Iedereen doet het in huis: stofzuigen. De een doet het iedere dag, bij de ander is het al uniek als het eens per week gebeurt. Als je heel eerlijk bent, dan is er vrijwel niemand die stofzuigen nou echt leuk vindt. Een robotstofzuiger is daarom een ideale oplossing. Dit handige apparaat zorgt voor een net gestofzuigd huis wanneer jij dat wil, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Dat klinkt natuurlijk ideaal en hoewel een robotstofzuiger veel voordelen kent zijn er ook een aantal nadelen. Laten we echter eerst even beginnen met welke robotstofzuigers nu eigenlijk de beste keuze zijn.

Beste prijs/kwaliteit robotstofzuiger: Neato Botvac D4 Connected


Beste deal voor dit product:
€439,-

Beste prijs/kwaliteit robotstofzuiger: Neato Botvac D4 Connected

Ben je op zoek naar een goede robotstofzuiger die een gunstige prijs combineert met uitstekende prestaties? Dan is de Neato Botvac D4 Connected de ideale keuze. De Neato D4, zoals hij afgekort ook genoemd wordt, werd door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste uit de Test'. Deze stofzuiger heeft een handige app voor de besturing en waar je bovendien zogenaamde 'no-go lines' in kunt stellen. Dit zijn gebieden waar de stofzuiger niet mag komen, zoals in de buurt van je dure muziekinstrumenten. Door het 'D-vormige' model van de stofzuiger kan hij bovendien gemakkelijk ook in de hoeken stofzuigen dan een ronde robotstofzuiger.


Beste robotstofzuiger: iRobot Roomba s9+


Beste deal voor dit product:
€1.499,- €1.119,-

Beste robotstofzuiger: iRobot Roomba s9+

Wil je simpelweg het allerbeste en meest luxe model voor een robotstofzuiger? Dan kies je de iRobot Roomba s9+. Dit is een robotstofzuiger van uitstekende kwaliteit die per stofzuigbeurt tot wel 80m2 kan stofzuigen en ook geen moeite heeft met drempels tot 2 cm. Ook deze iRobot Roomba beschikt over een D-vorm en hij is bovendien te gebruiken met Amazon Alexa en Google Assistant. Wat deze robotstofzuiger helemaal handig maakt, is dat de stofbak automatisch geleegd wordt in het laadstation, waar een stofzuigerzak in zit, waarna je het eenvoudig weggooit. Zo hoef je niet de gehele robotstofzuiger om te kiepen boven je prullenbak, waarna zowel jij als je prullenbak onder het stof zitten. Ideaal dus!


Beste goedkope robotstofzuiger: Eufy by Anker Robovac 35C


Beste deal voor dit product:
€251,79 €219,99

Beste goedkope robotstofzuiger: Eufy by Anker Robovac 35C

Klinkt een robotstofzuiger ook voor jouw huis ideaal, maar wil je liever niet te veel geld uitgeven? Dan raden we je de Eufy by Anker Robovac 35C aan. Je zet hem simpelweg aan met de app, Google Assistant of Alexa en hij gaat voor je aan de slag. Ook met tapijten en vloerkleden heeft hij geen moeite, sterker nog hij detecteert deze automatisch en verhoogt dan de zuigkracht. Een nadeel van deze robotstofzuiger is dat hij een willekeurige route door je huis neemt, waar dit bij bovenstaande twee modellen heel gestructureerd gaat. Daardoor kan het zijn dat hij plekken niet meeneemt of juist meerdere keren doet.


Beste robotstofzuiger met dweilfunctie: Ecovacs Deebot T9+


Beste deal voor dit product:
€799,- €699,-

Beste robotstofzuiger met dweilfunctie: Ecovacs Deebot T9+

Hoe ideaal is het als je niet alleen niet meer hoeft te stofzuigen, maar zelf dweilen ook niet meer nodig is? Deze robotstofzuiger van Ecovacs doet het voor je! Hij maakt met lasers een kaart, waardoor hij heel gestructureerd door de kamer gaat en nergens tegenaan rijdt. Ondertussen zuigt hij al het stof af en dweilt de vloer ook nog eens. Na afloop wordt het vuil geleegd bij het laadstation. Let wel op, de robot gaat enkel met een vochtige doek over de vloer, hij schrobt de écht vieze plekken niet van de vloer. Die zal je dus alsnog met de hand moeten doen. Voor het reguliere dweilwerk is het echt een topoplossing!


Wat zijn de voordelen van een robotstofzuiger?

Het grootste voordeel van een robotstofzuiger is natuurlijk overduidelijk: je hoeft niet meer zelf te stofzuigen! Dat is echter niet het enige. Andere voordelen van een robotstofzuiger zijn namelijk:

 • Je hoeft je meubels niet aan de kant te halen. Een robotstofzuiger is vaak zo plat dat hij onder kasten, tv-meubels en banken door kan. Ook daaronder wordt het dus stofvrij.
 • Een robotstofzuiger kun je zo instellen dat hij gaat stofzuigen wanneer je niet thuis bent. Zo heb je geen last van het geluid.
 • Wanneer je huisdieren hebt moet je vaak meerdere keren per week stofzuigen om alle haren weg te krijgen. Een robotstofzuiger doet dit automatisch voor je.
 • Een robotstofzuiger maakt vaak minder geluid dan een standaard stofzuiger (niet altijd, let op het aantal decibel!).
 • Als je minder mobiel bent of een lichamelijke beperking hebt, dan is stofzuigen niet altijd mogelijk of goed te doen. Een robotstofzuiger ontzorgt.
 • Robotstofzuigers zijn steeds vaker goed betaalbaar en niet meer extreem duur. De prijzen zijn vergelijkbaar met een standaard stofzuiger.

Wat zijn de nadelen van een robotstofzuiger?

Als een robotstofzuiger zoveel voordelen heeft en je het ook voor de prijs niet hoeft te laten, waarom wordt er dan soms toch gekozen voor een conventionele stofzuiger? De robotstofzuiger heeft ook een aantal nadelen, namelijk:

 • Een robotstofzuiger werkt op een accu en is niet bedraad. Hierdoor kan het voorkomen dat de accu leeg is voordat de stofzuiger klaar is, vooral in grotere huizen.
 • Een robotstofzuiger kan niet traplopen. Wanneer je meerdere verdiepingen wilt stofzuigen, moet je hem zelf omhoog sjouwen en hij kan de trappen dus ook niet stofzuigen. Dit betekent ook dat je er geen banken of andere meubels mee kunt stofzuigen. Hierdoor is voor een geheel huishouden alleen een robotstofzuiger vaak niet voldoende.
 • Drempels, stoelpoten, hoge tapijten, een robotstofzuiger kan moeite hebben met obstakels. Hierdoor kan hij vast komen te zitten of bepaalde delen van je woning niet stofzuigen.
 • Robotstofzuigers worden steeds slimmer, met onder andere lasers voor de besturing. Echter is dit niet altijd het geval, zeker bij de goedkopere modellen. Hierdoor kan een robotstofzuiger tegen meubels en plinten botsen, wat voor schade kan zorgen.
 • Heb je een huisdier en heeft die zijn grote of kleine boodschap achtergelaten op de vloer terwijl je niet thuis bent? Veel robotstofzuigers rijden hier gewoon doorheen en verspreiden het dus door de hele kamer.
 • Zorg ervoor dat er geen losse kabels over de vloer liggen. Een robotstofzuiger kan deze kapot maken of vast komen te zitten.
 • Een ronde robotstofzuiger kan niet helemaal in de hoeken komen van de kamer, waardoor die stoffig blijven. Een D-vormige robotstofzuiger is hier een uitkomst voor.

Een robotstofzuiger kopen

Ben jij op zoek naar een robotstofzuiger? Bij ProductenVergelijker.nl hebben we de beste modellen voor je verzameld en ook meteen de beste robotstofzuiger aanbieding voor je gevonden. Zo weet je zeker dat, welke model je voorkeur ook heeft, je altijd de beste prijs in Nederland hebt!

Ontdek al onze robotstofzuigers