worden als koelgedeelte. Multifunctioneel dus! Sluit deze Amerikaanse koelkast aan op de waterleiding en geniet van koud water en ijsblokjes.

Hij heeft een laag geluidsniveau van slechts 36 dB en heeft een gigantische inhoud van 634 liter. De afmeting is 91,2 x 71,6 x 178 centimeter. De energieklasse is E. Hij is wat zwaarder met een gewicht van 118 kilo. Door meerdere deuren kun hem optimaal inrichten zonder steeds de gehele koelkast te openen. Hierdoor verlies je minder temperatuur bij openen. Kortom, dit Amerikaanse pareltje is een premium aankoop die functionaliteit, uitstraling en kwaliteit perfect combineert.


Beste kleine koelkast: Inventum CKV501++


Beste deal voor dit product:
€229,-

Beste kleine koelkast: Inventum CKV501++

Dit tafelmodel koelkast van Inventum is compact maar heeft toch een ruime inhoud van 98 liter. De afmeting is 84,5 x 50,1 x 54 centimeter. Dat is iets smaller dan de gemiddelde kleine vrijstaande koelkast. Je kiest vóór je aankoop of je de deur naar links of rechts wilt laten draaien. Van binnen is hij verlicht zodat je ook in het donker goed ziet. Hij is gemaakt van metaal met coating. De kleur is wit.

Erg handig is dat hij ook een klein vriesvak heeft van 14 liter. Ook wordt er een eierrekje en ijsblokjeshouder meegeleverd. De temperatuur stel je gemakkelijk in middels de draaiknop. De energieklasse is E. Het geluidsniveau is met 39 dB gemiddeld. Hij is geschikt voor een omgevingstemperatuur vanaf 16 graden (niet voor buiten). Helaas moet je hem een aantal keer per jaar defrosten, maar afgezien van dat is deze mini koelkast wegens de scherpe prijs en het kleine formaat een hele aantrekkelijke keuze!


Vrijstaande koelkast kopen TIPS

Benieuwd naar tips voor het kopen van een vrijstaande koelkast? Heb je nog geen keuze kunnen maken uit onze top 4 of wil je nog even verder snuffelen in het uitgebreide aanbod? Dan komt onze aankoopgids goed van pas. Lees waar je op moet letten bij het kopen van een vrijstaande koelkast.

Model vrijstaande koelkast

Als we kijken naar vrijstaande koelkasten dan kunnen we ze grofweg indelen in vijf verschillende modellen. Afhankelijk van je gebruik en van de ruimte die je hebt kan je keuze vallen op een van deze soorten:

  • 1-deurs vrijstaande koelkast: dit standaardmodel komt in verschillende afmetingen en is voorzien van één deur, vergelijkbaar met een ingebouwde koelkast in de keuken.
  • Koel-vriescombinatie: wanneer je ook eten wilt invriezen dan is een vrijstaande koelkast met koel-vriescombinatie een slimme keuze, omdat er ook een kleine diepvries inzit.
  • Amerikaanse koelkast: deze hippe modellen hebben vaak meerdere deuren en zijn gemaakt van metaal met coating of roestvrijstaal. Soms hebben ze een ingebouwde functie voor het tappen van koud water en ijsblokjes.
  • Tafelmodel vrijstaande koelkast: dit model dankt zijn naam aan het feit dat hij op tafelhoogte is, rond de 85 centimeter. Hij is dus wat lager en compacter.
  • Mini vrijstaande koelkast: deze kleine koelkast is nóg kleiner dan het tafelmodel en is dus bij uitstek geschikt als je weinig ruimte hebt of nodig hebt.

Grootte, inhoud en inrichting

De grootte van de vrijstaande koelkast is natuurlijk een doorslaggevende factor in je keuze. Hij moet zowel qua breedte als qua hoogte passen bij de gewenste plaats. Ook kun je letten op de draairichting van de deur en de inrichting van de vakken. Bij de luxere modellen kun je zelf de grootte van de vakken aanpassen door het verschuiven van de platen. Hoe groter de netto inhoud, hoe meer je erin kwijt kunt.

Qua materiaal zien we vooral vrijstaande koelkasten van metaal met coating of van roestvrijstaal. Er zijn ook kunststof modellen, deze zijn vaak wat voordeliger.

Energieklasse

Net zoals bij andere apparaten worden ook vrijstaande koelkasten in verschillende energieklassen ingedeeld. Hierbij is A het milieuvriendelijkst en G het minst milieuvriendelijk. De meeste vrijstaande koelkasten zullen echter een klasse van C, D, E of F hebben. Kies je voor een C-klasse, dan kies je dus al voor een energiezuinige vrijstaande koelkast.

Anti-ijsvorming

Sommige koelkasten moet je eens in de zoveel tijd ontdooien. Zij vormen namelijk automatisch een dunne ijslaag aan de platen en/of roosters. Dit is niet ideaal voor het gebruiksgemak. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor een No Frost koelkast.

Geluidsniveau

Afhankelijk van waar je de koelkast neerzet, kan het handig zijn dat het geluidsniveau zo laag mogelijk is. Een stille koelkast heeft een geluidsniveau tot 38 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau vanaf 41 dB. Daartussenin kies je voor een normaal niveau.

Plaatsing: binnen of buiten?

Alle koelkasten kunnen binnen geplaatst worden, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de koelkast in de garage, schuur of buiten wilt plaatsen. In dat geval moet je rekening houden met de temperatuur. De meeste vrijstaande koelkasten zijn geschikt voor een temperatuur vanaf 10 graden, maar er zijn ook modellen die het kouder dan dit aan kunnen. In dat geval kun je de koelkast het hele jaar door buiten laten staan.

Gebruiksgemak en extra functies

Er zijn nog tal van andere zaken waar je op zou kunnen letten. Op het gebied van gebruiksgemak kunnen ze bijvoorbeeld voorzien zijn van binnenverlichting, wat erg handig is. Ook een display en dispenser kunnen een pre zijn.

Wil je ook water en ijsblokjes uit de koelkast kunnen halen, dan zal je rekening moeten houden met een aansluiting op de waterleiding. Verder is een lange netsnoer handig, zeker als je hem wat verder van het stopcontact wilt plaatsen.

Wat kost een vrijstaande koelkast?

In je zoektocht naar een vrijstaande koelkast kom je er waarschijnlijk al snel achter dat de prijzen flink uiteenlopen. Deze prijs wordt bepaald op een combinatie van factoren, zoals merk, geluidsniveau, afmetingen, kwaliteit, energieklasse en extra functies. De prijzen lopen vanaf circa €150 voor de kleine koelkasten, tot rond de €400 tot €800 voor middenklasse modellen. Luxe modellen schieten al snel over de €1000 heen.

Denk eraan dat een koelkast met zuinige energieklasse op lange termijn kan besparen op de energierekening, waardoor je de duurdere investering op een andere manier compenseert.

Vrijstaande koelkast kopen

We hopen dat je veel hebt gehad aan de aankooptips in dit artikel. Neem nog eens een kijkje in onze top 4 met beste vrijstaande koelkasten om te kijken of een van deze aanraders goed bij je past. Of snuffel nog even verder in het gehele aanbod. Hier op Productenvergelijker.nl hebben we alle vrijstaande koelkasten voor jou verzameld in één handig overzicht. Hier ontdek je meteen waar je dit model aan de laagste prijs kunt kopen!

Bekijk alle vrijstaande koelkasten