Je zou bijna vergeten dat de Sony PlayStation 5, de heilige graal onder de next gen game consoles, in november 2020 al gelanceerd werd. Door het enorme gebrek aan voorraad is de aanwezigheid van een PS5 in huis nog steeds eerder uitzondering dan regel, ook onder de échte gameliefhebbers. Omdat tegelijkertijd Microsoft dezelfde problemen kent met haar directe concurrent voor de PS5, de Xbox Series X, blijft de PlayStation 4 ongekend populair. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste games of te spelen in 2022 of je nu een PS4 of PS5 hebt? Op ProductenVergelijker hebben we een overzicht voor je gemaakt per genre.

Beste PS4 en beste PS5 game: Horizon Forbidden West


Beste deal voor dit product:
€70,99 €64,99

Beste PS4 en beste PS5 game: Horizon Forbidden West

Ben je simpelweg op zoek naar het beste spel van het moment waarin je je honderden uren lang kunt verliezen in een open wereld met fantastische graphics? Dan is Horizon Forbidden West zonder twijfel een uitstekende keuze. Deze action/adventure game uit 2022 is exclusief beschikbaar voor PlayStation 4 en PlayStation 5 en dus op niet op andere consoles te spelen.


Beste shooter game: Call of Duty: Modern Warfare


Beste deal voor dit product:
€65,-

Beste shooter game: Call of Duty: Modern Warfare

Zeggen we shooter, dan is Call of Duty waarschijnlijk een van de eerste gametitels die in je opkomt. In deze nieuwe versie uit 2019 van de klassieker Modern Warfare (2007) leef je je in een moderne omgeving uit in zowel een singleplayer- als multiplayermodus. Het doel? Terroristische groeperingen uitschakelen en je vijanden verslaan. Oorspronkelijk gemaakt voor PlayStation 4.


Beste racing game: Gran Turismo 7


Beste deal voor dit product:
€70,99 €63,44

Beste racing game: Gran Turismo 7

Ben jij meer een fan van racen en zoek je de beste race game van 2022? Kies dan voor Gran Turismo 7, exclusief voor PlayStation 4 én PlayStation 5. Race op circuits of door de straten in de snelste auto’s ter wereld. Verzamel ze allemaal, tune ze naar jouw wensen en versla de snelste racers in de online spelmodus.


Beste sport game: Tony Hawk's Pro Skater 1 +2


Beste deal voor dit product:
€27,99

Beste sport game: Tony Hawk's Pro Skater 1 +2

Noem één bekende skateboarder en je zegt waarschijnlijk Tony Hawk. De eerste game waarin je deze bekende skateboarder speelt werd al gelanceerd in 1999 voor de eerste PlayStation. Ruim 20 jaar en veel ongekend populaire edities later zijn de eerste twee edities opnieuw gelanceerd in een remake. Speel opnieuw de nostalgische games met sterk verbeterde graphics op PlayStation 4 of PlayStation 5.


Beste vecht game: Mortal Kombat 11


Beste deal voor dit product:
€25,95

Beste vecht game: Mortal Kombat 11

Voor een brute vechtpartij tussen twee personages met speciale krachten zit je met Mortal Kombat goed. Ontdek nieuwe vechter, maar ook oude bekenden in de verhaallijn van de elfde editie van het populaire spel. Ontwikkeld voor PlayStation 4 en uitgegeven in 2019.


6. Beste actie game: Ratchet & Clank: Rift Apart


Beste deal voor dit product:
€73,- €67,99

6. Beste actie game: Ratchet & Clank: Rift Apart

Ratchet en Clank zijn terug in de nieuwste editie van deze platformer/third-person shooter met werkelijk fantastische graphics. Reis door de dimensies en voorkom dat de kwaadaardige Dr. Nefarious andere dimensies opent voordat het te laat is. Ratchet & Clank: Rift Apart is een exclusieve release voor PS5.


Beste RPG (Role Playing Game): Elden Ring


Beste deal voor dit product:
€61,29 €59,99

Beste RPG (Role Playing Game): Elden Ring

Elden Ring is toch wel een beetje de hype van 2022 onder gamers. Deze openwereld RPG werd in samenwerking gemaakt met George R. R. Martin, de schrijver van de Game of Thrones boeken door de makers van onder andere Bloodborne. Dit zie je dan ook terug tijdens het spelen. Versla duitstere monsters met je zwaard in dit spel met een zeer uitgebreid verhaal. Geschikt voor zowel PS5 als PS4.


Beste strategie game: Desperados 3


Beste deal voor dit product:
€21,19

Beste strategie game: Desperados 3

Wees alle bendes te slim af in deze strategy game die zich afspeelt in het Wilde Westen in het jaar 1870. Door gebruik te maken van vijf verschillende karakters, ieder met eigen sterktes en zwakten, versla je vijanden die op papier veel sterker dan jij lijken. Planning, timing en een goed denkvermogen zorgen ervoor dat je een ster wordt in dit spel. Gemaakt voor PS4.


PS4 games op PS5 spelen

Heb jij nog een PlayStation 4 en wil je wel een PlayStation 5 gaan kopen, maar heb je deze nog niet kunnen bemachtigen? Geen zorgen, de PS5-console is “backwards compatible”. Dit betekent dat alle games die geschikt waren voor je PlayStation 4 ook speelbaar zijn op de PlayStation 5. Sterker nog, sommige games (met name nieuwere) beschikken over de zogeheten 'Game Boost' functionaliteit. Dit betekent dat de framerate van je PS4 game een boost krijgt op je PS5. Hiervoor is soms wel een update nodig wanneer je de schijf van je PS4 game in de PS5 steekt. Sommige games of functionaliteiten kunnen wel iets ander gedrag vertonen op de PlayStation 5, ze zijn echter wel speelbaar.

Let op, er zijn een aantal uitzonderingen van PS4 games die niet speelbaar zijn op de PS5. Dit zijn op dit moment:

  • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
  • Just Deal With It!
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen

Naast het plaatsen van een PS4 game in je PS5 kun je ook eventuele digitale edities van je games eenvoudig overzetten. Dit werkt door een overdracht via WiFi of met een USB-opslagapparaat.

Andersom werkt overigens niet. Het is niet mogelijk het schijfje van een PS5-game af te spelen op je PS4. Dit komt doordat deze spellen geoptimaliseerd zijn voor de PlayStation 5 en de PlayStation 4 is hier simpelweg niet krachtig genoeg voor. Heb je dus nog geen PlayStation 5, wil je die in huis halen en wil je nu een spel kopen dat voor beide consoles geschikt is? Koop dan de PS4-uitvoering, want die zal ook werken zodra je de PS5 hebt.

PlayStation 4 of PlayStation 5 games kopen

Ben jij op zoek naar een nieuwe game voor je PlayStation? Dan is het slim online te vergelijken. Spellen zijn doorgaans niet goedkoop, maar de prijzen kunnen erg variëren per aanbieder. Daardoor kun je al snel tientallen euro's besparen op je nieuwste game. Om je een handje te helpen hebben we bij ProductenVergelijker.nl de goedkoopste prijs al voor je gevonden.