Op een warme zomerdag kun je wel wat verkoeling gebruiken. De airconditioner zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Maar let op, de ene airco is de andere niet. We hebben daarom voor jou de beste airco's van het moment geselecteerd. Na onze top 4 vind je een handige aankoopgids, boordevol tips voor het kopen van een airconditioner.

Airco's vergelijken: onze top 4!

We hebben een aantal airconditioners met elkaar vergeleken en zijn op basis van onze ervaringen tot een top 4 gekomen. Hierbij hebben we gekeken naar onder andere de functionaliteiten, het type airco en de prijs. Ben je dus op zoek naar een airco, bijvoorbeeld om tijdens een warme zomerdag je woonkamer of slaapkamer af te koelen? ProductenVergelijker.nl helpt je op weg naar de beste keuze voor jouw wensen.

Vind je tussen de top 4 toch niet de airco die je zoekt? Dan geven we je daarna een aantal tips waarmee je zelf airco's kunt gaan vergelijken om zo tot de juiste keuze te komen.

1. Beste mobiele airco: Duux Blizzard Smart


Beste deal voor dit product:
€649,- €359,-

1. Beste mobiele airco: Duux Blizzard Smart

Onze favoriet voor een mobiele airco is zonder twijfel de Duux Blizzard. Een groot voordeel is dat deze airco zowel op het apparaat zelf, als met een afstandsbediening of met een smartphone bediend kan worden. Je hoeft dus niet per se thuis of in de te koelen ruimte te zijn om hem aan te zetten. Bovendien is de airco zo in te stellen dat hij automatisch aanslaat wanneer de temperatuur een bepaald niveau bereikt.

Daarnaast maakt de Duux Blizzard de lucht niet alleen koeler, maar ook gezonder dankzij een ingebouwde koolstoffilter. Hij verhoogt dus ook de luchtkwaliteit. De Duux Blizzard is met een koelvermogen van 10.000 BTU geschikt voor ruimtes tot 25m2 en produceert 65dB, maar heeft ook een stille nachtmodus. Is je kamer iets groter? Dan biedt Duux ook een model van 12.000 BTU voor een ruimte van 28m2.


2. Beste vaste airco: Qlima SC 5225


Beste deal voor dit product:
€799,-

2. Beste vaste airco: Qlima SC 5225

De Qlima SC 5225 is een luxe split airco die bevestigd dient te worden aan een wand, hij kan bovendien ook gebruikt worden voor verwarmen of enkel ontvochtigen en is dus multifunctioneel. Een ander voordeel is dat ook deze airco met een smartphone bediend kan worden, alsook met de bijgeleverde afstandsbediening.

De airco is geschikt voor ruimtes tot maximaal 80m3, wat bij een reguliere plafondhoogte van 2.60m neerkomt op 30m2. De binnenunit is erg stil en produceert op de laagste stand slechts 25dB aan geluid, vergelijkbaar met het geritsel van boomblaadjes in de wind. Je kunt deze dus probleemloos 's nachts aan laten. Hij heeft zelfs een nachttimer, waardoor hij na een bepaalde tijd vanzelf uitgaat. De buitenunit maakt dan wel weer relatief veel geluid met 55 tot 62 decibel.


3. Beste goedkope airco: Fuave ACB09K01


Beste deal voor dit product:
€329,- €275,-

3. Beste goedkope airco: Fuave ACB09K01

Ben je op zoek naar een goedkope oplossing om een kamer efficiënt te koelen? Dan raden we de Fuave ACB09K01 aan. Deze mobiele airco is met 9.000 BTU geschikt voor kamers tot 26m2, wat overeenkomt met een gemiddelde woonkamer of grote slaapkamer. Deze airco beschikt helaas niet over een slimme app, maar is wel te bedienen met een afstandsbediening, ook om de draairichting te veranderen. Daarnaast kun je eenvoudig een richttemperatuur instellen.

De Fuave ACB09K01 is helaas niet erg geschikt om 's nachts aan te laten staan, met 65dB is hij namelijk niet erg stil te noemen. Een maatje groter of kleiner nodig? Er is ook een klein model leverbaar voor ruimtes tot maximaal 20m2 of juist een extra grote voor ruimtes tot 40m2.


4. Beste stille mobiele airco: De'Longhi PAC EL 92 Silent Pinguino


Beste deal voor dit product:
€455,99

4. Beste stille mobiele airco: De'Longhi PAC EL 92 Silent Pinguino

Ben je op zoek naar een airco die vooral erg stil is? Dan maak je met de Qlima SC 5225 op nummer 2 al een erg goede keuze. Maar wil je graag een nóg stillere mobiele airco? Dan raden we je de De'Longhi PAC EL 92 SILENT Pinguino aan, die op de laagste stand een zeer laag geluidsniveau produceert van slechts 47dB. Dit is vergelijkbaar met verkeer van een straat achter dubbel glas.

Deze airco heeft een interface met knoppen, maar ook een afstandsbediening. Hij is geschikt voor ruimtes tot 85m3 of ongeveer 35m2. Tegelijkertijd verbruikt hij dankzij een eco-stand relatief weinig stroom, waardoor hij ook nog eens aantrekkelijk is voor je portemonnee. Dat geldt wel vooral voor de langer termijn, want de De'Longhi PAC EL 92 SILENT Pinguino is in vergelijking wel een vrij dure mobiele airco.


Airco kopen tips

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Hierdoor ontkom je bijna niet meer aan het kopen van een airco om de temperatuur een beetje dragelijk te maken in huis. Welke airco echter het meest geschikt is voor jou, dat is nog niet zo'n gemakkelijk keuze. We leggen je daarom graag uit waar je op moet letten bij het kopen van een airco.

Soorten airco's

Het is ten eerste belangrijk om te weten dat er grofweg twee verschillende soorten airconditioners zijn. Deze hebben verschillende voor- en nadelen.

Split airco: Dit wordt ook wel een vaste airco genoemd en bestaat uit een of meerdere binnenunits en een buitenunit die op een vaste plek worden gemonteerd. Split airco's zijn geschikt voor zowel grote als kleine ruimtes en kunnen ook meerdere ruimtes verkoelen. Bovendien heb je er na montage weinig omkijken meer naar. Split airco's zijn vaak wel duurder dan mobiele airco's, met name omdat er ook montagekosten bij komen kijken. Een split airco heeft geen afvoerslang naar buiten nodig en zijn binnen veel stiller dan een mobiele airco.

Mobiele airco: Mobiele airco's zijn relatief goedkoop, doorgaans tussen de €200 en €700. Ze brengen verkoeling in een bepaalde ruimte, zoals een slaapkamer of een kantoor. Mobiele airco's zijn niet geschikt voor meerdere ruimtes, anderzijds verspil je dan ook geen energie aan de verkoeling van ruimtes waar dat niet per se nodig is. Een mobiele airco heeft doorgaans een slang die uit het raam gehangen dient te worden en vaak ook een opvangbak voor water die regelmatig geleegd dient te worden. Houd er dus rekening mee dat je voldoende ruimte hebt bij een raam dat open kan als je kiest voor een mobiele airco.

Verschil met een ventilator

Veel mensen die op zoek zijn naar verkoeling kiezen in eerste instantie voor een ventilator. Logisch ook, want die zijn veel goedkoper. Een ventilator verplaatst de lucht echter alleen. Dat is vergelijkbaar met een briesje wanneer je buiten zit, en verkoelt niet daadwerkelijk. Een airco haalt de warmte uit de lucht, waardoor de temperatuur in huis ook daadwerkelijk omlaaggaat.

Maximaal koelvermogen

Bij een airco kopen is het van groot belang om eerst goed uit te zoeken hoe groot de ruimte is die de airco zou moeten verkoelen. Dit wordt doorgaans uitgedrukt in BTU, waarbij je 100 tot 135 BTU nodig hebt per kubieke meter (m3). De meeste fabrikanten drukken dit gelukkig ook uit in vierkante meters, waardoor je niet zelf hoeft te gaan rekenen.

Airco's zijn doorgaans namelijk geschikt voor een bepaald aantal vierkante meters en wanneer je een airconditioner met een te kleine capaciteit neemt kan het zijn dat deze de ruimte niet koud genoeg krijgt of dat het heel lang duurt. Koop echter ook niet een airco met een te grote capaciteit. Dat lijkt handig, maar een grotere airco verbruikt ook meer energie, terwijl dat niet nodig is.

Aantal decibel

Bij een airco ontkom je er helaas niet aan dat ze geluid maken. Doorgaans hoeft dit niet per se storend te zijn, maar het is wel belangrijk om op het aantal decibel te letten bij aankoop van een airco. Zo is het natuurlijk erg vervelend als je 's avonds niet kan slapen omdat de airco te veel herrie maakt. Een gemiddelde airco produceert ongeveer zo'n 50 tot 75 dB aan geluid, wat vergelijkbaar is met harde regen of een koffiezetapparaat. Echter bestaan er ook airconditioners met een stille nachtmodus, wat dus zeker een factor is om op te letten bij de aankoop als je de airco 's nachts wilt gebruiken. Let op: een split airco heeft een buitenunit die ook 35dB tot 45dB produceert.

Airconditioners vergelijken en kopen

In onze top 4 hebben we een goede verdeling gemaakt van verschillende soorten airconditioners. We hopen dat je hierdoor de ideale airco hebt gevonden. Zo niet, kijk dan zeker nog even verder in het aanbod. Wij hebben voor jou tientallen airconditioners op één pagina verzameld en verklappen je meteen per model waar je die aan de laagste prijs kunt kopen!

Bekijk hier alle airconditioners