Drones zijn hip en happening en worden steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld tijdens sportevenementen voor het opnemen van wedstrijden, maar ook voor hobbymatig gebruik. Maar wat zijn nu precies de regels van het vliegen met een drone? Wat mag, wat mag niet? En wat zijn de beste drones voor (thuis)gebruik? Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van de regels van drones en de aanraders van het moment!

Onze top 4 beste drones

Beste drone voor beginners: DJI Mini 2 Fly More Combo


Beste deal voor dit product:
€628,-

Beste drone voor beginners: DJI Mini 2 Fly More Combo

We kiezen de DJI Mini 2 Fly More Combo als beste koop drone voor beginners. Hij heeft een maximale vliegduur van 31 minuten en een vliegafstand van 10 kilometer. De maximale snelheid is 57,6 kilometer per uur. Bij dit model krijg je tal van accessoires, waaronder een controller en drie accu’s. Ook kun je optioneel kiezen voor de tool Adobe Premiere Elements, waarmee je je video’s direct kunt bewerken. Zo ga je voor een prachtig eindresultaat. Via de schoudertas neem je deze lichte drone van slechts 249 gram overal mee naartoe (en geen vliegbewijs nodig! – zie regelgeving). Last but not least heeft deze fijne drone tal van interessante functies, zoals ActiveTrack, Home Lock en QuickShot, waarover je hieronder in de tekst over ‘extra functies’ meer kunt lezen.


Beste drone voor gevorderden: DJI FPV Combo


Beste deal voor dit product:
€1.363,84 €929,-

Beste drone voor gevorderden: DJI FPV Combo

De FPV Combo van het merk DJI is een uitstekende keuze voor gevorderden. Dit model vliegt 20 minuten lang op één accu en bereikt een vliegafstand van 16,8 kilometer. Hij kan zelfs 140 kilometer per uur vliegen. Manoeuvres maken en zelfs salto’s doen is met deze drone geen probleem. Bovendien ga je voor uitstekende beeldkwaliteit, hij ondersteunt full HD en ultra HD 4K. Houd er rekening mee dat je bij dit model een verplichte online Drone Pilot Basic cursus moet volgen, het gewicht is namelijk 795 gram. Maar dan heb je ook echt wat in huis, want met de meegeleverde Goggles kijk je live mee naar het beeld van je drone en ga je altijd voor de mooiste video’s. Tel daarbij op eenvoudige besturing en tal van functionaliteiten en je gaat echt voor een topkeuze!


Beste drone voor professional: DJI Mavic 3 Fly More Combo


Beste deal voor dit product:
€2.977,21

Beste drone voor professional: DJI Mavic 3 Fly More Combo

Ook als beste professionele drone kiezen we weer een model van DJI, een van de beste merken op de drone markt. Als je flink wilt investeren in het beste van het beste dan zit je goed met de DJI Mavic 3 Fly More Combo. Deze topklasse drone heeft een maximale vliegafstand van 30 kilometer en een maximale vliegduur van 46 minuten, wat erg lang is. Je ontvangt extra accu's in deze set zodat je nooit stilstaat. Bovendien geniet je van de allerbeste beeldkwaliteit, met ondersteuning van 5.2K, 5K, full HD en ultra HD. De meegeleverde nd filters voorkomen overbelichting en de 2 camera’s maken het mogelijk om zowel tele-opnames als groothoek recordings te maken. Bediening gaat eenvoudig met de joysticks en afstandsbediening. Uiteraard mag je flink wat extra functionaliteiten bij deze goede drone verwachten, dus klik op deze drone en lees even verder als je meer over deze topper te weten wilt komen. Houd er rekening mee dat het gewicht 900 gram is en je dus een vliegbewijs nodig hebt.


Beste goedkope drone (zonder vliegbewijs!): Tello Drone


Beste deal voor dit product:
€102,99 €96,57

Beste goedkope drone (zonder vliegbewijs!): Tello Drone

Bovengenoemde drones zijn best flinke investeringen, zeker als je nog niet weet of drone vliegen wel bij je past. Voordat je dus een dure drone koopt waarvoor je een vliegbewijs nodig hebt kunnen we ons voorstellen dat je graag eerst wat experimenteert. Hoe dan ook, deze Tello Drone (powered by DJI) is dan een uitstekende keuze als beste goedkope drone. Hij vliegt maximaal 100 meter en behaalt een snelheid tot 28,8 kilometer per uur. Deze drone met camera is lekker voordelig en weegt 80 gram. De ingebouwde camera heeft 5 MP (HD ready 720p). De maximale vliegduur neemt zo’n 13 minuten in beslag en je gebruikt je smartphone of tablet om hem te besturen. Uiteraard is dit voor zo’n aantrekkelijke prijs niet de meest geschikte drone voor professioneel beeldmateriaal, maar het is een uitstekende keuze voor iedereen die goedkoop en hobbymatig drone wil vliegen zonder een vliegbewijs te halen! Let op, deze drone valt niet onder de speelgoeddrones, wat betekent dat je hem wel even moet registeren bij het RDW voor een exploitantnummer.


Drones regelgeving

Hoe zit het met de wetgeving rondom drones? Sinds 31 december 2020 gelden de nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones. Deze regelgeving is dus geldig in heel Europa. Hierbij is er geen onderscheid tussen recreatieve en professionele dronevliegers, maar wordt onderscheid gemaakt op basis van gewicht en drie categorieën, namelijk Open (1), Specific (2) en Certified (3). Alle drones tot 25 kilo vallen in de Open categorie, die vervolgens ook weer opgedeeld is in subcategorieën, namelijk Open A1, A2 en A3. Tenzij het om een speelgoeddrone gaat dient hiervoor een drone vliegbewijs gehaald te worden.

Algemene regels drone vliegen:

  • Je dient een vliegbewijs te halen bij een vliegschool en draagt deze bij je.
  • Je dient een registratie aan te vragen bij het RDW.
  • Je bent minimaal 16 jaar of vliegt onder begeleiding van een waarnemer (met vliegbewijs) en bent niet onder invloed van drank of drugs.
  • Je vliegt niet in de buurt van hulpdiensten zoals een traumahelikopter en zorgt voor een snelle landing als vliegverkeer nadert.
  • Je vliegt alleen op plekken waar je mag vliegen volgens de zoneringskaart.
  • Je respecteert andermans privacy en filmt alleen mensen die daarvoor toestemming hebben gegeven.
  • Check aanvullende regels voor de betreffende drone categorie bij de Rijksoverheid.

Uitzonderingen bij speelgoeddrone

Een speelgoeddrone is in principe ontworpen voor kinderen jonger dan 14 jaar, maar kan natuurlijk ook door volwassenen bestuurd worden. De leeftijdsgrens is hierbij bepalend en is te vinden op de verpakking van de fabrikant.

  • Wanneer je een drone van minder dan 250 gram (bij opstijgen) hebt, dan hoef je geen cursus te volgen.
  • Er geldt hiervoor tevens geen minimumleeftijd, er mag zonder waarnemer gevlogen worden.
  • Registratie bij het RDW is niet nodig.

Dit artikel is geschreven in juni 2022. Om altijd op de hoogte te zijn van eventuele wetswijzigingen raden we je aan om de website van de rijksoverheid te raadplegen.

Drones met camera vergelijken

De ene drone is de andere niet en er zijn een aantal factoren waarmee je rekening houdt als je een drone gaat kiezen. Daarin speelt zowel persoonlijke voorkeur als budget een rol. We vertellen je graag wat meer over de specificaties en mogelijkheden. Wil je een drone vliegen zonder dat je een vliegbewijs hoeft te halen? Kies dan altijd voor een speelgoeddrone van minder dan 250 gram.

Beeldkwaliteit: de drone met 4K kwaliteit biedt het beste van het beste, maar als dat voor jou niet noodzakelijk is dan heb je ook voldoende aan full HD. Daarnaast moet je ook rekening houden met beeldstabilisatie. Een 2-assige of elektronische beeldstabilisator geeft net iets meer trillingen dan een 3-assige beeldstabilisator.

Sterke van de accu: de accu heeft invloed op de afstand en tijdsduur. Zo kun je met een krachtige accu meer meters maken. Check daarom de vliegafstand (in meters) en de vliegtijd (in minuten) en kijk wat bij je past.

Obstakeldetectie: dankzij de sensoren voor obstakeldetectie zorgt de drone ervoor dat hij nergens tegenaan vliegt. Voor maximale veiligheid kies je het beste voor een model dat zowel aan de voorkant, achterkant als onderkant detectie heeft. De wat goedkopere drones (ideaal voor thuisgebruik) hebben alleen sensoren aan de voorkant.

Besturing: je kunt drones aansturen via je smartphone, middels de bijbehorende app. Luxere drones bieden tevens een joystick waaraan je je smartphone kunt koppelen. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een controller met beeldscherm.

Gewicht en omvang: de instapmodellen drones zijn vaak wat lichter en kleiner. Dat maakt het ook gemakkelijker om ze overal mee naartoe te nemen. Professionele modellen kunnen wel meer dan een kilo wegen, die zijn meer geschikt voor de (semi)professional.

Extra functies: drones met Go Home functie vliegen automatisch terug naar hun punt van vertrek wanneer ze de maximale afstand bereiken. Zo komt de drone altijd weer veilig thuis. De functie ActiveTrack zorgt ervoor dat je een bepaald object of persoon kunt volgen, wat bijvoorbeeld ideaal is als je een dier wilt recorden. Met de Gesture Mode kun je de drone met handgebaren besturen (ideaal voor selfies). Met de Waypoints functie kun je vooraf een route instellen en met de Terrain Follow modus stel je vooraf de vlieghoogte in, wat ideaal is in heuvelachtige gebieden.

Ga ervanuit dat een drone met betere specificaties relatief gezien duurder zal zijn. Wellicht zijn de beste specificaties voor jou niet noodzakelijk en kies je liever voor een budgetvriendelijke drone, zoals de laatste aanrader uit onze top 4 beste drones, waarvoor je dus geen vliegbewijs nodig hebt.

Online drone kopen

Zodra je weet welke functionaliteiten je wenst is het eenvoudig om online een drone te bestellen. Zorg dat je er een kiest die voldoet aan je wensen en budget en eventueel je reeds behaalde vliegcertificaat. Kies je voor een van de opties uit onze top 4, dan weet je in ieder geval zeker dat je kiest voor uitstekende prijs-kwaliteit. Liever nog meer drone aanbiedingen vergelijken? Neem dan een kijkje op de Drone-verzamelpagina van ProductenVergelijker.nl. Daar vind je tal van modellen. We sturen je door naar de webwinkel met de aantrekkelijkste deal van het moment!

Bekijk alle drones en vind de beste prijs!