Maak jij graag foto’s en heb je de camera van je smartphone wel uitgespeeld of zoek je simpelweg een camera met wat meer mogelijkheden? Dan wordt het tijd om een goede fotocamera te kopen, maar hoe weet je wat een goede fotocamera is en waar let je op bij aankoop? Bij ProductenVergelijker.nl hebben we onze favorieten voor je verzameld en geven we je een aantal tips bij het kiezen van een goede fotocamera.

Beste systeemcamera: Canon EOS M50 Mark II


Beste deal voor dit product:
€779,99

Beste systeemcamera: Canon EOS M50 Mark II

De Canon EOS M50 Mark II is een uitstekende systeemcamera voor de beginnende fotograaf. Hij is in staat haarscherpe beelden te schieten en kan bovendien video’s opnemen in 4K-resolutie. Hij beschikt over een lcd-scherm wat 180 graden te kantelen is, waardoor je vanuit alle hoeken en standen eenvoudig je beelden schiet en zelfs gemakkelijk selfies kunt maken. Hij is bovendien geschikt voor zowel close-ups als brede landschappen dankzij een 15-45mm lens. Ideaal is dat deze camera van Canon ook te kopen is al starterskit, waarbij je een extra lens, een tas en een geheugenkaart in één keer tegen een aantrekkelijke prijs koopt.


Beste spiegelreflexcamera: Canon EOS 90D


Beste deal voor dit product:
€1.529,-

Beste spiegelreflexcamera: Canon EOS 90D

Deze spiegelreflexcamera is een camera waarmee je werkelijk alles haarscherp vastlegt. Hij beschikt over een autofocussysteem en bijna 5.500 scherpstelpunten, waardoor je niet alleen stilstaande beelden, maar ook bewegende beelden in hoge kwaliteit fotografeert in 10 frames per seconde. Koop deze camera extra voordelig in combinatie met een 18-55mm lens om meteen compleet te zijn voor je eerste schitterende foto’s.


Beste compact camera: Sony ZV-1 Vlog


Beste deal voor dit product:
€722,76 €582,-

Beste compact camera: Sony ZV-1 Vlog

Ben jij op zoek naar een camera die niet alleen mooie foto’s en video’s maakt, maar ook nog lekker handzaam is? Dan is de Sony ZV-1 Vlog een uitstekende keuze. Deze camera maakt scherpe foto’s in ieder licht en beschikt bovendien over functionaliteiten om perfect scherp te stellen op voorwerpen en gezichten. Daarmee is deze Sony camera, zoals de naam eigenlijk al zegt, bijvoorbeeld perfect om vlogs mee op te nemen. Ook is het scherm kantelbaar.


Beste bridge camera: Sony Cybershot DSC-RX10 IV


Beste deal voor dit product:
€1.699,-

Beste bridge camera: Sony Cybershot DSC-RX10 IV

Wanneer je een camera zoekt waarmee je eigenlijk alles goed vast kunt leggen, zonder dat je extra lenzen hoeft te kopen, dan is deze bridge camera van Sony voor jou. De Sony Cybershot DSC-RX10 IV is geschikt voor zowel amateurfotografen als professionals en kenmerkt zich door perfecte beelden en een compact behuizing. Hij is daarmee eigenlijk de 'best of all worlds'. Hij stelt snel scherp en kan bovendien in 4K cinemakwaliteit video’s opnemen.


Soorten camera's

Wanneer je op zoek gaat naar een fotocamera, dan is het ten eerste belangrijk om te bepalen wat voor type camera je eigenlijk zoekt. We onderscheiden daarom enkele soorten camera's:

  • Systeemcamera: Een systeemcamera is een digitale camera waarbij je de lens kunt verwisselen, zodat je de voordelen hebt van een digitale camera, maar wel in iedere situatie de mooiste foto kunt maken. Bij een systeemcamera maak je je foto’s via een digitaal scherm in plaats van via een lens. De sensor bepaalt vervolgens hoe scherp de foto is. Je kiest voor een systeemcamera als je niet alleen wilt fotografen, maar ook video’s wilt maken in hoge kwaliteit. Daarnaast is een systeemcamera vaak niet te groot en licht.
  • Spiegelreflexcamera: Wil je de allerbeste foto’s maken in alle omstandigheden? Dan is een spiegelreflexcamera eigenlijk altijd de beste keuze. Bij een spiegelreflexcamera maak je je foto’s met behulp van de lens, waarin dus een spiegel zit. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van de kwaliteit van een beeldscherm, maar analoog je beelden schiet waar bovendien geen vertraging op zit. Bij deze camera’s is de lens verwisselbaar en heb je dus veel vrijheid. Wel is een spiegelreflexcamera relatief groot en zwaar.
  • Compact camera: Het grootste voordeel van een compact camera zit hem eigenlijk al in de naam; deze camera’s zijn relatief klein en licht. Hierdoor neem je ze gemakkelijk mee en nemen ze weinig plek in. Nadelen zijn dat de lens niet verwisselbaar is en je de foto’s maakt via een digitaal scherm. Daar staat dan echter wel weer tegenover dat compact camera’s vaak goedkoper zijn dan andere type camera’s.
  • Bridge camera: Een bridge camera is eigenlijk het manusje van alles van de camera’s. Het is in feite een compact camera, maar dan met een uitschuifbare lens. Hierdoor biedt dit meer mogelijkheden dan een compact camera en is hij meer geschikt om te zoomen, maar blijft hij wel compact en lichtgewicht. Dit is daarom een ideale camera wanneer je deze vaak meeneemt, maar wel zo scherp mogelijke beelden wilt maken.

Grootte en type van de sensor

De sensor is in feite het hart van je fotocamera. Deze zet de analoge beelden van je cameralens om naar een digitaal beeld. De sensor is bepalend voor het beeldformaat, de resolutie, diepte en het bereik. Een grote sensor kan een groter beeld vastleggen in een hogere kwaliteit, waardoor professionals vaak graag een camera met een grote sensor hebben. Ook kun je met een grotere sensor inzoomen met minder verlies in scherpte. Goede spiegelreflexcamera’s hebben vaak een zogeheten full-frame sensor, waar compact camera’s vaak ook een kleinere sensor hebben. Het formaat van de sensor wordt vaak uitgedrukt in inches of mm, waardoor je dus kunt zien hoe groot deze is.

Extra functionaliteiten

Camera’s kunnen beschikken over extra functionaliteiten die het jou als fotograaf gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld een WiFi om foto’s naar je computer te sturen of extra instellingen voor verschillende situaties. Kijk voor aankoop van een camera over welke functionaliteiten deze beschikt en of je geen functionaliteit mist welke je verwacht regelmatig te gaan gebruiken.

Lenzen

Schiet je casual foto’s of ga je graag creatief aan de slag met je camera? Wanneer je niet beperkt wilt zijn in je mogelijkheden, dan is het slim om te kiezen voor een camera met een verwisselbare lens. Zo kun je afhankelijk van de situatie een andere lens monteren, bijvoorbeeld voor een portretfoto of toffe effecten zoals een fish eye. Wil je dus vooral gemak en eenvoud of ongelimiteerde mogelijkheden? Ga in het laatste geval voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera. In het eerste geval kies je voor een compact camera of bridge camera.

Online fotocamera kopen

Ben je eruit welke fotocamera perfect past bij jouw wensen? Vergeet dan niet om online prijzen te vergelijken. Er kunnen namelijk flinke verschillen in zitten en het zou zonde zijn als je een fikse besparing misloopt. Op ProductenVergelijker.nl helpen we je graag een handje en hebben we de beste prijs op het internet al voor je gevonden. Vul jouw gewenste camera in bij onze zoekfunctie en wij laten je zien wat de beste prijs of combideal is!

Vergelijk hier alle camera's