Ga je binnenkort op pad met de auto, camper of caravan, binnen of buiten Nederland? Dan komt dit artikel goed van pas. We vertellen je over onze top 4 beste navigatiesystemen, waarmee jij zeker geen scheve schaats zult rijden. Daarnaast geven we je ook nog een aantal tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een navigatiesysteem dat bij je past. Doe er je voordeel mee en ga voortaan voorbereid op pad.

Onze top 4 beste navigatiesystemen

Beste navigatiesysteem auto: TomTom GO Essential 6 Europa


Beste deal voor dit product:
€249,- €199,95

Beste navigatiesysteem auto: TomTom GO Essential 6 Europa

Als beste koop navigatiesysteem voor de auto kiezen we de TomTom GO Essential 6. Voor een interessante prijs krijg je namelijk heel wat aantrekkelijke specificaties binnen handbereik. Zo lees je de route eenvoudig af via het 6 inch (15 cm) scherm. Koppel met je smartphone om altijd op de hoogte te zijn van actuele verkeersinformatie. Dit maakt het tevens mogelijk om handsfree te bellen en berichten te ontvangen. De TomTom kan de berichten hardop voorlezen, ideaal.

En er is meer! Want je kunt via deze slimme autonavigatie ook hotspots langs de route vinden, zoals een eettent of hotel, waarbij je tevens de beoordelingen van Tripadvisor ziet. Het bedienen kan handmatig via touchscreen, maar ook via je stem (zeg 'Hallo TomTom'). Kaarten updaten kan blijvend kosteloos. Daarnaast geniet je drie maanden van gratis flitsupdates. Daarna kun je optioneel een abonnement daarvoor afnemen. Ga jij voor deze topper waarmee je altijd moeiteloos op bestemming aankomt?


Beste navigatiesysteem camper en caravan: Garmin Camper 890 MT-D


Beste deal voor dit product:
€567,20

Beste navigatiesysteem camper en caravan: Garmin Camper 890 MT-D

Een goede autonavigatie toont je altijd de snelste of kortste route toont. Dit beste navigatiesysteem voor caravan en camper doet dat ook, maar deze vermijdt daarbij (te) smalle en kronkelende wegen. Bovendien worden ook routes met een hoogte- of gewichtsbeperking vermeden. Trek jij er dus dit jaar op uit in Europa met de camper of caravan? Dan komt deze 8 inch (20,3 cm) Garmin Camper 890 MT-D goed van pas!

Het is een premium investering, maar daarvoor krijg je ook heel wat terug. Zoals gratis updates, die je via wifi draadloos kunt bijwerken. Je krijgt een melding wanneer er updates beschikbaar zijn. En via de bluetooth connectie kun je je smartphone verbinden voor handsfree bellen en het ontvangen van smartphone meldingen. Via de verbinding met de Garmin Drive app kun je zelfs de real-time brandstofprijzen op de route vinden. Aansturen kan via de spraak assistent!


Beste goedkoop navigatiesysteem: TomTom GO Classic 5


Beste deal voor dit product:
€139,- €98,54

Beste goedkoop navigatiesysteem: TomTom GO Classic 5

Als beste voordelig navigatiesysteem kiezen we de TomTom GO Classic 5, met kaarten van heel Europa. Je hebt de keuze tussen een 5 inch (13 cm) en 6 inch (15 cm). Dit model blinkt uit in een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien download je de nieuwste TomTomkaarten van Europa zonder bijkomende kosten. Tevens ontvang je live updates van verkeersontstoppingen en vermijd je met deze navi elke omleiding. En moet je bijna een afrit nemen? Je krijgt tijdig rijstrookadvies, zodat je op de best mogelijke manier voorsorteert.

Dankzij de geïntegreerde houder blijft dit model gemakkelijk op zijn plek. Hij is daarnaast eenvoudig in te klappen zodat je hem praktisch op kunt bergen. Het koppelen met je smartphone is mogelijk en ontvangen berichten kunnen hardop voorgelezen worden. Het scherm is anti-reflecterend, waardoor je hem ook tijdens een zonnige dag uitstekend kunt lezen. Wat erg handig is, is dat je zelf kiest of je met of zonder flitsmeldingen wilt. Je gebruikt deze service een maand lang gratis en kunt er na de proefperiode optioneel een abonnement voor afsluiten.


Beste navigatiesysteem met accessoires: Garmin Drivesmart 65 LMT-S Europa + Houder + Beschermhoes


Beste deal voor dit product:
€329,97

Beste navigatiesysteem met accessoires: Garmin Drivesmart 65 LMT-S Europa + Houder + Beschermhoes

We kiezen de Garmin Drivesmart 65 LMT-S Europa als beste navigatiesysteem met accessoires. De prijs is namelijk aantrekkelijk en daarvoor krijg je dan ook nog eens een handige houder en praktische opberghoes. Zo voorkom je krassen en andere beschadigingen. En dat is nog niet alles, want je geniet ook levenslang van gratis kaartupdates. Koppel hem eventueel aan je smartphone voor live verkeersinformatie.

Wat ook erg leuk is aan dit model is dat je direct Tripadvisor-beoordelingen kunt bekijken van restaurants en accommodaties. Dat maakt dit navigatiesysteem ideaal voor een impulsieve vakantie waarbij je on the spot nog vakantiekeuzes maakt. Laat je verrassen door wat Europa te bieden heeft en trek eropuit met dit 6,96 inch Garmin navigatiesysteem met anti-reflecterend scherm.


Navigatiesystemen vergelijken: waar let je op?

Hierboven ontdekte je in onze top 4 beste navigatiesystemen al een aantal factoren waarom bepaalde navigatiesystemen aan te raden zijn. Wil je nog even verder snuffelen in het aanbod? Hieronder zetten we nog een aantal tips op een rijtje waarmee het slim is om rekening te houden als je navigatiesystemen vergelijkt.

Kaartdekking van navigatiesysteem

Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij het kopen van een navigatiesysteem is de kaartdekking. Grote kans dat je rond wilt rijden in eigen land of binnen heel Europa en het goede nieuws is dat vrijwel alle navigatiesystemen deze omgeving dekken.

Maar wie weet wil je wel een verre reis maken en daar een auto huren? Er zijn ook navigatiesystemen die heel de wereld in kaart hebben gebracht. Of zich juist specifiek richten op plekken en landen als De Alpen of heel Frankrijk. Goed om vooraf al na te denken waar je je navigatiesysteem wilt gebruiken, zodat je een navigatiesysteem met de juiste kaartdekking kiest.

Check overigens ook zeker even hoe het zit met updates, aangezien wegen voortdurend veranderen. Soms kun je navigatiesystemen namelijk (tijdelijk) gratis updaten, maar soms heb je hier een abonnement voor nodig. Ook kan een extra SD kaart soms noodzakelijk zijn om kaarten uit te breiden.

Type en omvang van het scherm

De een geeft de voorkeur aan een klein navigatiesysteem van 5 of 6 inch, terwijl de ander liever een groot navigatiesysteem gebruikt van 10 inch. Alles daartussenin is een gemiddelde grootte en de keuze is uiteraard persoonlijk.

Naast de omvang is het type scherm een belangrijke keuze om te maken. Je hebt de keuze uit een glanzend en anti-reflecterend scherm. Bij een glanzend navigatiesysteem worden de kleuren erg helder en met veel contrast weergegeven. Dat ziet er top uit, maar als je veel in zonnige gebieden rijdt dan kun je wat last hebben van reflectie. Met een anti-reflecterend scherm kun je de navigatie ook tijdens zonnige dagen perfect lezen. Hierbij zijn de kleuren wel wat minder helder, maar dat is het natuurlijk wel waard als je veel in het zonnige weer rijdt. Tijdens de zomer is een anti-reflectie scherm dan ook zeker aanbevolen.

Met of zonder flitspaalmeldingen

Als jij per ongeluk wel eens net iets te diep op het gas trapt dan loop je de kans om een flinke boete binnen te krijgen. Wanneer je kiest voor een navigatiesysteem met flitspaalmeldingen dan weet je in ieder geval wanneer het tijd is om het gas los te laten. Dat voorkomt niet alleen boetes, maar zorgt ook voor een stukje bewustwording. Al is het natuurlijk altijd aan te raden om de snelheidslimiet niet te overschrijden.

Wil je toch graag die flitspaalmeldingen ontvangen, kies dan voor een model met deze optie. Die waarschuwt bij naderende flitspalen en geeft updates over trajectcontroles. Er is een keerzijde: in een aantal landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, is een dergelijk navigatiesysteem met flitspaalsignalering verboden. Bekijk via de ANWB de regels van de landen waarin je reist om te weten wat de actuele wetgeving omtrent flitspaalsignalering is.

Vooraf routes inladen

De meeste navigatiesystemen hebben de mogelijkheid om vooraf routes in te laden. Deze kun je bijvoorbeeld via de app of op de computer uitzetten en vervolgens via wifi of usb-kabel inladen op het navigatiesysteem. Dat is handig, want zo kun je eenvoudig uitstapjes en tussenstops inplannen. Bij een merk als Garmin en de meeste TomToms is dit in ieder geval wel mogelijk, maar bij bepaalde modellen en de wat onbekendere merken (goedkope) navigatiesystemen ontbreekt deze functie wel eens, dus we raden je aan het voor de zekerheid te checken.

Navigatie met spraakbesturing en handsfree bellen

Wanneer je veel alleen reist is een navigatiesysteem met spraakbesturing een absolute pre. Je weet immers maar nooit wanneer je informatie wilt opvragen over het dichtstbijzijnde tankstation of een lekkere eettent. Niet alle navi’s hebben deze functie, dus indien gewenst is dit een functionaliteit om rekening mee te houden.

Verder is het handig als je een navigatiesysteem met bluetooth kiest, omdat je op deze manier kunt verbinden met je smartphone. Zo verschijnen notificaties op je scherm en kun je tevens handsfree bellen. Wel zo veilig!

Online navigatiesysteem kopen voor de beste prijs!

Nu je weet waar je op let bij het vergelijken van navigatiesystemen in het tijd om je nieuwe hulpmiddel in te slaan. En daarbij helpen we je graag een handje. Kies hierboven je favoriet uit onze top 4 of bekijk nóg meer modellen via onze handige vergelijker. We hebben namelijk verschillende navigatiesystemen op één pagina verzameld en navigeren je direct door naar de webshop met de beste prijs. Zo betaal je niet onnodig te veel voor jouw nieuwe navigatiesysteem. Drive safe!

Vergelijk navigatiesystemen en vind de beste prijs