Veel mensen hebben de neiging om bij het kopen van een printer simpelweg het goedkoopste model te kiezen, want het is ‘maar’ een printer. Is dat echter wel een slimme keuze en überhaupt wel het goedkoopst op de lange termijn? Bij ProductenVergelijker.nl leggen we je de verschillen uit tussen soorten printers en geven we onze favoriet als tip per printertype.

Beste inkjetprinter: Epson EcoTank ET-2825


Beste deal voor dit product:
€234,- €199,-

Beste inkjetprinter: Epson EcoTank ET-2825

Epson is één van de topmerken in printers en de EcoTank ET-2825 is een van de paradepaardjes op het gebied van inkjetprinters. Deze printer heeft een zeer hoge resolutie zodat je printjes er haarscherp uitzien. Bovendien beschikt hij over grote inkt cartridges waar je lang mee kunt doen (bij thuisgebruik wel 3 jaar) en die navulbaar zijn met een flesje inkt, waardoor deze printer op lange termijn eigenlijk relatief goedkoop is. Naast printen is deze Epson printer ook geschikt voor scannen of kopiëren.


Beste laserprinter: Brother DCP-L8410CDW


Beste deal voor dit product:
€579,- €468,-

Beste laserprinter: Brother DCP-L8410CDW

Een laserprinter is ideaal wanneer je heel veel print. Toners voor een laserprinter zijn relatief duur, maar ze zijn erg efficiënt en gaan lang mee. Zo blijkt ook bij deze laserprinter van Brother, waarbij de kosten per pagina erg laag zijn. Bovendien kan deze printer zeer snel printen (31 pagina’s per minuut), zodat je nooit lang hoeft te wachten op je printje. Ook is hij te gebruiken om te scannen en te kopiëren. Daarmee is dit een ideale printer voor bijvoorbeeld een kantoor waar veel gebruik wordt gemaakt van de printer.


Beste fotoprinter: Epson Expression Photo XP-8700


Beste deal voor dit product:
€170,27 €169,35

Beste fotoprinter: Epson Expression Photo XP-8700

Ben je op zoek naar een fotoprinter, dan wil je vooral graag dat hij superscherp je foto’s af kan drukken. Met deze Epson fotoprinter zit je daarbij helemaal goed. Deze printer beschikt namelijk over zes kleuren cartridges, waardoor hij kleuraccenten veel beter in beeld kan brengen dan een ‘gewone’ printer. Bovendien is hij uiteraard ook geschikt voor speciaal fotopapier. Wat ook handig is, is dat de printer op het touchscreen alvast een voorbeeld laat zien van wat je kunt verwachten voordat je op printen drukt. Met deze fotoprinter van Epson is het daarnaast ook mogelijk foto’s te scannen of te kopiëren.


Beste all-in-one printer: HP ENVY Inspire 7224e All-in-One


Beste deal voor dit product:
€150,20 €99,-

Beste all-in-one printer: HP ENVY Inspire 7224e All-in-One

Zoek je een printer die alles kan (printen, scannen en kopiëren), maar dit ook nog heel goed kan, dan maak je met bovenstaande Epson EcoTank ET-2825 eigenlijk al een hele goede keuze. Wil je echter liever toch een wat goedkopere printer, dan raden we je deze HP-printer aan. Deze printer is lekker compact en print in goede kwaliteit al je documenten en afbeeldingen. Bovendien is het mogelijk een inktabonnement van HP af te sluiten bij deze printer, waardoor je direct nieuwe inkt in huis ontvangt als de oude (bijna) op is. Koop je deze HP-printer, dan krijg je een gratis proefperiode van 9 maanden voor deze dienst. Handig!


Inkjet of laserprinter?

In essentie zijn er eigenlijk twee verschillende soorten printers: printers met inkt cartridges en printers met toners. Die laatste wordt ook wel een laserprinter genoemd. Voor thuisgebruik kies je eigenlijk altijd voor een printer met inktcartridges, wat ook wel een inkjet wordt genoemd. Een laserpinter is namelijk relatief duur in aanschaf, neemt vaak veel meer ruimte in beslag en ook de toners zijn prijzig. Tegelijkertijd is een laserprinter veel efficiënter en kun je veel meer pagina’s printen met één toner. Daardoor is een laserprinter op de lange termijn wel goedkoper. Voor thuisgebruik gaat dat echter bijna nooit op, want het aantal te printen pagina’s voordat je dit kantelpunt bereikt is zo hoog dat dit meestal onrealistisch is voor thuis. Voor kantoren waar dagelijks geprint wordt is een laserprinter wel bijna altijd goedkoper.

Uiteraard zijn er wel verschillen tussen inkjet printers, bijvoorbeeld in afdrukkwaliteit, snelheid of verschillende papiersoorten die je kunt gebruiken. Ook kunnen sommige inkjet printers bijvoorbeeld niet scannen of kopiëren, al komt dit niet vaak meer voor en is vrijwel iedere printer inmiddels een zogeheten All-in-One printer. Maar het is wanneer je bijvoorbeeld vaak foto’s afdrukt verstandig om een printer te kopen die hier specifiek voor bedoeld is.

Denk ook aan de cartridges!

Bij aanschaf van een printer wordt vaak alleen gekeken naar de specificaties en vooral de prijs van de printer. Wat echter ook belangrijk is, is dat een printer cartridges gebruikt en deze zijn vaak best prijzig. Twijfel je daarom tussen een aantal printers, zoek dan ook eens op welke cartridges deze gebruikt en wat deze kosten, zo kun je een eerlijk vergelijk maken wat de kosten zijn bij langer gebruik van de printer. Het is uiteraard wel slim om dan ook te bekijken hoeveel pagina's je kunt printen met één cartridge. Dat kan namelijk behoorlijk verschillen per type cartridge.

Wanneer je een hele goedkope printer hebt, dan is het verwisselen van de cartridges soms bijna net zo duur als de printer zelf. Vaak wordt er dan gedacht dat je beter een gehele nieuwe printer kan kopen. Let echter op: de cartridges die geleverd worden bij een nieuwe printer, zijn doorgaans maar voor een derde gevuld en zijn niet vol. Dit is dus een misvatting. Wil je de printer direct gaan gebruiken, dan is het daarom ook slim om bij aankoop van een printer direct extra cartridges te kopen.

Veel webshops bieden bovendien inkt cartridges aan van hun eigen huismerk, deze zijn vaak goedkoper. Dit kan interessant zijn, maar er zit wel een addertje onder het gras. Het kan namelijk zo zijn dat deze cartridges van mindere kwaliteit zijn dan van bijvoorbeeld Epson, Brother of HP (er zit bijvoorbeeld meer water bij om de inkt te verdunnen). Hierdoor gaan ze vaak minder lang mee, maar bovendien vervalt bij de meeste printermerken de garantie op je printer wanneer deze kapotgaat door gebruik van goedkope cartridges in plaats van de cartridges van de fabrikant.

Eén cartridge voor alle kleuren of per kleur

Voor kleuren cartridges zijn er vaak twee mogelijkheden bij printers: sommige printers hebben één cartridge voor alle kleuren en andere printers hebben een losse cartridge per kleur (CMYK). Het is doorgaans slimmer om te kiezen voor een printer waarbij je losse cartridges hebt per kleur. Wanneer je namelijk een bepaalde kleur meer gebruikt dan een andere, verwissel je wanneer de cartridge leeg is simpelweg deze kleur. Als je echter één cartridge hebt voor alle kleuren, dan moet je de gehele cartridge vervangen, ook wanneer nog niet alle kleuren op zijn. Het is dus verstandiger om bij aankoop van een printer goed te kijken hoe dit werkt bij het specifieke model.

Printer online kopen?

Heb jij een nieuwe printer nodig voor thuis of op kantoor? Wees dan verstandig en vergelijk eerst online prijzen via ProductenVergelijker.nl. We verzamelden alle prijzen en aanbiedingen en weten zo precies waar jouw gewenste printer op dit moment het voordeligst is!

Bekijk alle printers